SSK ve Bağ-Kur’lulara flaş açıklama! En az 170.000 TL ceza kesilecek!

Yayın: 09:59 - 17.04.2024
Güncelleme: 09:59 - 17.04.2024

#image_title

İşverenlere ciddi uyarı geldi. Yapana en az 170 bin TL ceza kesileceği öğrenildi. İşte işverenlere gelen uyarıya dair detaylar…

SSK’lılar ile Bağ-Kur’lu vatandaşları ilgilendiren flaş açıklama geldi. Yapılan açıklama doğrultusunda işveren vatandaşların uymadığı bir prosedür doğrultusunda ciddi bir para cezası kesileceği öğrenildi. Bu haber hem işe girenler hem de işverenler için büyük önem taşıyan bir açıklama oldu. Peki, hangi durumlarda Bağ-Kur’lulara ceza kesilecek? İşverenlerin dikkat etmesi gerekenler neler? İşte işverenlere gelen açıklama detayları…

SSK VE BAĞ-KUR’LULARI İLGİLENDİREN AÇIKLAMA GELDİ

SGK (Sosyal Hizmetler Bakanlığı) tarafından yapılan açıklama doğrultusunda bir kesim sevinirken bir kesimin canı sıkılabilir. Bağ-Kur’lu işverenlerin dikkat etmesi gereken açıklamaya dair detaylarda maaşın 10 katına kadar ceza kesilebileceği öğrenildi. En az maaş olan asgari ücrete göre kesilen ceza ise 170 bin TL’yi buluyor. Peki, işverenlere hangi durumlarda para cezası kesilecek?

HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARMA CEZASI

Bağ-Kur kapsamında sigorta ödeyen işverenler için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı açıklama doğrultusunda haksız yere işten çıkarma durumunda ciddi tutarda para cezası uygulanacağı açıklandı. İşten haksız yere çıkarılan vatandaşların yaptığı başvuru sonucunda işveren ödediği maaşın 10 katını çalışana vermek mecburiyetinde kalabiliyor. Bunun için çalışan SSK’lıların SGK’ya başvuruda bulunması gerekiyor. İşten çıkarıldıktan sonraki 1 ay içinde SGK’ya yapılan başvuruyla beraber vatandaşlara hem işe geri dönme hakkı veriliyor hem de kıdem tazminatı hakkı sağlanıyor.

İŞTEN HAKSIZ YERE ÇIKARILMADA KIDEM TAZMİNATI

SSK’lının işverenini şikayeti üzerine alabileceği kıdem tazminatıyla beraber işe tekrar dönebilme hakkı bazı şartlar çerçevesinde veriliyor. Bunun için çalışan vatandaşın iş yerinde en az 6 ay ya da daha fazla süreyle çalışıyor olması gerekiyor. Buna ek olarak işverenin işyerinde minimum 60 işçinin çalışıyor olması koşulu da yer alıyor. Eğer işe geri dönme hakkından yararlanılamıyor ise bu durumda tazminat hakkından faydalanılabiliyor. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda belirlenen süreyle tazminat ödemesinin işyeri tarafından yapılmasına karar verilebiliyor.

HAKSIZ İŞTEN ÇIKARMADA ÇALIŞANIN YAPMASI GEREKENLER

İşten haksız çıkarılma durumunun söz konusu olduğu durumda işçi tarafından işe iade davası, kıdem tazminatı, işçilik alacakları hakkı, ihbar tazminatı hakkı, kötü niyet tazminatı hakkı ile dava açılabiliyor. İşçilerin bu durumda özellikle işten çıkarılmadan sonraki 1 ay içinde haksız işten çıkarma davasını açmak için başvuru yapması gerektiğidir. İş çıkarılma sürecinde vatandaşların hak kaybı yaşamamak için işverenin imzalattığı ibranameye dikkat edilmeli, işverenin çıkış kodunu farklı verip vermediğine bakılmadı, ödenmeyenlerin tam ödendiğine dair muhasebe kayıtlarının gösterilmesi, işçinin istifa ettiğine dair belge imzalatılması, işverenin arabuluculuk uygulamasını kötü kullanması durumlarına dikkat edilmesi gerekiyor.

ahmet keskin
Exit mobile version