SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Diz ekleminin baş ağrısı en çok genç kızları seviyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Uzun süre oturarak çalışan, merdiven inip çıkan ve yoğun sportif etkinlikler olan 16-40 yaş arası genç bayanların en önemli ortopedik sorunlarından biri, diz ön ağrısıdır. Her yaşta ve çok sık görülen bu ağrı, diz ekleminin “baş ağrısı” olarak adlandırılır. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın soruları şu şekilde cevapladı;

 

Ağrılar kendini nasıl gösterir?

Ağrılar, diz önünde ve diz kapağı çevresinde ortaya çıkmaktadır. Bu ağrı şekli çok çeşitli şekillerde, çocukluktan yaşlılığa kadar her yaş döneminde ortaya çıkmaktadır. Sık ve her yaşta görülmesi nedeniyle, diz ekleminin “baş ağrısı” olarak tanımlanır. Ağrı çömelme, uzun süre dizleri bükerek oturma, merdiven inip çıkma ve yoğun sportif etkinlik sonucu ortaya çıkabilir.

Kaç yaş arası genç bayanlarda görülür?

Sıklıkla 16 – 40 yaş arası bayanlarda ortaya çıkan bir ağrıdır. Ergenlik ve genç erişkin dönemi en sık görülen yaş dönemidir. Bu dönemde sportif aktivitelere katılımın fazla olması önemli nedendir.

Spor yapanlarda daha mı çok görülür yoksa ağrıların asıl nedeni hareketsizlik midir?

Hareketsiz yaşam ağrı nedeni değildir. Kadınların leğen kemiklerinin geniş olması yürüme esnasında diz kapağını dışarıya zorlayıcı bir etkiye neden olmaktadır. Eğer şişmanlık ve dizlerde X-bacak deformitesi de varsa, bu etki çok belirginleşmektedir. Diz kapağının dışarı zorlanması eklem kıkırdağında anormal yüklenme, sürtünme ve aşınmaya neden olarak diz önü ağrısına kaynaklık yapar. Ergenlik döneminde her iki cinste de diz önü ağrısının sık görülmesi hormonal değişiklikler ve hızlı büyüme nedenlidir. Genç bayanlarda bu tip diz ağrısının en önemli nedeni anatomik bozukluklar, şişmanlık ve aşırı sportif aktivitedir. Bu gibi şikayetleri olan hastaların

% 20 – 40’ı spor travmatolojisiyle uğraşan kliniklere başvurmaktadır. Atletizm ve yüzme sporunda, haftada 5 kez ve üzeri aktivite yapılması durumunda, fitness salonlarında çömelerek ağırlık kaldırma egzersizlerinde daha sık görülmektedir.

Ağrı nedeniyle kişinin yaşam kalitesi nasıl etkilenir?

Ağrı ve hareket kısıtlılığı, yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Gece ağrısı, dizleri bükerek uyuyamama ve sık uyanma, sabah ağrıyla uyanma ve dizi hareket ettirememe sık ifade edilen şikayetlerdir. Ofis çalışanları, çömelme ve merdiven inip çıkmadaki zorlanma nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar. Ev hanımları için çömelememe, günlük ev işlerinde çok zorlanma anlamına gelecektir. Bu hastalar uzun otobüs ve uçak seyahati yapamazlar. Spor yapamama veya spor sonrası şikayetlerin artması da yaşam kalitesinin doğrudan etkilendiğinin en önemli kanıtlarıdır.

Genç bayanlarda hamilelik bu ağrıyı nasıl etkiler?

Hamilelik birçok fizyolojik değişime neden olan bir dönemdir. Bu değişiklikler sıklıkla kas-iskelet sisteminde olmakta ve bebeğin taşınması ve vücudun doğuma hazırlanmasını sağlamaktadır. Bel, kalça ve diz ağrıları ile sık karıştırılır. Dize binen yük iki kat artmıştır. Artan kilo ve eklem gevşekliği nedeniyle ayaklarda gelişen taban çökmesi de diz ağrısını artırıcı rol oynar.

