SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Prof. Dr. Erdal İnönü düzenlenen törenle anıldı

Yayınlanma:
ABONE OL
Prof. Dr. Erdal İnönü düzenlenen törenle anıldı

SHP’nin Onursal Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü düzenlenen törenle anıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kartal Belediye Başkanı  Op.Dr. Altınok Öz  katıldı.

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasi Araştırmalar Vakfı (TÜSES), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 10 Aralık Hareketi ve Friedrich Ebert Vakfı Türkiye temsilciliği tarafından Bahçeşehir Üniversitesi’nde, SHP’nin Onursal Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü’yü anma toplantısı düzenlendi. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, Erdal İnönü’nün kızkardeşi Özden Toker, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Umut Oran, Genel Sekreter Süheyl Batum ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’de katıldı.  Erdal İnönü anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu, SHP’nin Onursal Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erdal İnönü’nün, mizah yeteneği oldukça gelişmiş, hayatı seven ve kucaklayan bir isim olduğunu belirterek, ”Mizah yeteneği olmayan birisinin aslında siyasette yerinin de olmaması lazım. Çünkü mizah yeteneği olan kişide müthiş bir yetenek var demektir. Mizah yeteneği olan kişi, geleceğe güvenle bakan, özgüveni olan kişi demektir” dedi.

Türkiye’nin, Erdal İnönü’yü bilim insanı olarak gördüğünü ve tanıdığını ifade eden  Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “ Türkiye ciddi bir süreçten geçti ve 1980’de demokrasinin askıya alındığı dönemi yaşadık. Erdal Bey siyasete girdi. Siyasette saygın bir yer tuttu. Duruşuyla, düşünceleriyle, mütevaziliğiyle, anlatımlarıyla, konuşmasıyla, dünyaya bakışıyla yeni bir çerçeve çizdi. Türk siyasetinin önemli simgelerinden biri oldu. İnönü soyadının altında kalmadı derken, İnönü gibi tarihsel bir kişilikle Pembe Köşk’te çocukluğunu geçirdiğini düşünürsek, yoğun bir siyasal ortam içinde yetişti. Ama o tercihini bilimden yana koydu ve dünyanın saygın bilim insanlarından biri oldu. 80 sonrası siyasete girerken, geçmişte yoğun olarak yaşadığı siyaset birikimini, Türk siyasetinin, insanının önüne koydu ve bizler onun düşüncelerinden büyük ölçüde yararlandık. O siyasette risk almaktan hiçbir zaman korkmadı. İlk kez yine onun genel başkanlık yaptığı dönemde, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan sorunlarla ilgili en ciddi raporlar hazırlandı. Eğer o dönemde hazırlanan raporlar ve öneriler yaşama geçirilebilseydi, bugün Türkiye farklı bir noktadaydı. Ama o gün en ağır eleştirileri aldı, devlet güvenlik mahkemelerine şikayet edildi. O en ağır eleştirileri yapanlardan bazıları şimdi devletin belli makamlarında oturuyorlar. Onların vicdanlarına seslenmek zorundayız. Bugün Erdal Bey’e, geçmişte yaptıkları acımasız eleştirilerden dolayı onların birer özür borcu var. Onlar özür borçlarını yerine getirmeliler” diye konuştu.
“Gençler ve kadınlar, sizleri bekliyoruz”

Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü’de yaptığı konuşmada, toplantıya katılanlara teşekkür etti. Sevinç İnönü, “Çağdaş bir toplum olmak istiyorsak ve 300 yıllık gecikmeyi daha da artırmak istemiyorsak, arayı bu şekilde kapatabiliriz. Gündemi sürekli olarak kısır ve yararsız bir türban tartışmasına indirgersek yine fırsatları kaçırmış oluruz ve bu toplumun fırsatları kaçırmak gibi bir lüksü kalmadığını düşünüyorum. Gençler ve kadınlar, sizleri bekliyoruz, günümüz çalışma ve üretme günü” dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen ve oturum başkanlığını Burhan Şenatalar’ın yaptığı “Demokratikleşme Sürecinde Öncelikler” konulu panelde, Rıza Türmen, Betül Çelik ve Kemal Kirişçi konuştu.

İlgili Haberler