SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

BERAT GECESİ VE FAZİLETİ

Yayınlanma:
ABONE OL

Allah ‘ha hamdüsenalar Resulü’ne (s.a.s) ve ashabına ve cümle Müslümanlara salat ve selam olsun. Bu gece öyle mübarek bir gecedir ki Kadir Gecesi’nden sonra gecelerin en üstünüdür. Her Hikmetli iş  bu gecede katımızdan bir emirle  ayır edilir.”(Duhan Süresi 4.ayet) Bu ayetteki hikmetli işlerin ayırt edilmesi Hz. İbni Abbas (R.A) dan rivayet edildiğine göre şu şekildedir.
Bu seneden gelecek seneye kadar vuku bulacak hadiselerin hepsi  ayrı ayrı melekler tarafından deftere yazılır.
Rızıklar, eceller, zenginlikler ,fakirlikler, ölümler doğumlar hep bu esnada kaydedilir.Rızkla alakalı defter Mikaile, harpler, zelzeleler,türlü afetlere dair defter Cebraile , ölüm ve musibetlerle alakalı defter Azrail (a.s) teslim edilir.Bu gece bir nevi ilahi yılbaşıdır; çünkü gelecek yıl ne olacağı bu gecede programlanır.
Bu gecenin beş önemli hususiyeti vardır.
1- Bütün hikmetli işler bu gecede ayırt edilir.
2- Bu gecede yapılacak ibadetlerin sevabı diğer zamanlardan kat kat fazladır.
3- Allah’ın (c.c)  rahmeti arştan- ferşe( yedi kat gökten-yedi kat yere) her şeyi kaplar.
4- Resulullah (S.A.V) şefaat etme hakkının takmamı verilmiştir.
5- Allah(c.c) mağfireti coşar ve Mekke’deki Zemzem Suyu taşar.
Bu gecede Allah’a (c.c) ortak koşanların, içkiye ve zinaya müptela olanların, Müslümanlara kin besleyenlerin, yol kesenlerin, dedi kodu edip söz taşıyanların, kasden adam öldürenlerin, hayata ve ihşama dalan kibirlilerin, ana-babasına karşı gelenlerin, akraba ile ilişkiyi kesenlerin, ve heykel yapanların dışında; bu gece Allah(c.c) dünya semasına rahmetiyle iner ve arapların en fazla   koyunu olan Kelp kabilesinin  koyunlarının tüyleri sayısınca kullarını bağışlar.
Yukarıda sayılan günahları işleyenler eğer tövbe ederler bir daha o günaha dönmezseler onlarda bu gece bağışlananlardan olurlar.
Bu gece meleklerin bayramıdar.Allah(c.c) Cebrail ( a.s) Cennet’e gönderir ve Cennet’in süslenmesini emreder. Tüm melekler mukaddes makama toplanır ve geceyi uyanık ve ibadetle geçirenlerin bağışlanması için dua ederler.

Resulullah (s.a.v) buyurdu ki; Şaban ayının 15. günü gelince gecesini ibadetle gündüzünü (kandil gecesinin ertesi günü)  oruçlu olarak geçirin.
Çünkü o gece Allah(c.c) rahmetiyle yer yüzüne iner ve şöyle buyurur. Günahlarından af dileyen yok mu günahlarını bağışlayayım, rızkının artırılmasını isteyen yok mu ki  rızkını bollaştırayım,bir derdin pençesinde kıvranan yok mu onu kederden kurtarayım.Bu ilahi sesleniş şafak sökünceye kadar devam eder.Allah (c.c) 300 rahmet kapısın bu gece açar.
Resulullah(s.a.v) buyuruyor ki ; gecenin dörtte biri geçtikten sonra Cebrail yine geldi ;
Ya Muhammed (s.a.v) başını kaldır dedi , birde baktım ki Cennet kapıları açılmış, Cennet’in birinci kapısındaki melek şöyle sesleniyor; Ne mutlu bu gece secde edenlere…
İkinci kapıdaki melek ; Ne mutlu bu gece dua edenlere…
Üçüncü kapıdaki melek ; Ne mutlu bu gece Allah’ı (c.c) zikredenlere…
Dördüncü kapıda ki melek ; Ne mutlu bu gece Allah(c.c) korkusundan ağlayanlara…
Beşinci kapıda ki melek ; Ne mutlu bu gece iyilik edenlere….
Altıncı kapıda ki melek ; Hiçbir dilekte bulunan yokmu ki kendisine dileği verilsin…
Yedinci kapıdaki melek ; günahından af dileyen yokmu bağışlansın diye seslenir…

GÜNEŞİN BATMASIYLA
BAŞLAYAN BU GECEDE
ŞUNLAR YAPILMALIDIR

-Üç Yasin süresi okunmalı.
-En az 2 veya 12 rekat namaz kılınmalıdır.(  Her iki rekatta bir selam verilecek ve rekatta bir Fatiha on İhlas süresi okunacak) veya 100 rekat ( yine her iki rekatta selam verilecek, her rekatta bir Fatiha on İhlas süresi okunacak) olmak üzere  Berat Gecesi Namazı kılınmalıdır.
-Niyet ettim Allah rızası için Berat Gecesi namazı kılmaya şeklinde yapılmalıdır.
Bu 100 rekatlık namazın fazileti çok büyüktür.

Hasan-i Basri Hz. Buyuruyor ki : 30 Sahabeden işittim 100 rekatı kılana Rabbim 100 melek gönderir. Otuzu o kişiyi Cennetle müjdeler. Otuzu Cehennem azabından berat verir, otuzu dünyanın belalarını def eder, onu da şeytanın hilelerini ondan uzaklaştırır.
-Kaza namazı olanlar bol bol kaza anmazı kılmalı, Kur’an-ı Kerim okunmalı, estağfirullah, lailahe illalah, sübhanallah gibi zikirlerle meşkul olunmalı ve Peygamberimize(s.a.v) çokça salavat getirilmelidir.
-Ertesi gün oruç tutulmalıdır. Bu günde oruç tutulursa biri geçmiş diğeri gelecek yıl olmak üzere iki yıl oruç sevabı alınır.
– Sadaka verilip ihsanda bulunulmalıdır.
BERAT GECESİ DUASI

Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir:
“Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin.”

Yılda birkere olan bu geceyi mutlaka uyanık ve ibadetle geçirip gecenin her türlü hayrından, bereketinden, feyzinden, mağfiretinden faydalanılmalıdır.
Tüm okuyucularımızın gecesini Rabbimiz Mübarek etsin ve hakkıyla eda etmek nasib eylesin. Amin….
RAMAZAN KARATAŞ

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]