SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Mecliste Ak Parti CHP’li üyelere üstünlük sağladı

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediye Meclisinde Ekim ayı meclis oturumunda, tabiri yerinde ise Dağ Fare doğurdu.

CHP’li üyelerin teklifi ile Belediye Meclisi gündemine getirilen Karyapsan’ın borçlanmasına olanak sağlayacak izin için yapılan oylamada, meclis salonunda sayıca üstün olan AK Partili üyelerin oyları ile red kararı çıktı.

Meclise gelmeyen CHP’li üyeler sayesinde Ak Partililer üstünlük sağladı

Karara itiraz eden CHP’li meclis üyeleri ile oylama sonucunun tutanaklara geçmesini isteyen AK Partili üyeler arasında sert tartışmalar çıktı.

Meclis Başkanvekili Kamer Gök ile Meclis Üyesi Abdi Kesimal arasında geçen sert diyaloglar meclisi de gerdi.

6 üye fazlası olmasına rağmen, mecliste o an bulunmayan 7 üyesi sebebi ile Karyapsan’ın borçlanmasına izin veren teklifi geçirtemeyen CHP grubunda kuliste de sert tartışmalar yaşandı.

Kartal Belediye Meclisi Ekim ayı 3. birleşimi CHP ve AK Parti’li meclis üyeleri arasında TBMM’nin geçmişteki oturumlarını aratmayacak tartışmalara sahne oldu.

Çok sert tartışmaların ve sataşmaların yaşandığı meclis toplantısında Kartal Belediyesi şirketlerinden KARYAPSAN A.Ş.’nin BORÇLANMA talebinin görüşmeye açılmasını isteyen CHP Grubunun talebi oylamaya tabi tutuldu. Ne var ki mecliste azınlıkta olduklarını fark edemeyen CHP’lirin görüşme talebi sonuncunda CHP’li 14 meclis üyesi kabul oyu verdi. Meclis Başkanı Av. Kamer Gök, oylamanın sonuçlarını açıkladı. İşte sonuç. CHP 14-AKP 15

Kartal Belediyesi Ekim ayı üçüncü birleşimi Av. Kamer Gök’ün Başkanlığında toplandı. AK Parti Kartal Belediyesi Ekonomist Ebubekir Taşyürek, Kartal Belediyesi’nin yan kuruluşu KARYAPSAN A.Ş.’nin bütçesi ve borçlanma talebi doğrultusunda görüş belirtmek istedi. Elinde bazı belgelerle konuşma yapmak için kürsüye gelen AK Partili meclis üyesi Ebubekir Taşyürek, bir süre önce yenilendiği belirtilen ses düzeninin çalışmaması sonuncunda önem arz eden konuşmasını yüksek sesle yapmak zorunda kaldı.

Taşyürek: “KARYAPSAN 1,2 MİLYON TL BORÇLANAMAZ!”

Taşyürek,” İnsanlar yalan söyleyebilir, fakat rakamlar yalan söylemez”şeklinde söze başladı,. KARYAPSAN A.Ş.’yi masaya yatırarak mercek altına aldı ve “ Plan ve Bütçe Komisyonu olarak arkadaşlarımla ve komisyon başkanımızla toplandık. Komisyonda da anlatmaya çalıştım. Hatta KARYAPSAN A.Ş.’nin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Özgür Nas’ta katıldı.

Şirketin Bilançolarını (2009) ve gelir tablosunu istemiştik ve getirdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. Orada farklı muhabbetlerimiz oldu ama onları burada ifade etmeye gerek yok. Ben orda 568. Maddeye göre, yaptığım hesaplamada başkanlığımızın Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün, borçlanma tutarının olamayacağı, yani söz konusu KARYAPSAN A.Ş.’nin 1 milyon 200 bin TL borçlanamayacağı net bir şekilde hesapladı.

Niye borçlanamaz?

Bahsettiğim 568.maddenin B- bendine göre, belediyeler, belediyelerin şirketleri ve ya bağlı kuruluşlarından kast edilen İETT, İSKİ ve ya o konumdaki kuruluşlardır. Onlar kendi bilançolarına göre bir önceki yıl bilançoları ve kesinleşen bütçe gelirlerinin yeniden değerlendirme oranı kadar artırılan üst sınır % 10’na kadar dönüm içersinde borçlanabilirler” diye konuştu.

Taşyürek: “BAŞKANLIK MAKAMI YANILTILMIŞ!”

Ebubekir Taşyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maalesef bize nasıl ki mali hizmetler müdürlüğü tarafından yapıldığı konusunda tereddütlerim olan, arkadaşlarımız tarafından yapılan hesaplamada ve gelen yazıda belki belediye yönetimi ve başkanlık makamı da yanıltılmış. Belediyenin bütçesiyle ilgili hesaplama yapılmış.

