Soğanlığın Son Muhtarı ve ilk belediye başkanı Necdet Şinikkeroğlu, Soğanlığın belde belediyesi olduğu 1969 yılından sonra on yıl belediye başkanlığı yaptı. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin inşa edilmesinde en büyük pay sahibi olduğu belirtilen Sağanlık eski Belediye Başkanı Necdet Şinikkeroğlu, Bulgaristan göçmeni.1950 yılında Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlarımız Kartal’ın Soğanlık semtinde iskan edilmişlerdi. 1950-1970’li yıllarda köy konumunda olan Soğanlık 1969 yılında belde yapıldı ve burada ilk defa belediye teşkilatı kuruldu. Çalışkanlığı ve üretkenliği ile tanınan Necdet Şinikteroğlu, belediye Başkanlığı’nı bıraktıktan sonra geçen 30 yıl içersinde özellikle Kartal’da belediye başkanlığı yapan yerel yöneticilerinin hiç birinin kendisini aramadığını, sorulmadığını ,gerek Kartal’ da gerekse Soğanlıkta yapılan hiçbir açılışa daha davet bile edilmediğinden dert yandı.
İki dönem Soğanlık belediye başkanlığı görevinde bulunan Necdet Şinikkeroğlu, “ 10 yıl Soğanlık’a ve Soğanlık halkına belediye başkanı olarak hizmet ettim. Hala benim hizmetlerimden yararlanılıyor. Ne var ki ben ve kalıcı hizmetlerim çok çabuk unutuldu. Unutulmak çok ağrıma gidiyor ve beni de çok üzüyor”şeklinde konuşarak sitemde bulundu. !980 İhtilalı ile lav edilen Soğanlık, Küçükyalı, Pendik Dolay oba ve Yakacık belediyeleri iptal edilmişlerdi. Belediye başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra ticarete atılan ve bugün 75 yaşında olan Soğanlık eski belediye başkanı Necdet Şinikkeroğlu,” Üç dönem Adalet Partisi’nden Soğanlık belediye başkanı seçildim. Sıfırdan başlayarak Soğanlık belediyesini araç ve gereçlerle donattım. Makam aracını, Çöp kamyonu, Ambulans ve birkaç araç getirerek Soğanlıkta kalıcı ve yararlı hizmetleri gerçekleştirdim. Temel yokluklarla temel hizmetleri gerçekleştirdik. Muhtarlıktan belediyeye geçmek benim için çok zor oldu. Yani muhtarlıktan belediyeyi kurmak çok zor oldu. Ama Allah’a şükürler olsun ki başardım” diye konuştu.
Soğanlığın efsane eski belediye başkanı Necdet Şinikkeroğlu, şöyle devam etti: “ Yaptığım hizmetlerin içinde en önemlisi kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin inşa edilmesini ben sağladım. Hastanenin inşa edildiği alan Soğanlık belediyesi sınırları içersindeydi. 4.5 ay koştum, uğraştım ce bugün çok büyük sağlık hizmetleri sunan Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir yerde benim eserim ve hizmetleriminde en büyük ispatıdır. Bu arada gecekondulaşmaya katiyen göz yummadım ve hiç yaptırmadım. Görev sürem içersinde 2 bin tane yapıldı ve onları da hemen yıktım. Soğanlık’ın ilk ve modern okulunu ben inşa etindim. Soğanlık Medine Tayfur Sökmen İlkokulu bugün bir abide gibi ayakta duruyor. Eletririk te yoktu. Beton Elektrik direkleri diktim bütün kasabaya. Cevizli, Esentepe Soğanlık belediyesi sınırları içersindeydi” dedi.
Şinikkeroğlu, şöyle devam etti: “Esentepe semtimizin ismi Çakal tepe idi. Bu ismi değiştirdim ve Esentepe ismini ben koydum. Gümüş pınar’ın eski ismi eski köydü. Orasının da ismini Gümüş pınar olarak ben koydum. Yaklaşık 120 personelle Soğanlık belediyesini başarı ile yönettim. Şu konunun altını bir kere daha hatırlatmak ve çizmek istiyorum. Bölge çok büyüdü, yayıldı ve sıkıntılarda çok arttı. Soğanlık, Uğur Mumcu Mahallesi ve Yakacık Kartal Belediyesine ağır geliyor. Böyle olunca da Soğanlık,Uğur Mumcu ve Yakacık hak ettiği,ihtiyaç duyduğu belediye hizmetlerini alamadıkları görülüyor.Yani açıkçası Soğanlık,Uğur Mumcu ve Yakacık Kartal belediyesine çok büyük bir yük. Aldığım duyumlara göre, bu semtlerimizin bazı ileri gelenleri E- 5 yolunun üstü konumunda olan Soğanlık, Uğur Mumcu mahallesi ve Yakacık’ın birleştirilerek ilçe yapılması noktasında çalışma başlatacaklarmış. Çok iyi olur.Bir kere daha hatırlatmada yarar görüyorum.Kartal belediyesinin üzerinde çok ağır yük olan 3 semt mutlaka ve mutlaka Kartal Belediyesi’nden ayrılmalı ve kendi bağımsız belediyesini kurmalı. Öyle olunca da Soğanlık, Uğur mumcu ve Yakacık semtlerine hizmetler daha çok ve daha çabuk gelecek. Bölge çok genişledi ve büyüdü. Böyle olunca da hizmet açığı oluştu. Maalesef Soğanlık,Uğur Mumcu ve Yakacık yeterinde belediye hizmetlerinden yararlanamadı,yararlandırılmadı.Bu bir gerçek” diye konuştu.
