1 Mayıs’ta yürürlükte: Yüzde 30 zam! Araç sahipleri yeni detaya dikkat etmeli

Yayın: 07:47 - 26.04.2024
Güncelleme: 07:47 - 26.04.2024

#image_title

1 Mayıs 2024 itibariyle araç sahiplerini ilgilendiren karar uygulamaya konulacak. Arabası olan bu detaya dikkat etmeli. İşte 1 Mayıs 2024 itibariyle araç sahiplerine uygulanacak yeni kararın detayları…

Araç sahiplerinin yapması gereken trafik sigortasında yeni düzenleme Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklandı. Yeni düzenleme 1 Mayıs 2024 tarihi itibariyle uygulamaya konuluyor. Araç sahipleri bu düzenlemeyle birlikte bir yandan rahatlayacakken diğer yandan artıştan etkilenecek. Peki, 2024 trafik sigortası ne kadar? Araç sigortası artışları ne kadar yapıldı? İşte trafik sigortasına dair detaylar…

YÜZDE 30 ZAM YAPILDI

2024 yılına girilmesiyle beraber SDDK (Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından trafik sigortası ücretleri arttırıldı. SDDK’nın yüzde 30 oranında gerçekleştirdiği zamla birlikte poliçe yaptırma oranındaki düşüş ise dikkat çekici oldu. Araç sahiplerinin ücretlere tepkileri ve poliçelerdeki azalmanın ardından fiyat artışında yeni bir düzenleme yapıldı. Yeni düzenlemenin ise 1 Mayıs 2024 itibariyle yürürlüğe gireceği öğrenildi.

1 MAYIS İTİBARİYLE SDDK’DAN YENİ KARAR

Mayıs 2024 başından itibaren Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu “Hasar maliyet endeksine” göre ücretleri güncelliyor. Trafik sigortalarının belirlenmesinde aracın onarım ve parça fiyatlarındaki artış asgari ücret zammı ile enflasyon artışı baz alınarak yapılacak. Her ay yüzde 5 ila 10 arasında artış olan trafik poliçelerinin 1 Mayıs’tan sonra yüzde 2 ila 3 seviyelerine kadar inmesi bekleniyor.

2024 TRAFİK SİGORTASI AÇIKLAMASI

Sigorta sektörü temsilcilerinden Selin Gelir, trafik poliçelerine dair Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan düzenleme hakkında “Enflasyon ve asgari ücretin belirlenmesi maliyet endeksine etki ediyor. Temmuz ayında asgari ücrete ikini bir zam gelmezse trafik poliçeleri de çok fazla artmayacaktır. Fiyatlar araç artışları, onarım ve parça maliyetleri ile asgari ücretin yükselmesine bağlı belirlenecek. Bunların karşılaştırılmasıyla fiyat endeksi belirlenir. Sigorta şirketleri az bir yükseltme yaparken sürücüler fiyatlara itiraz etmeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Trafik sigortaları için durum böyleyken kasko poliçeleri özel sigorta türü olduğu için maliyet endeki bu poliçelerde aynı oranda geçerli olmuyor. Sigorta şirketleri kaskolar için serbest fiyatlandırma yapabiliyor.

SÜRÜCÜLERİN SAHTE POLİÇELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

TSB (Türkiye Sigorta Birliği) birçok şekilde olduğu gibi sahte poliçe satışı yapanlar tarafından araç sahiplerinin mağdur olmaması için uyarıda bulunuyor. TSB yaptığı açıklamada vatandaşların trafik sigortası yaptırırken kendisini sigorta acentesi temsilcisi olarak tanıtan kişilere dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. Araç sahiplerinin maddi olarak zarara uğramaması ve trafikte kusurlu duruma düşmemesi için sigorta acentelerini iyi araştırması gerektiğini vurguluyor.

ahmet keskin
Exit mobile version