Kartal Kadın Emeği Değerlendirme Pazarı ilgi bekliyor!

Yayın: 14:23 - 12.11.2010
Güncelleme: 14:23 - 12.11.2010

Kartal Belediyesi’nin girişim ve katkıları ile hizmete açılan, kadın emeğinin tezgâha yansıtıldığı Kartal Belediyesi Kadın Emeği Değerlendirme Pazarında yok yok. Özellikle el emeği eserlerinin sergilenip pazarlandığı Pazar ne var ki beklenen ilgiyi görmediği belirtiliyor.

Perşembe  ve Cuma günleri tezgah açılan Kadın pazarında el işlemeleri, masa    ve sehpa örtüleri, örgü çeşitleri, çeyizlik ürünler, elde örülen kazak, çorap, hırka, bere, yelek, eşarp, mendil, iç çamaşırları, dantel, kanaviçe, yatak setleri ve bunun yanı sıra ev yemek çeşitleri,çeşitli yöre börekleri,pasta,kurabiye,reçel,turşu,acıbadem gibi yiyecek maddelerinin satıldığı KADIN Emeği Değerlendirme Pazarı ilgi bekliyor.

SİFTAHSIZ TEZGÂH KAPATIYORLAR

Kartal Belediyesi’nin Kartal’ta bir ilki gerçekleştirdiğini, bu güzel ve yararlı hizmeti kadınların yararlanarak otonomilerine katkı olsun amacı ile tezgâh açtığı bayan pazarcılarla görüştük. Ne var ki hepsinin iş yapamazlıktan sıkıntı duyduklarını, böyle devam ederse tezgâhlarını kapatacaklarını ifade ettiler.Bazı haftalar siftah yapmadan evlerine gittiklerini söylediler.

ÇOCUK OKUTUYORUZ

Çözümün kadın Pazarının daha işlek   ve merkezi bir alanda kurulmasını arzuladıklarını belirten  ve Kadın pazarının hizmete açıldığı günden beri TEZGAH açtığını  hatırlatan HANDAN RAZGIRATLI, “  Pazara yaptığımız masrafın yarısını dahi geri alamıyoruz. Zaten yer kirası da ödüyoruz, inanırmısınız kiramızı bile çıkaramıyoruz. Pazara gelenler sanki bir RESİM sergisi açmışız gibi ürünlerimize bakıp geçiyor.HİÇ İŞLEK olmayan bir yerde yiz. Bu kadar emeğe bu kadar ürüne rağmen burasının ilgi görmemesinin de bir nedeni olarak merkeze uzaklığı na bağlıyoruz. Ekonomik ihtiyaçlarımız olduğu için buradayız. Çocuk okutuyoruz çoğumuzun eşi yok,kira da oturuyoruz.Bir sürü sıkıntılar.Birde bunun üstüne burada iş yapamamamız ekleniyor.Dayanma gücümüz kalmadı” dedi.

ÇÖZÜMÜ VAR

Handan Razgıratlı, şöyle devam etti: “  Burada tezgah açım 3-5 kuruş bir şeyler kazanalım derken maalesef   birde cepten harcıyoruz. Kartal Belediye Başkanımız iyi insan Op.Dr.Sayın Altınok öz’den daha merkezi ve işlek bir yerde TEZGAH açmamızdır.Lunaparkın bulunduğu alan veya belediye tarafından tespit edilecek bir başka merkezi yerde olabilir.Bu arada biraz reklam     ve tanıtıma da ihtiyaç var.İnsanların katın Pazarına yönlendirilmesi gerekiyor.Ürünleri kendimiz ürettiğimiz için mağaza fiyatlarının yarı fiyatını ürünlerimizi satıyoruz. En somut çözüm işlek bir yere taşınmamız. Yani Rıhtım kahvelerinin ön tarafı bizim için en ideal yer.Lunapark’ın kurulduğu bölge de olabilir.Ev ve EL sanatları pazarı bize göre CAN çekişiyor.Böyle giderse Pazar’da TEZGAH AÇAMAYACAĞIZ..Madem ki bize böyle bir imkan sunuldu,bunun daha yararlı olmasını umut ediyoruz.Sayın Başkanımızın ilgisini     ve bize yardımcı olmasını bekliyoruz.Zaten burasının İŞ yapmadığını başkanımızda biliyor” hatırlatması yaptı.

YETİM BÜYÜTÜYORUZ

YÜKSEL ALSANCAK, Kadın Pazarının beklenilen ilgiyi görmediğini belirterek, “ Evlerimize ekonomik katkı için böyle bir imkân verdiler. O zaman sadece bunun bir GÖRÜNTÜ’DE değil, uygulamada ve bize katkı sunmakta olmasıdır. Burada en büyük sıkıntımız daha doğrusu en büyük derdimiz el emeği göz nuru ürettiğimiz ürünleri sergiliyoruz. Ne var ki halkımızdan gerekli ilgiyi göremiyoruz. Her halde Kartal halkının çoğu böyle bir pazardan habersiz olduklarını düşünüyoruz. Ne var ki yönlendirme yok. Mesela bura da kadınlara uygulanan özgürlük çok güzel. Kadın emeği dediğiniz zaman bütün emeğin desteklenmesi lazım. Sayın Belediye Başkanımızdan en çok istediğimiz İŞLEK bir yerde TEZGÂH açmamız. Emeğimizi maalesef değerlendiremiyoruz. Siftahsız TEZGÂH kapatıyoruz. Bura da elde edeceğimiz gelirle çocuk okutuyoruz yetim büyütüyoruz. Yaptığımız emeğin karşılığını da maalesef alamıyoruz.Boşu boşuna gel-götür olmasın.Hem kira ödeyeceğiz hem çocuk okutacağız hem de bir taraf tanda EV BARK bakacağız.Nasıl bakabiliriz ben  onu merak ediyorum.Tezgahımızda ki ürünlerimiz satılmadığı zaman  içimiz burkuluyor içimizi sıkıntı kaplıyor.Yabi birden fazla bir ürün satıldığı zaman daha çok istekli oluyorsunuz daha çok üretmeye çalışıyorsunuz. Çözüm derhal buradan daha merkezi,işlek ve göz önü olan bir alandır.Kır  Kahvelerinin önü  ve Lunapark  ALANI olabilir.Yoksa buradaki TEZGAH’LAR kapanabilir” yorumunu yaptı.

Bu arada görüştüğümüz pazarda tezgâh açan Bayanlar çözümün daha merkezi ve işlek bir yerde KADIN PAZARININ kurulması ile sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağını kaydettiler.

FETHİ SATICI

Exit mobile version