 

İleride başka diz sorunlarına yol açar mı?

Diz önü ağrısının nedeni diz kapağı ekleminin aşırı basınç altında kalması ve anormal sürtünme-kayma nedeniyle diz kapağını yerinde tutan bağların zorlanmasıdır. Bu durum zamanla eklem kıkırdağının yumuşaması ve dökülmesine, eklem zarının iltihaplanmasına sonuç olarak da diz kapağı ekleminde artroz gelişmesine neden olur.

Ağrı ile başa çıkmak için ne tür egzersizler yapılmalıdır?

Ağrı, uyluk önü kasının zayıflamasına neden olur. Bu kasın zayıflaması günlük aktivitelerde kısıtlanma ve diz ekleminde zaman zaman emniyetsizlik hissine neden olur. Bu nedenle tedavinin önemli basamaklarından biri, “isometrik quadrıceps” adı verilen egzersizlerdir. Bu egzersizler dize hareket verilmeksizin yapılır ve amaç, diz kapağında ağrı uyandırmaksızın kası kuvvetlendirmektir.

Günde 3 seans ve her seansta 15 kez olmaz üzere;

  • Bacaklarınızı uzatın ve dizinizi yere doğru sıkın. Ayağınızı kendinize doğru çekerken dizlerinizi düz tutun.
  • Ayaklarınızı uzatın ve dizlerinizin üzerine bir yastık koyup bacaklarınızı düz bir şekilde kaldırarak ayaklarınızı kendinize doğru çekin.
  • Bacaklarınızı uzatarak oturun ve ayaklarınızı kendinize çekerken bacağınızı düz ve hafif kaldırın.

 

Hangi sporlar ağrılara iyi gelir?

Spor etkinlikleri aşırı yüklenmeler nedeniyle ağrıya davetiye çıkarır. Ancak yürüme, hafif koşu ve bisiklet sporu tavsiye edilebilir. Koşuda ayakkabı seçimi, bisiklet sporunda da yüksek selede kullanma dikkat edilmesi gerekli noktalardır.

 

Diz ön ağrısının tedavisi nedir?

Cerrahi tedavi gerektiren akut çıkıklar, tekrarlayan çıkıklar, doğuştan çıkıklar ve dizilim kusurlarında hasta ameliyatla tedavi edilmektedir. Radyoloji sonuçlarında herhangi bir bulguya rastlanmayan hastalarda, ameliyat dışı kansız ( konservatif ) tedaviler uygulanmaktadır.

Hastaya öncelikle eklem sürtünmesini artıran aktiviteler yasaklanır. Bunlardan en önemlileri; merdiven inip çıkmak, çömelme, yük taşıma, uzun yürüyüşler ve uzun süre ayakta duruşlardır.  

Kansız tedavi günde üç kez 15 dakika soğuk uygulamasını ve egzersizleri kapsar. Bunlar, uyluk önü kasının kuvvetlendirme egzersizleri yanında, uyluk arkası, baldır ve kasık kaslarının gerilmesi egzersizlerinden oluşur. Derin duyunun güçlendirilmesi önemlidir. Dizlik ve düz tabanlık varsa özel ayakkabı veya tabanlık kullanılması diz ağrısını azaltır. Eklemi yağlama ( viskosupleman tedavi) eklem kıkırdağının sertleştirilmesi ( kondroprotektif ) tedavileri seçilmiş olgularda faydalı olabilir. Tüm bunlara rağmen ağrı geçmiyor ve kıkırdak yumuşamasının belirtileri olan şişlik ve kıtırtı sesi devam ediyorsa, artroskopik yöntemle eklem tıraşlanabilir. Çoğunlukla bu önlemlerle kısa bir sürede hastalarda iyileşme sağlanır.

İlgili Haberler

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]