Hâlbuki ne yapılması gerekiyordu? KARYAPSAN A.Ş.’nin kendi bilançosu alınacaktı, burada KARYAPSAN’ın gelir tablosu var. Söz konusu madde, kesinleşmiş bütçe geliri alınacaktı, bu yeniden değerlendirme oranı kadar artırılacaktı. Onun % 10’u kadar BORÇLANMA talep edilecekti. Öyle değil de, burada belki de belediye yönetimi tamamen bilgisizlik mi bilemiyorum. Belediyenin bir önceki kesinleşmiş bütçe geliri olan yani 2009 yılında, Kartal Belediyesi’nin kesinleşmiş bütçe geliri 85,805 milyon TL.

Bu yeniden arttırılan tutarının %  10’nu yani 8,7 milyon TL borçlanabilmek için belediyenin yetkisi vardır. Tutmuşlar 7,5’ni belediyeden borçlanalım. 1,2 de şirketten yapalım gibi ilkeler ve kanuna nüfuz etmeden böyle bir işlem yapmışlar. Bunu ben burada İdareciler için söylüyorum. Bundan sonra bu arkadaşların bilgilerini bir sorgulamak lazımdır. Çünkü bu sonuç ta Kartal halkı ve sizleri de yanıltıyor.

En azından bir kurumun mali işler müdürü 5393 sayılı yasanın borçlanma ile ilgili sürekli gündeme gelen maddesini çok iyi bilmek durumundadır. Bu konuyla ilgili birimlere servis yapmak durumundadır. Komisyon raporunda da görüyorsunuz belediye şirketlerinden, iştiraklerinden KARYAPSAN A.Ş. 1 milyon 200 bin TL değil, ancak 824 bin TL. borçlanabilir.

Bunu raporumuzda arkadaşlar gördüler size izah etmeye çalıştım. Bunu bilgilerinize sunuyorum ve altını da çizerek söylüyorum. YANLIŞ hesaplama yapılmış konuya hâkim olamamaktan mı nerden kaynaklanıyor bilmiyorum. Hem MECLİS yanıltılmış hem meclise gelmeden önce belki BAŞKANLIK makamı yanıltılmış diye düşünüyorum. İkinci aşaması KARYAPSAN A.Ş.’nin sermaye artırımını yaptık.(2009)KARYAPSAN A.Ş.’nin sermayesini 200 bin TL’den 4 milyar 800 bin TL’ çıkardık. 4 milyon 800 bin TL. ne oldu? Nereye harcandı? Sıfırlandı ki, yeniden bir BORÇLANMA talep ediliyor. Parası olan bir Şirket herhalde borçlanma talep etmez.

Taşyürek: “KARYAPSAN TASFİYE NOKTASINDA”

Olayın bir başka vahim boyutu var. Ticaret kanununa göre Sayın Başkan’da bilir. Şirketler mevcut sermayelerinin 3’te 2 sini kaybederlerse eğer öz varlığı düşerse. Yüz TL sermayesi olan bir şirketin sermayesi 15 TL’ye düşerse, yani zarar ederse Bu Şirket otomatikman TASFİYE edilmiş sayılır. Türk Ticaret Hukukunun 324’üncü maddesine göre derhal ilgili yönetim kurulu, genel kurul ve denetim kurulu üyeleri Genel Kurulu toplantıya çağırır. Bu Şirketin sermayesinin, bitmesinin karara bağlamak durumundadır. Yoksa üçüncü kişilerin borçlarına karşı sorumlulukları vardır.

Dolayısıyla bu şirketin sahibi de belediyemizdir. Belediye’nin de bir şekilde sahipleri, yöneticileri dolaylı buna müdahale etmek durumunda olan meclisimizdir. Burada şirket 4.8  milyon TL sermaye artırımımızı da,artı artırılan sermayeyi harcadıysa ve ondan sonra da bugün de yeniden  BANKA’ DAN BORÇ alma yoluna gittiyse demek ki bu Şirket TASFİYE noktasına ve ZARAR noktasına geldi. Bunun bir açıklamasını bekliyorum”

Ardından yapılan Karyapsan’ın borçlanma talebi ile ilgili oylamada İktidar partisi CHP 14 “EVET” oyu alırken muhalefet kanadını temsil eden AK Parti Grubu 15 “RET” oyu vererek Kartal Belediye Meclisi’nde bir ilki gerçekleştirdi. Oylamadan sonra her iki parti meclis üyelerinin arasında çıkan karşılıklı restleşme ve gerginlik zorlukla yatıştırıldı.

Kent 34

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]