Kredi kartları çöp oldu! 1 Nisan’dan itibaren uygulama başlıyor!

Yayın: 06:05 - 27.03.2024
Güncelleme: 06:05 - 27.03.2024

#image_title

Kredi kartı kullanan vatandaşlar için can sıkıcı haber açıklandı. 1 Nisan tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak kararla vatandaş kartlarını çöpe yollayacak. İşte kredi kartında 1 Nisan 2024 itibariyle geçerli karar hakkındaki detaylar…

21 Mart 2024’te yapılan PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısından sonra TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) faiz arttırma kararı alarak 500 puan yükseltti. Bununla beraberse kredi kartı faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Diğer yandan 16 Mart 2024 tarihinde alınan kredi kartlarına yönelik kararın 1 Nisan 2024 itibariyle yürürlüğe konması kredi kartı sahiplerinin epey keyfini kaçıracak. Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle vatandaşlar kredi kartlarından destek alırken borçlanma oranı da en yüksek seviyelere geldi. Bu da kredi ve kredi kartlarına dair kısıtlamalar hakkında harekete geçilmesine neden oldu. Peki, kredi kartı kısıtlaması nasıl uygulanacak? 1 Nisan 2024’te yürürlüğe girecek kredi kartı kısıtlaması nedir? İşte kredi kartı kısıtlamasına dair detaylar…

EKONOMİDE İSTENEN SOĞUMA GERÇEKLEŞMEDİ

28 Mayıs seçimlerinden sonra ülkemizdeki ekonomik durumu ele alarak köklü değişiklikler gerçekleştirildi. Ancak parasal sıkılaşma süreci olarak başlayan değişikliklerle herhangi bir soğuma gerçekleştirilemedi. Kredi kartı talepleri artmaya devam ederken bu sefer TCMB’den bir düzenleme geldi. 16 Mart 2024 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ile açıklanan düzenlemede kredi kartı akdi faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 0,18 arttırılarak 5’e çıkartıldı.

1 NİSAN’DAN İTİBAREN KREDİ KARTI SAHİPLERİNE UYGULANACAK

1 Nisan 2024 itibariyle kredi kartı sahiplerini etkileyecek karar yürürlüğe konacak. 31 Mart Türkiye Yerel Seçimleri sonrasında ekonomik düzene dair daha sert tedbirlerin geleceği bilinirken kredi kartı faizlerinin dışında sıkı düzenlemelerde bekleniyor. 1 Nisan 2024 itibariyle yürürlüğe girecek kredi kartı nakit avans faizleri milyonlarca vatandaştan ciddi oranda para kesintisi yapılmasına neden olacak. Kira, fatura, temel ihtiyaçlar nedeniyle dahi kredi kartlarından faydalanmak zorunda kalan vatandaşların bu karardan sonra geçim sıkıntısı daha fazla artacak. 1 Nisan 2024’ten itibaren nakit çekim işlemini kredi kartından yapan vatandaşlar yıllık yüzde 100’e varan bir faiz ödemesi gerçekleştirmek durumunda kalacak.

2024 KREDİ KARTI VE KREDİ KISITLAMALARI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ilerleyen günlerde nakit çekim faiz oranını arttırmasının yanı sıra asgari ödeme tutarı faizini arttırması da bekleniyor. Diğer bir yandan acil ihtiyaçları için kredi çekecek vatandaşlar ilerleyen günlerde vade sayısının düşürülmesi gibi bir durumla da karşı karşıya kalabilir. Kredi ve kredi kartı düzenlemelerine ek olarak çeşitli alanlarda seçim sonrası ekonomik düzenlemeler nedeniyle kısıtlamaların meydana geleceği biliniyor.

ahmet keskin
Exit mobile version