EYT’de 2. perde açıldı: 1999, 2000, 2002, girişlilere müjde verildi! Emeklilik başvurularına tarih

Yayın: 08:22 - 07.02.2024
Güncelleme: 08:22 - 07.02.2024

EYT’de ikinci aşama başlıyor. 1989, 1999, 2000 sigorta girişliler için müjdeli haber verildi. Emeklilik başvurularını o tarihten sonra yapacaklar. İşte erken emeklilik detayları…

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT, 2023 yılında yasalaştı. Bu kapsamında milyonlarca vatandaş emeklilik haklarını elde etti. 2023 yılında EYT’nin yürürlüğe alınmasının yanı sıra büyük bir müjde de Bağ-Kur’dan sigortası yatanlara geldi.  Düzenleme çerçevesinde 1 milyonu geçkin Bağ-Kur’lu vatandaş emeklilik haklarını alacak. Ayrıca EYT’li olarak da emeklilik imkanı sağlanacak. İşte emeklilik düzenlemesi detayları…

BAĞ-KUR’LULARA ERKEN EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ

Bağ-Kur kapsamında sigortası işleyen vatandaşlar için SSK prim eşitlemesi müjdesi geçen sene verilmişti. SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi 7200 güne sabitlenerek 5 yıla kadar erken emeklilik sağlayacak. 9000 gün olan Bağ-Kur primi 1800 gün indirilecek ve yeni düzenleme kapsamında artık Bağ-Kur’lular 7200 günle emekli olabilecek.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Meclis’te görüşülen emeklilik düzenlemesi çerçevesinde yeni emeklilik ana hatları belirleniyor. Özellikle Bağ-Kur’lu vatandaşlar ile ev hanımları için emekliliğe dair büyük adımlar atılıyor.  Bağ-Kur kapsamında emekli olmak için bekleyen vatandaşlara 5 yıl erken emeklilik hakkı 9000 gün prim sayısının 7200 güne düşürülmesiyle verilecek. Yaş şartını ve sigortalılık süresini tamamlayan vatandaşlar bu haktan yararlanarak emeklilik başvurusunu yapacak.

Aile Koruma Paketi dahilinde ev hanımlarına emeklilik sağlanıyor. Bu çerçevede ise çalışma şansı bulamayan, ancak emekli olmak isteyen ev hanımlarının sigortalı olması da sağlanıyor. Ayrıca ev hanımlarının emeklilik çerçevesi dahilinde ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanması da planlanıyor.

YENİ SİSTEMDE EMEKLİLİK NASIL OLACAK?

Yeni emeklilik sistemi çerçevesinde emekli olacak ev hanımlarına devlet desteği de sağlanacak. Prim ödemesi sigorta prim tutarının 3’de 1’i oranında karşılanacak. Ev hanımları böylelikle 5400 gün ile emekli olabilecek. Bağ-Kur kapsamında ev hanımlarına emeklilikte yıpranma payı da göz önüne alınacak. Prim desteğiyle birlikte yaş indiriminin de ev hanımlarına emeklilikte uygulanacağı söyleniyor.

BAĞ-KUR PRİM İNDİRİMİ ÇIKTI MI?

Bağ-Kur’lu vatandaşlar için SSK prim eşitlemesi gerçekleştirilecek. Bu kapsamda 7200 güne düşecek prim sayesinde 5 yıl erken emekli olarak daha az prim ödemesi Bağ-Kur’lular için gerçekleşmiş olacak. Ev hanımlarına Fiili Hizmet Zammı gibi bir uygulamayla erken emeklilik verilecek. Ev hanımları için yapılan prim ödemesi 5 yıl yerine 4 yıl yapılmış olacak. Bağ-Kur’lu ise 1800 gün prim ödemesini yapmadıysa, ancak 7200 günü doldurmuş ise emekli olabilecek. Öte yandan prim desteği kadar süre ev hanımlarında yaş şartından düşülecek.

EYT’LİLER YENİ DÜZENLEMEDEN YARARLANACAK

Yeni emeklilik düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte yaş şartını tamamlayan, ancak Bağ-Kur primini tamamlayamayan vatandaşlar emekli olabilecek. 1800 gün prim indirimi ile 7200 günü doldurmuş olanlar emeklilik başvurularını başlatabilecek. Böylelikle fazla prim ödemesi yapmamış ve 5 yıl erkenden EYT’li olarak emekli olabilecekler.

ahmet keskin
Exit mobile version