SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Osmanlı Tarihi Bilinmeyen Kahramanlarla Dolu

Yayınlanma:
ABONE OL

Tuzla Belediyesi Gençlik Meclisi’nin, Kültür Evi’nde düzenlediği sohbet toplantılarının konuğu bu kez, tarihçi-yazar Mustafa Armağan’dı.. Mustafa Armağan, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Çelikel, Gençlik Meclisi Başkanı Mehmet Turan ile Gençlik Meclisi üyelerinin katıldığı sohbette, dinleyicilere tarih bilincinin önemini anlattı.

İnsanın, geçmişin mirasını ve geleceğin sorumluluğunu taşıyan bir varlık olduğunu belirten Mustafa Armağan, “İnsan geçmiş ile gelecek arasında bir varlıktır. İnsanlar hem geçmişten dersler çıkarıp,  hem de gelecekte yaşayacak insanlar için örnek olabilmelidir. Bunun için de tarihimizi çok iyi bilmeliyiz” dedi.

Günümüz Türkiyesi’nde yaşanan olayları daha iyi anlayabilmek için, Osmanlı İmparatorluğu tarihini bilmek gerektiğini belirten Mustafa Armağan, “Osmanlı’yı anlamak için, onun kendine özgü mantığını çok bilmemiz gerekiyor. Osmanlı sadece birkaç padişahtan, birkaç camiden, birkaç saraydan ibaret bir dünya değildir. Osmanlı denildiğinde, çok renkli ve çok ilginç insan hayatları koleksiyonu karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

“Bazı Kahramanlar Hiç Bilinmiyor”

Osmanlı tarihinde, çok iyi bilinen padişahların, sadrazamların, devlet adamlarının, kahramanların yer aldığını ancak yine Osmanlı tarihinde, sadece uzmanların bildiği, toplum tarafından az bilinen ya da hiç bilinmeyen kahramanların da olduğunu belirten Mustafa Armağan, söz konusu kahramanlara ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Bunlardan birisi, Habeşistan Beylerbeyi’nin kurucusu, Çerkez asıllı Özdemir Paşa’nın oğlu
Osman Paşa’dır. Ömrünü Kafkas’larda geçiren Özdemiroğlu Osman Paşa, ilk defa bir gece savaşı yapıyor ve Kafkaslar’da bugünkü Türkiye’nin yarısı kadar, 300 bin kilometrekare büyüklüğünde toprak fethediyor. Ancak o kadar mütevazı ki, kendisini huzuruna çağıran ve zaferleri nasıl kazandığını soran padişaha, ‘Siz emrettiniz biz gittik vazifemizi yaptık geldik” diyor. Osman Paşa, zaferlerinden elde ettiği mal varlıklarını ise yine orduya bağışlıyor.”

“Şehitliği Mareşalliğe Tercih Ederdim”

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan’ın örnek gösterdiği bir başka bilinmeyen kahraman da
Musa Hulusi Paşa. Mustafa Armağan, Musa Hulusi Paşa’yla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Namık Kemal’in, ‘Vatan Yahut Silistre’ eserine de konu olan Musa Hulusi Paşa, Osmanlı-Rus Savaşı’nda 8-10 bin kişilik ordusuyla, iyi bir strateji geliştirip, 40 bin kişilik Rus ordusunu yenmeyi başarmıştı. Ancak Hulusi Paşa, kendisine Silistre Kalesi’nde mareşallik rütbesi verilirken, ‘Mareşalliğin yerine şehitliği tercih ederdim’ demişti.”

Osmanlı’nın Latin Kökenli Sadrazamı

Osmanlı döneminde çok sayıda mezhepten oluşan insanların başarıyla yönetildiğini ve Osmanlı’nın bu farklılıkları bir arada yaşatmayı başardığını hatırlatan Mustafa Armağan, o dönemde Müslümanlığa geçen eski bir gayrimüslimin bile sadrazamlığa kadar yükselebildiğini söyledi. Mustafa Armağan, “Hekimoğlu Ali Paşa da çok az bilinen kahramanlardan birisidir. Aksaray’da bir külliyesi vardır. Hekimoğlu Ali Paşa, ilk defa bağımsız bir kütüphane binası yaptıran bir Osmanlı paşasıdır. Babası Hekimbaşı Nuh Efendi’dir. Bu ailenin kökleri İtalya’dır.  ‘Müslümanlar bizi kesecek’ korkusuyla Girit’ten İtalya’ya geçen Latin kökenli bu aile, daha sonra Müslüman oluyor. Hekimoğlu Ali Paşa, Sadrazam’lığa kadar yükseliyor. Osmanlı tarihinde böyle birçok kahraman yer alıyor.” Dedi.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio