Sultanbeyli Belediyesi tarihine sahip çıktı

Yayın: 08:45 - 08.07.2010
Güncelleme: 08:45 - 08.07.2010

Sultanbeyli Belediyesi yaklaşık bin yıl önce Bizanslılar tarafından inşa edilen ve “Keçi Kalesi” olarak tarihi belgelere geçen Aydos Kalesi’nde restorasyon çalışması başlattı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında, Ertuğrul Gazi’nin kumandanlarından Abdurrahman Gazi, tarafından feth edildiği bilinen tarihi Aydos Kalesinin bir yıl içinde restore edilerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacağı belirtildi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Yaklaşık 700 yıl kaderi ile baş başa bırakılan, define avcılarının burada yaptığı 68 derin kazı ile kale yatağını adeta köstebek yuvasına döndürdüğü alanda bulunan meşe ağaçları ve yabani otların kesilme ve temizletilme işleminin birinci bölümü tamamlandı. İkinci bölüm çalışmasında  ağaçların köklerine dökülecek kimyasal bir ilaçla bu köklerin en az altı ay içersinde çürüyeceği ve un ufak olacağı öğrenildi.

Bu arada Aydos Kalesi’nin Restorasyon çalışmalarında görevlendirilen Erkolok nezaretinde başlatılan kazı çalışmalarında surların temel taşları yerlerinden sökülerek istif ediliyor. Aydos Kalesi’nin üç burcu ve kale duvarlarının aslına uygun bir proje ile yenileceği belirtildi.

Aydos Kalesinin ön temizlik çalışmasını başlatan firmanın temsilcisi ve Aydos Ormanlarını Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çakır, konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Orman ve Kültür Bakanlığının izni ile, Sultanbeyli Belediyesi, Aydos Keçi Kalesinin Restorasyon kapsamında temizlik işlemlerini yapıyoruz. Kalenin temizlik işlemleri derneğimize verilmiştir. Derneğimizin gözetiminde yapılan kesimlerle ağaçlar ve yabani çalılar kesildi. Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Müdürlüğü gözetimi altında kazı çalışmaları başlatıldı. Bizde o çalışmaların içinde yer alacağız. Halkımıza, burda çok güzel bir kültür mirası kazandırmış olacağız. Yeni nesillere bir kültür mirası ve eseri bırakabilmek için mücadele veriyoruz.” Dedi.

ORTAK BİR PROJE

Başkan Çakır,”Sultanbeyli Aydos Keçi Kalesi’nin sponsorluğunu % 50’sini Sultanbeyli belediyesi, % 50’sini de il Özel İdare Müdürlüğü üstlendi. Şu anki çalışmalarımıza göre kalenin bütün taşlarını bir yere yığıyoruz. Kalenin tam kapsamlı Restorasyon işlemleri başladığı zaman kendi orijinal taşları ile kaleyi eski haline getirilmesi planlandı. Bu çalışmalardan sonra Sultanbeyli belediyesinin hazırladığı projeleri var. Bu projeleri açıklamaya yetkili değilim. İleriki günlerde kale ile ilgili projeyi Sultanbeyli Belediye Başkanı açıklayacaktır, diye düşünüyorum. 26.5 dönümlük bir Restorasyon alanına sahip Aydos Keçi Kalesi’nde biri Erkolok olmak üzere 28 işçi çalışıyor” diye konuştu.

Çakır, define arayıcılarının kale yatağında yapmış oldukları kazılar sonuncunda 68 kuyu bulunduğunu ve bu kazılar sonuncunda tarihi eserin büyük tahribata uğratıldığını da sözlerine ekledi.

Fethi  Satıcı

Exit mobile version