SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Başkan Öz:’ Lozan, Tam Bağımsız Türkiye’dir !’

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz   Lozan Antlaşması’nın  yıldönümü hakkındaki  düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

 

 

 

‘1365’te “rekabeti artırmak, Avrupayla ticareti geliştirip bütünleşmek” adına başlatılan yabancılara ekonomide ayrıcalık verme (kapitülasyon) süreci ekonomik, siyasi, hukuki ayrıcalıkların tüm yabancılara verilmesiyle devam etmiş, 10 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşmasının imzalanması ile noktalanmıştır. Sevr Antlaşması sonucunda Türk ordusu dağıtılmış, Anadolu İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar, Yunanlılar, Ermenilerce işgal edilmiş, Devlet fiilen yok edilmiştir.

Büyük Millet Meclisi, işgale karşı başlayan Kuvayı Milliye direnişini örgütleyerek bir yandan ordu kurmaya çalışmış, bir yandan işgalcilerle her cephede savaşmış, öte yandan da Padişah ve işgalcilerin desteklediği isyancılarla savaşmıştır. Türklerin efendisi olmak isteyenler, Atatürk’ün dediği gibi “geldikleri gibi gitmişlerdir”.

Sevr ve işgalle amaçlarına ulaşamayıp Kurtuluş Savaşında yenilen emperyalistler, Lozan masasında her türlü dayatmayla Türk tarafına yeni bir Sevr onaylatmak istemişlerdir. Hatta bu süreçte İngiliz temsilcisi Lord Curson, İsmet Paşa’ya: “Konferansta bir neticeye varacağız. Ama memnun ayrılmayacağız. Hiçbir dediğimizi kabul etmiyorsunuz. Hepsini reddediyorsunuz. Ne reddederseniz cebimize atıyoruz. Memleketiniz haraptır ve imar etmek için paraya ihtiyacınız vardır. Bir gün para için kapımıza geldiğinizde bütün bu reddettiklerinizi birer birer çıkarıp önünüze koyacağız” demiştir.

Başta İngiltere olmak üzere, Lozan’da taraf devletlerin savaşta kaybettiğini masada almak için her türlü dayatmalarına rağmen, Misak-ı Milli’yi ve ulusal bağımsızlığımızı bütün dünyaya kabul ettirdik. Bu, İsmet Paşa başkanlığındaki Türk heyetinin ve tam desteğini aldığı Ankara Hükümeti’nin ilkeli ve dik duruşuyla sağlanmıştır.

Lozan Konferansındaki dayatmaları, görüşmelerin çok uzun, çok tartışmalı geçmesini, kesintilere uğramasını ve adeta bir diplomasi savaşı olmasını Atatürk şöyle dile getiriyor: “Lozan barış masasında görüşülen konular, üç dört senelik yeni bir dönemle sınırlı kalmıyordu. Konferansta yüzyıllık hesaplar görülüyordu. Bu kadar eski, bu kadar karışık, bu kadar pis hesapların içinden çıkmak, elbette o kadar basit ve kolay değildi.”

Yoksunluklar içinde akıl almaz bir gayretle verilen üç buçuk yıllık Kurtuluş Savaşı’nın sonucu ve Türk tarafının istekleri Lozan Antlaşmasıyla taraf devletlere kabul ettirilmiştir. Tarihte eşine az rastlanır dokuz ay gibi çok uzun ve zorlu geçen süreç 24 Temmuz 1923’de noktalanmıştır. Lozan’da Misak-ı Milli sınırlarımız kabul edilmiş, tüm kapitülasyonlar kaldırılmış, siyasi, ekonomik, askeri, hukuki, kültürel vb. konularda Türk devletinin Tam Bağımsızlığı kabul edilmiş ve yeni Türk Devleti’nin egemenlik hakları tanınmıştır.

“Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferler ile taçlandırılamazlarsa elde edilen zaferler kalıcı olamaz” diyen Atatürk, o Anadolu bozkırında, o yokluklar içinde, dışarıya avuç açmadan memleketi yeni baştan kalkındırırken, dış borçlar ödendi, yabancı şirketler paraları ödenerek millileştirildi. Ekonomik kalkınma ‘borç alan emir alır’ ilkesi doğrultusunda dışa bağımlı olmadan kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirildi.

LOZAN, TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’dir .’Dedi.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]