Efsane Başkan Necdet Şinikkeroğlu, “ Soğanlık benim bıraktığım gibi aynen duruyor. yani buranın ihtiyaç duyduğu hiçbir hizmet gelmedi, getirilmedi. İşte benim çok arzu ettiğim, çok büyük uğraş verdiğim en önemli hizmetim şu olacaktı. Ana caddenin genişliğinin 40 metre olmasını istedim karşı çıktılar yapamadım. Bu caddemiz 30 metre de kaldı. Soğanlık halkı ve yeni yetişen nesil Soğanlıkta gerçekleştirdiğim kalıcı ve yararlı eserleri bol bol kullansınlar ve de yararlansınlar. Bütün hizmetlerim Soğanlık halkına helal olsun ütün hizmetler onlara. Hastanesi, Okulu, Elektriği, yolu,,altyapısı,üstyapısı her şeyi ve hakkımı da helal ediyorum ve unutulmak ta istemiyorum.Ben belki unutuldum ama hizmetlerim hiçbir zaman unutulmayacak.Çünkü onlar ortada” ifadesini kullandı.
Başkan Şinikkeroğlu’nun 35 yıllık eşi Türkan Şinikkeroğlu, ise “ Necdet Bey, Soğanlıkta çok güzel hizmetler yaptı karşılık beklemeden bu kalıcı ve yararlı hizmetleri gerçekleştirdi. Soğanlık’ı Soğanlık yapan eşim sayın Necdet Şinikkeroğlu’dur. Bölgede Gecekonduların inşa edilmemesi için 4-5 ay Ankara gidip geldi ve sonunda da başardı. Bölgede Gecekondu yapılmayan tek semtimizde soğanlıktır.1.200 yataklı kartal Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni de eşim Necdet Bey İnşaa edilmesini sağladı. Eşimin eserleri ortada. Ama gel gör ki üç yüz lira verenin ismi var, beş yüz lira verenin ismi var.Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yapımını gerçekleştiren,temelini atanın İSMİ yok. İstiyorum ki,en çok emeği geçen Soğanlık eski Belediye Başkanı Sayın Necdet Şinikkeroğlu’nun ismi bu hastanemizin bir odasına mı,Ameliyathane sinemi yoksa bir Kliniğine verilsin.Soğanlık Medine Tayfur İlkokulunu yine eşim inşa ettirdi ve o zamanki parayla binbeşyüz lira verdi.kayıtlarda bu mevcuttur.Orada da ismi yok.neden? Hiç olmasa da o okula emeği geçmiş Necdet Şinikkeroğlu’nun ismi belirtilmeli ve bu haksızlıkta mutlaka giderilmeli. Senelerce milli Eğitim ilgililerine gittik ne acı ki bizle görüşmeyi bile kabul etmediler. Biz üzülmeyelim de kim üzülsün? Bazı milli Eğitim ilgilileri de Necdet bey’e “Sen o zaman belediye başkanıydın senin adın konulamaz” dediler. Ama parayı verirken iyi de,isminin konulmasını istemesi mi iyi değil.Eşim o zaman çok büyük bir rakam olan parayı kendi cebinden verdi,ayrıca yardımda topladı.Medine Tayfur İlkokulunu o hale getirmesine rağmen niye ismi geçmiyor?” şeklindeki sorusuna bakalım kim cevap verecek.
FETHİ SATICI
İlgili Haberler
Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Her Zaman Vatandaşın Yanında
Ahmet Şimşek Eğitim kurumları kaderine terk edildi
Maltepe’de ‘Başka Sinema’ gösterimleri başlıyor
CHP, hep aynı!
Hazreti Mevlana 571. Vuslat Yıldönümünde Anıldı
Uçan Türk Fatih Arda İpçioğlu Türkiye Kayakla Atlama tarihinin en iyi derecesini yaptı