SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

En çıtır yiyecek ‘simit’ Sultanahmet’te tanıtım atağında

Yayınlanma:
ABONE OL

İSTANBUL(CİHAN)- Osmanlıdan günümüze kadar gelmeyi başaran simit, Sultanahmet Meydanı’nda kendi adına düzenlenen festival programı çerçevesinde yeniden tanıtılıyor. Tarihi Yarımada’da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile simidin hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Şenliklerde, çocukların simit hazırlamasına ve pişirmesine imkan sunuluyor.

Fatih Belediyesi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Simit Sarayı’nın birlikte düzenlediği ‘Sultanahmet Simit Festivali’, İstanbul simidini tüm yönleriyle tanıtmak, kültürel bir ürün olduğunu vurgulamak amacıyla düzenlendi. Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan simit için Sultanahmet’teki tarihi amfi tiyatronun yanına Topkapı Sarayı’nın maketi kuruldu. Ustalar tarafından üretilen simitler, kurulan stantta vatandaşlar tarafından kapışıldı. Büyük incelikle hamuru açan ustaların üzüm pekmezine batırıp, susama bulaması vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Fırından çıkan nar gibi simitler yerli ve yabancı turistlerin ağzında adeta dağılıverdi. Büyük iştahla simitleri yiyen yerli ve yabancı turistler çay-simit tiryakisi olduklarını ve lezzetten memnun kaldıklarını ifade etti.

Simidin uzun bir geçmişinin olduğunu belirten 10 yıllık simit ustası Yılmaz Durmuş, simidin zengin ve fakir ayrımı olmadan büyük afiyetle yendiğini dile getirdi. Durmuş, simidin yapılışının püf noktalarını şöyle sıraladı: “Simit, un, su, tuz ve maya ile yapılır. Üretilen hamur dinlendikten sonra, halkalar haline getirilip üzüm pekmezine batırılır ve susama bulanır. Hamur 10 dakika dinlendikten sonra 205 derecelik fırınlara sokulur ve afiyetle yenir. Simit daha önceden karamele batırılırdı. Ancak, karamelde kansorejen madde olduğunun tespit edilmesinin ardından üreticiler yeniden pekmeze döndü. Tarihte de simit hep pekmeze bulanmıştır” ifadelerini kullandı.

16 – 19 Eylül 2010 tarihleri arasındaki festival süresince birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Vatandaşlara zaman zaman ücretsiz simit ve çay dağıtılacak. Ayrıca alanda kurulan stantlarda çocukların simit hazırlamasına ve onu pişirmelerine imkân sunulacak, minikler kendi pişirdikleri simitleri de yiyebilecekler. Festival çerçevesinde bir de ‘fotoğraf maratonu’ adı altında fotoğraf yarışması gerçekleştirilecek.

Simit Festivali çerçevesinde konserler, gösteriler, yarışmalar, sergiler düzenlenecek. İstanbul Hanımefendisi ve Beyefendisi tiplemeleri, Karagöz ve Hacivat’ın Simit Maceraları, tahta bacak, jonglör, sihirbaz, ateşbaz ve Semazen gösterilerinin yanı sıra karikatüristler festival alanına gelenlerin karikatürlerini de çizecek. Festival boyunca her akşam 21:00 – 23:00 saatleri arasında müzik gruplarının konserleri olacak. Dolapdere Big Gang, Fatih Belediyesi Ahırkapı Roman Orkestrası, Güzin ve Baha ile Nostalji, Romanist Latino, Grup Göçmen’s, Fatih Belediyesi Mehter Takımı, Seyr-ü Sefa, Fasıl Heyeti her akşam bir konser verecek.

Tarihi Yarımada’da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile İstanbul Simidi’nin hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]