SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İGDAŞ’tan baca uyarısı: Kış gelmeden kontrol edilmeli

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş, (İGDAŞ), havaların soğuması üzerine vatandaşları baca zehirlenmesi konusunda uyardı. Kış gelmeden bacaların mutlaka kontrol ettirilmesi gerektiğini belirten yetkililer, İGDAŞ’tan habersiz tesisatlarda değişiklik yapılmamasını istedi.

Havaların soğuması ve bazı bölgelerde doğalgazların kullanılması üzerine yetkililer baca zehirlenmelerine dikkat çekti. Her yıl baca zehirlenmesine bağlı olarak yaşanan ölüm olaylarına dikkat çeken uzmanlar, zehirlenme nedenleri ve alınacak önlemler konusunda halkı uyardı. İGDAŞ yetkilileri, doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu söyleyerek yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenmelerin doğrudan doğalgazla ilgili olmadığını, diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi yanma sonucu oluşan karbonmonoksitin zehirlenmelere sebep olduğunu bildirdi. Yetkililer, özellikle bacalı doğalgaz kullanıcılarını uyararak bu tür zehirlenmelerin doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması ya da iptal edilmesi nedeniyle görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu yaşandığını belirtti.

İGDAŞ Yetkilileri vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmaları ve kışa girmeden mutlaka baca temizliğini ve bakımını yaptırmaları gerektiğini belirterek, “Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz. Çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı v.s.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür, odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla ortaya çıkan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır. Bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine bulunulan ortama yayılmasına sebep olur. Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez, kışa girmeden önce mutlaka, itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir. Bununla birlikte doğalgazlı cihazların her yıl yetkili servislere bakımının yaptırılması da gereklidir.” şeklinde açıklamada bulundu.

“İGDAŞ’TAN HABERSİZ TESİSATTA DEĞİŞİKLİK YAPMAYIN”

Doğalgaz kullanıcılarını İGDAŞ’a bildirmeksizin tesisatlarında değişiklik yapmamaları konusunda uyaran yetkililer, bu tür yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen olaylar yaşandığını, abonelerin mutlaka tesisat ve cihazlarını İGDAŞ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmelerinin gerekliliğini vurguladı.

Yetkililer, baca gazı zehirlenme olaylarının nedenlerini de şöyle sıraladı:

Doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımı yapılmaması veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması.

Baca başlığı olmamasından dolayı rüzgarlı havalarda baca tepmesi olması ve yağmur suyunun baca içerisine girerek baca malzemesine zarar vermesi.

Baca sensörünün olmaması veya yetkisiz kişiler tarafından iptal edilmesinden dolayı standartlarda belirtildiği görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılarak risk oluşturması.

Abonelerin yakma tesisinin bakım, onarım ve bacanın temizlenmesini yönetmeliklerin gerektirdiği şartlar ve zamanda yaptırmaması.

Bacalı ve açık yanmalı cihazların kullanıldığı mahale açılmış olan ve havalandırma görevi yapan menfezlerin sonradan iptal edilmiş veya kapatılmış olması.

Doğal gaz kullanan abonelerin tesisata yönelik ve izinsiz olarak tadilat işlemleri yaparak tesisatı uygunsuz hale getirmeleri.

Baca yapımında kullanılan malzemelerin bacada meydana gelen yoğuşma suyunun baca malzemesine zarar vermesi .

Baca çekişinin bozulması ve baca gazının dış atmosfere tahliye edilememesi sonucu bacada ve yakıcı cihaz davlumbazı etrafında yığıntıya neden olması.

Abonelerin doğalgazlı yakıcı cihazlarının bakımını yaptırmamaları veya yetkisiz kişilere yaptırmaları.

İSTANBUL(CİHAN)

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]