SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Şehirli Öğrenciler Köy Yollarında

Yayınlanma:
ABONE OL

Pendik Belediyesi eğitim ve kültür alanında öncü bir projeye daha imza attı. Pendik’teki okullarda eğitim gören başarılı öğrenciler, köy hayatını ve doğal yaşamı tecrübe etmek için Türkiye’nin farklı illerine gönderildi. Tarlada ürün toplayıp, ahırda hayvanlarla uğraşan çocuklar 5 gün boyunca hem tarihi ve kültürel bilgiler edindi, hem de büyük bir tecrübe kazandı.

Pendik Belediyesi, ilçedeki başarılı öğrencileri ödüllendirmek için çok farklı bir tatil programı düzenledi. Bu programda ne deniz kıyısı vardı ne de 5 yıldızlı oteller. Alışılmış tatil programları yerine Türkiye’nin farklı bölgelerindeki köylere gönderilen çocuklar, köy yaşamını yerinde görme ve tecrübe etme fırsatı yakaladı.

5 Güne Sığan Hayat Deneyimi

Proje kapsamında köy yaşamına gönderilen öğrenciler, Pendik’teki çeşitli okullardan seçildi. Derslerinde başarılı olan ilköğretim öğrencileri arasından seçilen öğrenciler 5’er kişilik gruplar halinde, Isparta, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Uşak, Rize ve Konya’daki köylere gönderildi. Kız ve erkek öğrencilerden oluşan gruba yine okullardan seçilen iki öğretmen eşlik etti. 5 öğrenci, köyde daha önceden belirlenmiş 2 ayrı ailenin evinde 5 gün boyunca konakladı, bu sürede köy yaşamının tüm ayrıntılarını yaşayarak gördü.

Şehir ile Köy Arasında Dostluk Köprüsü Kuruldu

Pendikli öğrencilerin, köy yaşamına alışmaları ve oradaki yaşıtlarıyla kaynaşmaları da uzun sürmedi. Kısa sürede tanışıp arkadaş olan çocuklar, köydeki rutin işleri beraber yaptı. Pendikli öğrenciler, köydeki arkadaşlarından nasıl süt sağıldığını, tarlada ürünün nasıl ve ne zaman toplandığını öğrendi. Rize- Büyükköy’deki çay bahçeleri arasında 5 gün geçiren Pendik Elka İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi Gökhan Yılmaz, köy yaşamının kendilerine çok şey öğrettiğini söyledi: “Buradaki arkadaşlarımız bize ilk gün nasıl çay toplandığını gösterdi. Daha önce hiç çay kesmememe rağmen kısa sürede öğrendim. Eğlenceli olduğu kadar zor bir iş. Büyük bir uğraş istiyor. Her sabah soframızda içtiğimiz çayın hangi koşullarda üretildiğini görmek bizim için büyük bir deneyim oldu. Rizeli arkadaşlarımızla çay toplarken çok eğlendik, çok farklı ve faydalı bir tatil oldu.”

İlk Kez Süt Sağdılar

Proje kapsamında bir grup Pendikli öğrenci de Erzurum’un Bardız Köyü’nde 5 gün geçirdi. Temel geçim kaynağı hayvancılık olan köyde öğrenciler, hayvanlara nasıl bakım yapıldığını, inekten nasıl süt sağıldığını öğrendi. Pendik Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi İsmail Aslaner, 5 gün boyunca birçok ilki yaşadıklarını belirtti: “Hayatımda ilk kez inekten süt sağdım. Sabahları inekten kendi sağdığım sütü içmek farklı bir deneyimdi. Şehir ortamında böyle bir şeyi görmemiz çok zor. Pendik Belediyesi’ne bize bu fırsatı sağladığı için teşekkür ediyorum.”

Edirne’den Erzurum’a Farklı Deneyimler

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki köylere giden öğrenciler, gittikleri her yerde farklı işlerle uğraştı. Rize’deki öğrenciler çay bahçelerinde çay toplarken Erzurum’dakiler hayvancılıkla ilgilendi. Edirne’yi ziyaret eden öğrenciler ise burada önce ayçiçeği ve çeltik tarlalarını dolaşarak, ürünlerin nasıl yetiştirildiğini ve toplandığını öğrendi. Daha sonra Edirne merkezdeki ayçiçeği fabrikasını dolaşan grup, ham bitkilerin hangi aşamalardan geçerek soframıza geldiğini izleme şansı yakaladı. Pendikli öğrenciler son olarak karpuz ve kavun tarlalarını gezerek bostan sahiplerinden bilgi aldı. Konya’ya gönderilen öğrenci grubu ise buğday ve patates tarlalarını gezerek ürün toplama çalışmalarına katıldı. Öğretmenleriyle birlikte buğday başakları toplayan çocuklar, ürünlerin biçerdöverler tarafından toplanmasını ve traktörlere boşaltılmasını izledi. Gaziantep, Isparta ve Uşak’taki öğrenci grupları da yörenin tarımsal faaliyetlerini yerinde izleyerek köy yaşamı hakkında bilgi edindi.

Başkan Öğrencileri Yerinde Ziyaret Etti

Pendik Belediye Başkanı Dr. Salih Kenan Şahin, Pendikli öğrencileri kaldıkları köylerde ziyaret ederek programı yerinde inceledi. Rize- Büyükköy’de konaklayan çocukları ziyaret eden Şahin, hem çocuklarla sohbet etti, hem de beraber çay topladı. Dr. Salih Kenan Şahin gazetecilere yaptığı açıklamada ise projenin önemine dikkat çekti: “Biz bu projeyle şehir ortamında yaşayan çocuklarımıza köy hayatını yaşatalım istedik. Böylece çocuklar her sabah sofralarında yedikleri peynirin veya içtikleri çayın, sütün hangi koşullarda üretildiğini öğrenme fırsatı yakaladılar. Hem Türkiye’nin değişik bölgelerini tanıdılar, hem de bu bölgelerde yaşayan insanlarımızın yaşam tarzlarını gördüler. Aslında tatil anlayışını da değiştirmeye çalıştık biraz. Tatil denilince deniz kenarında güneşlenme ve yüzme akla geliyor. Bizim anlayışımıza göre tatil demek zihnin dinlenmesi anlamına geliyor; gezerek, görerek, farklı kültürleri tanıyarak. Bu projeyle de kültürel kaynaşmayı sağladığımızı düşünüyorum.”

Diğer İlçelere Örnek Olacak

Pendik Belediyesi düzenlediği öncü proje ile, gençlerin farklı kültürlere karşı açık görüşlü olmasını amaçlıyor. Köy hayatını tecrübe eden çocuklar, olayları ve şahısları değerlendirirken daha geniş ve tarafsız bir bakış açısı kazanıyor. Bu deneyimlerin daha geniş kitlelere yayılması için, öğrencilerin proje boyunca edindikleri deneyimler kitap haline getirilecek. Öğrencilerin yaşadıkları olaylar ve kendi görüşleri belediye tarafından kitap haline getirilerek tüm okul öğrencilerine dağıtılacak.

Projeye katılan Öğrencilerin Görüşleri:

Şura Nur Küçükkaya – Abdullah Acer İlköğretim Okulu 7. Sınıf

Tatilimi doğa ile iç içe geçirdiğim için çok mutluyum. Çay toplamayı çok sevdim. Yorucu ama zevkli bir iş. Bazen toprak kaygan olabiliyor, dikkat etmek lazım. Buraya gelirken biraz tereddüt ediyordum, ama şimdi iyi ki gelmişim diyorum. Benim için çok güzel bir tatil oldu.

İlgili Haberler

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]