SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Heybeli Adada Lozan Konferansı Düzenlendi

Yayınlanma:
ABONE OL

Lozan Barış Antlaşması’nın 86. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, İnönü Vakfı tarafından Heybeliada İsmet İnönü Evi ve Müzesi’ndeki programa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’de kızı Zeynep Öz ile beraber katıldı.

oz-adalar

Cumhuriyet Tarihimizde çok önemli bir yeri olan Lozan Barış Antlaşması’nın 86. Yıldönümü tüm yurtta çeşitli etkinlikle kutlanıyor. Bu etkinlikler kapsamında Heybeliada’da bulunan ve İsmet İnönü’nün dinlenme evi olarak kullandığı sonrasında da müze haline dönüştürülerek İsmet İnönü Evi ve Müzesi adını alan evin bahçesinde katılımın yoğun olduğu bir program düzenlendi.

Program, günün sunuculuğunu üstlenen Semra Deniz Kurnaz’ın, “Sizleri bağımsızlık hareketimizin önderlerinin Cumhuriyetimizin mimarlarının ve çağdaş laik cumhuriyet için mücadele eden tüm kaybettiklerimizin anısına saygı duruşu ve ardından istiklal marşına davet ediyorum” sözleriyle başladı.

Kurnaz “Lozan antlaşması Türk ulusu aleyhinde asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşması ile ihlal edildiği sanılmış büyük bir suikastın yıkılmasını ifade eden bir belgedir. Tarihte eşi görülmemiş bir siyasi zaferdir. Atatürk Lozan antlaşmasını işte bu sözlerle tanımlıyor. “ tarih kitaplarının ancak 1 ya da 2 sayfasına sıkışıp kalan bu antlaşma acaba Atatürk’ün ifade ettiği önemini kaybetmiş olabilir mi? Ya da bazı çevrelerin iddia ettiği gibi çok da başarılı bir belge değimli? Bu soruları özellikle sordum. Çünkü içerdiği her maddeyi günümüzün koşullarında ekonomik ve siyasi bağımsızlığımız için ne kadar değerli şifreler taşıdığı anlaşılsın istiyorum. Anlaşılsın ki Lozan antlaşmasının Türkiye Cumhuriyetinin sadece kurulmasında değil, geleceğinde de nasıl bir öneme sahip olduğu fark edilsin” dedi.

Program, konuşmasını yapmak üzere İnönü Vakfı Başkanı ve aynı zamanda 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün kızı Özlem Toker’in sahneye gelmesiyle devam etti.

Toker, konuşmasına “İnönü Vakfı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar Vakfı, Adalar Belediye Başkanlığı ve Adalar Kaymakamlığı beraberliğinde düzenlediğimiz Lozan Konferansı ve antlaşmasının 86. Yıl dönümü toplantısına hoş geldiniz” diyerek başladı.

Toker:  “Babam İsmet Paşa 86 yıl evvel bugün Lozan’da Kurtuluş Savaşını sona erdiren ve zaferimizi bütün dünyaya kabul ettiren barış antlaşmasını imzalamıştı. Biliyorsunuz 1. Dünya savaşından sonra imzalanan bütün antlaşmalar tarihe karışmışken yalnız Lozan barış antlaşması hala yürürlüktedir. Ayrıca Sayın Bilal Şimşir’in deyimiyle “O gün bugündür hala Lozan Barışının nimetlerinden yararlanıyoruz. Lozan barışının değerini anlamak için Sevr Antlaşmasını da iyi bilmek lazım.” Bu kış pembe köşkte yine Sayın Bilal Şimşir çok çarpıcı ve aydınlatıcı bir konuşma yaptı ve orada çoğumuzun unuttuğu ilginç bir konu üzerinde durdu.

Sevr antlaşması sadece Türkiye’yi parçalamakla kalmıyor. Fransa, İngiltere ve İtalya’dan oluşan 3’lü bir komisyon kuruyor ve Türkiye’yi bu komisyonun süresiz denetimi altına sokuyor. Bu komisyonun onayı olmadan Türkiye kanun çıkaramaz, para basamaz, ordu kuramaz, silah alamaz, silah fabrikası kuramaz, borç alamaz, yatırım yapamaz, fabrika kuramaz, baraj yapamazdı.

Kısacası Sevr’de zaten çok küçülmüş olan zavallı Türkiye’nin bağımsızlığı sınırlanıyor, egemenliği yok oluyordu. Bu gerçekten ölüm fermanıydı. İşte böyle felaket bir antlaşmadan Lozan barış antlaşmasına gelindi. Bunu unutmayalım” dedi.

Konuşmacıların söz almasından sonra Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu ve genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan adına derneğe ”Onur Ödülü” ve emeği geçen katılımcılara da plaket sunuldu.

Programa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve kızı Zeynep Öz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çeliker, Adalar Vakfı Başkanı Aykut Mutlu, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve eşi Hatice Farsakoğlu, Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Türk Diplomat, Akademisyen, Yazar Bilal Şimşir’de hazır bulundular.

Haber: Mefharet Keleş

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]