Pendik ve Sancaktepe kaçak hafriyat ve kaçak inşaat cenneti mi oluyor?

Yayın: 06:48 - 20.10.2010
Güncelleme: 06:48 - 20.10.2010

CHP’li İBB Meclis Üyeleri; İSKİ Su Havzaları Koruma Yönetmeliği dahilinde yapılan hafriyat dökümlerini durdurmayı ve kaçak yapılaşmayı kaldırmayı düşünüyor musunuz? Ömerli Baraj Gölü Çevresinde denetim yapılıyor mu? Yapılıyorsa yapılan işlemler nelerdir? tutanaklar var mıdır? Sancaktepe Paşaköy Şile yolu üzere 614 ve 615 parselde hafriyat dökümü ve kaçak yapılaşmanın devam etmesinin gerekçesi nedir? Bugüne kadar hangi idari ve adli işlemler yapılmıştır? İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sordu.

İstanbul’da geçtiğimiz yıl Eylül 2009 yılında İstanbul’da meydana gelen sel felaketinde 33 inanımız hayatını kaybetmişti. Dere yataklarına yapılan kaçak inşaatlar, kaçak hafriyat dolgularının neden olduğu sel felaketinde ders çıkarmadığımız gözüküyor. CHP İBB ve İl Genel Meclis Üyelerinin meclis toplantılarında defalarca önergeleri ve konuşmaları ile gündeme getirdikleri dere yataklarına yapılan kaçak inşaatlar, kaçak hafriyatlar tekrar gündeme geldi. CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesinde; Pendik ilçesi Emirli Köyü sınırlarında ÖMERLİ BARAJI mutlak koruma alanı içinde baraja gölüne 50 mt mesafede bulunan bir arazinin etrafı yüksekliği 160 cm, genişliği 60 cm olacak şekilde taşlarla çevrilmekte ve bu alana izinsiz olarak hafriyat dökülmektedir. Sancaktepe Paşaköy Şile Yolu üzere 614 ve 615 sayılı parseller üzerinde kaçak hafriyat dökümü ve kaçak yapı yapımı olduğunu geçtiğimiz aylarda mecliste gündeme getirmişti. Ve bir kez daha İBB Meclis gündeme getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2010 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarının 15 Ekim 2010 Cuma günkü birleşimde CHP İBB Meclis Üyeleri; Dr. Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar ve Av.Dr. Tuncer Özyavuz imzaları ile verilen yazılı soru önergeleri, yazılı cevap istenmesi isteği ile Başkanlık makamına oy birliği ile havale edilen önergeler;

Ömerli Baraj Gölü Çevresinde denetim yapılıyor mu? Yapılıyorsa Yapılan İşlemler Nelerdir? Tutanaklar Var mıdır?

Pendik ilçesi Emirli Köyü sınırlarında ÖMERLİ BARAJI mutlak koruma alanı içinde baraja gölüne 50 mt mesafede bulunan bir arazinin etrafı yüksekliği 160 cm, genişliği 60 cm olacak şekilde taşlarla çevrilmekte ve bu alana izinsiz olarak hafriyat dökülmektedir. Bilindiği üzere Göl Mutlak (O-300m) ve Dere Mutlak Koruma Alanlarında idare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç hangi maksatla olursa olsun hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Mezarlık kurulamaz. Sıvı ve katı atıklar dökülemez, depolanamaz. Ancak, İSKİ’nin görüşü alınarak hazırlanacak peyzaj planları doğrultusunda, toprak geçirimliliğini engelleyici betonlaştırma gibi faaliyetler yapılmamak ve doğal yapıyı bozmamak kaydıyla ağaçlandırma yapılarak gezi, seyir ve balık tutma cepleri teşkil edilebilir. Bu cepler su alma yapısına 300 m’den daha yakın olamaz.

Bu kapsamda;

  1. İSKİ Su Havzaları Koruma Yönetmeliği uyarınca mutlak koruma alanı içinde bulunan bu tarlanın etrafının çevrilmesine İSKİ tarafından verilen bir izin(ruhsat) var mıdır? Varsa hangi tarihte izin (ruhsat) verilmiştir? Bu iznin (ruhsatın) dayanağı nedir?
  2. Anılan tarlaya ilişkin ruhsat verilmiş ise ruhsat öncesi kontrol hangi merci tarafından yapılmıştır?
  3. Anılan bölge olan Ömerli Baraj Gölü çevresinde 01.01.2010 tarihinden bugüne kadar hangi tarihlerde denetim yapılmıştır? Yapılan denetimler sonucunda düzenlenen tutanak var mıdır? Varsa ilgili tutanaklar üzerine hangi idari ve adli işlemler yapılmıştır? Sonuçları nedir?

4.  Anılan bölge dahilinde (Emirli Köyü, Kurna Köy, Paşaköy vs) köyde yaşayan yurttaşlarımızın evlerinin çatıları, ahırlarının tamir ve onarımına dahi izin verilmez iken yukarıda belirtilen tarlada düzenleme yapılmasındaki etken nedir?

Sancaktepe Paşaköy Şile Yolu üzere 614 ve 615 parselde hafriyat dökümü ve kaçak yapılaşmanın devam etmesinin gerekçesi nedir?

Sancaktepe Paşaköy Şile Yolu üzere 614 ve 615 sayılı parseller üzerinde kaçak hafriyat dökümü ve kaçak yapı yapımı olduğunu mecliste gündeme getirmiş ve konu hakkında hem soru önergesi vermiş hem de bilgi edinme kanunu çerçevesinde ayrıntılı bilgi istemiştim. Verilen bilgi doğrultusunda bahsi geçen 614 nolu parsele ilişkin İSKİ tarafından süresi bittikten sonra alanı eski haline getirmek şartıyla 01.06.2010 tarihine kadar geçici izin verildiği, bu tarihe kadar geçici depolama yapabileceği; 615 nolu parsel hakkında verilmiş bir iznin ise bulunmadığı bildirilmişti.

Bu kapsamda;

  1. Bahse konu 614 ve 615 parselde hafriyat dökümü ve kaçak yapılaşmanın devam etmesinin gerekçesi nedir?
  2. 614 nolu parselin izin süresi 01.06.2010 tarihinde bitmesine rağmen halen eski haline getirilmemesinin nedeni nedir? Bu alana halen hafriyat dökümünün gerekçesi nedir?
  3. 615 nolu parselde izinsiz olarak (kaçak) devam eden inşaat ve hafriyat dökümünün gerekçesi nedir? Bugüne kadar hangi idari ve adli işlemler yapılmıştır? Bu Kaçak yapıya yönelik ne yapmayı düşünüyorsunuz?
  4. % 45 eğimi ve dere yatağı olan bu alana İSKİ Su Havzaları Koruma Yönetmeliği dahilinde yapılan hafriyat dökümünün durdurmayı ve kaçak yapılaşmayı kaldırmayı düşünüyor musunuz?
Exit mobile version