Para transferlerinizi kontrol edin! Tespit edilenlere 1 yıl hapse kadar ceza kesiliyor!

Yayın: 12:42 - 27.04.2024
Güncelleme: 12:42 - 27.04.2024

#image_title

Vatandaşlar para transferlerine dair uyarıldı. Tespit edilen vatandaşlara 1 yıl hapis cezası veriliyor. İşte vatandaşların para transferi konusunda bilmesi gereken detaylar…

Ticaret Bakanlığı tarafından para transferinde IBAN kullanımına yönelik ciddi bir açıklama yapıldı. Yaptırım uygulanma sebeplerini belirterek uymayan vatandaşlara 1 yıla kadar hapis cezası verileceği vurgulandı. IBAN’ın kiralanmasına ve dolandırıcılıkta kullanılmasına yönelik yapılan açıklamalarda bu tür durumların bankaya bildirileceği belirtildi. Bildirimde bulunulmaması halinde IBAN sahiplerine 1 yıl hapis cezası verilecek. İşte ayrıntılar…

KANUNA UYMAYANA CEZA KESİLECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultunda “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu” çerçevesinde ciddi denetmeler ve yaptırımlar uygulanacağı belirtildi. IBAN Kiralama ve bununla birlikte dolandırıcılık yapıldığının tespiti halinde bunun suç teşkil ettiği ve cezası olacağı vurgulandı. Banka hesaplarının menfaatler doğrultusunda başka kişilere kullandırılması suç kabul edilecek.

IBAN KİRALAMASI SUÇ KABUL EDİLİYOR

Dolandırıcıların çeşitli birçok platformdan tüketicileri dolandırmak amaçlı banka hesaplarını kiralayarak kullanması ve yüksek kazanç elde etmesi halinde yasa dışı şekilde paranın transferinin sağlanmasına yönelik durumlar suç kabul edilecek. Bu durumlarda kazanç elde eden vatandaşların bankaya bildirimde bulunmaması suç teşkil ederken hapis cezası verilecek.

BAKANLIK İNCELEMELERİ BAŞLATTI

Tüketicileri seçerek belirledikleri hedef kitlelerden çeşitli vaatler ve yöntemlerle dolandırmaya yönelik eylemlerde bulunan kişilere ceza uygulanacak. Dolandırıcılık suçlarında ikinci el ürün alım satım sitesi, araçlar, sosyal medya, yatırım platformlarının kullanılarak banka hesaplarından yasa dışı para transferi yoluyla para kaçıran vatandaşlar cezalandırılacak. Öğrenciler, ev hanımları, engelliler ve yaşlılar gibi hassas vatandaşları hedefleyen dolandırıcıların sıkı inceleme altına alınacağı Ticaret Bakanlığı’ndan duyuruldu.

ÜLKE KAYNAKLARININ TRANSFER EDİLMESİ ÖNCELENECEK

Tüketicinin zaaflarından, hata ve bilgisizliklerinden yararlanan, çeşitli markaların sağladığı güveni kullanarak vatandaşları dolandıran vatandaşların ayrıca ülke ekonomisine de zarar verdiğinin altı çizildi. Ekonomik mücadele doğrultusunda hükümetin ülke kaynaklarının dolandırıcılık yoluyla yurt dışına aktarılmasının da önüne geçmeye yönelik planları bulunuyor. TBB (Türkiye Bankalar Birliği)ile beraber hareket edilerek Ticaret Bakanlığı Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığını Önleme Çalıştay’ını gerçekleştirildi. Çalıştaya Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Bakanlığın ilgili birimleri, Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Yargıtay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, BDDK (Bankacılık ve Denetleme Kurumu), TOBB, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TBB, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kredi Kayıt Bürou, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları gibi birçok öel ve kamu temsilcisi ile sivil toplum kuruluşu katıldı.

1 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK

E-Posta, SMS, sosyal medya ve benzeri kanallar ile yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmek amaçlı hükümet çeşitli önlemler alırken vatandaşlar da uyarıldı. Kişiye özel şifrelerin, parola ve kişisel bilgilerin başka şahıslar ile paylaşılmaması gerektiğin altı çizildi. Ayrıca IBAN’ın başka kişilerin kullanımına verilmesinin de suç teşkil ettiği ve 1 yıla kadar hapis cezası olacağı belirtildi.

ahmet keskin
Exit mobile version