SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Sinpaş Gyo 6 Yılda 1 Milyar 900 Milyon TL Kar Dağıtacak

Yayınlanma:
ABONE OL

Gayrimenkul sektörünün öncü şirketi Sinpaş GYO, 2009 yılı 6 aylık faaliyetlerini değerlendirdi. Krize rağmen başarılı bir satış grafiği olan Sinpaş GYO önümüzdeki döneme yönelik hedef ve beklentilerini paylaştı.

İstanbul’da Lagün, Bosphorus City, Aqua City 2010 ve Bursa’da Bursa Modern Projeleri’yle yoluna devam eden Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, düzenlediği toplantı ile 2009 yılı ilk altı aylık döneminde gerçekleştirdiği faaliyetler ve önümüzdeki döneme yönelik hedef ve beklentiler hakkında bilgi verdi.

Aracı kurum analistleri ve basın mensuplarının katıldığı toplantıya Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ev sahipliği yaptı.

İnşaat Sektöründeki Küçülme Devam Ediyor

Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, grup olarak 35 yılda istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiklerini  söyledi. Sinpaş GYO’nun kurulduğu günden beri sıfır borç ve sıfır kredi ile mükemmel finans tabloya sahip olduğunu belirten Avni Çelik: ‘’Sinpaş GYO olarak  2 yıllık dönemde 3300 konut sattık. 1milyar 100 milyon TL ciro elde ettik.Önümüzdeki 6 yıl içinde ciromuzu 5 milyarın üzerine çıkaracağız.Bugün ekonomide iyimser bir hava var.Faizler düşüyor.Ekonomideki iyileşme henüz reel sektöre yansımasa da bu iyimserlikten grup olarak payımızı dolu dolu alırız.’ dedi.

Sinpaş’ın geçen zaman içinde marka olduğunun altını çizen Avni Çelik, Sinpaş markası ile dünyaya bilgilerini sattıklarını çevre ülkelerden de yatırım yapmaları için talepler geldiğini kaydetti.

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, inşaat sektöründe küçülme ve kan kaybının devam ettiğini söyleyerek:‘’ 2006 yılından 2009’un ilk çeyreğine kadar 352.000 adet istihdam kaybı yaşandı. Sektör 650.000 adet konut üretirken 2009’un ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118.000 adede kadar düştü ve 2009’un toplamı için beklentimiz 400.000 civarındadır.” dedi.

İnşaatçılar Maliye Bakanlığı ile Anlaşamadı

Sözlerine devam eden Çelik, “Bugüne kadar da siyasi irade otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi, teşviki maalesef konut sektörüne göstermedi. 3 aylık süre için tapu harcı 150 m2 den büyük konutlara KDV indirimi sağladı. Otomotiv sektörüne verilen teşvikler uzatıldı. Ama konut sektörüne yapılan teşvikler uzatılmadı. ‘’ diye konuştu.

3-4 ay önce inşaat sektöründen yaklaşık 20 inşaat firması olarak Maliye Bakanlığı nezdinde bir talepte bulunduklarını açıklayan Ömer Faruk Çelik konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Bizim sektörümüze kısa vadeli teşviklerle değil uzun vadeli çözümler üretelim.

150 m2’nin altındaki konut satışlarından %1 KDV tahsil ediyoruz. Üretimde %18 KDV ödüyoruz. %17’yi maliye bize konut tesliminden sonra ödüyor. Arsayı alırken ödenen, üretim dönemi boyunca ödenen KDV’leri yaklaşık 3-4 yıl yükleniyoruz. İnşaat bitip, evler satılıp müşteriye teslim edince 5. yıl geri alıyoruz. 5 yıl boyunca hazineyi finanse ediyoruz ve 1 kuruş faiz almıyoruz. Peki aynı firma bu kadar KDV alacağı varken, sigorta vergisini bir gün geciktirirse ne oluyor. Hemen maliye faiz tahakkuk edip peşine düşüyor.’’

Sektör olarak bürokratlara, birikmiş ve ileride kendilerine iade edilecek KDV’ yi vergi, sigorta ödemelerine mahsup etmeyi önerdiklerini kaydeden Ömer Faruk Çelik, ‘’ Bu tarihten sonra ödeyeceğimiz yeni KDV’leri de 3’er ay veya 6’şar ayda bize iade edin. Zaten sektör mali sıkıntıda bari biraz nefes alsınlar. Böylece şantiyeler durmasın, işçiler çalışsın, demir çimento seramik alımı devam etsin sanayi hareketlensin. Size de sürekli yeni KDV gelirleri doğsun dedik. Maalesef anlatamadık. Bugün geldiğimiz nokta sektörde %18-19 küçülme, istihdamda %25 küçülme ve kan kaybı hala devam ediyor. ‘’ dedi.

Krize Rağmen Arsa Fiyatları Gerilemedi

Sektörde küçülme devam ederken ilginç gelişmelerin olduğuna değinen Ömer Faruk Çelik:‘’İnşaat maliyetleri enflasyon ve emtia fiyatlarına bağlı olarak yaklaşık %7-8 gibi düşüşler yaşıyoruz. Maliyetlerimiz biraz daha düştü. İlginçtir arsa ve arazi fiyatlarında pek düşüşler yaşamıyoruz. Kriz öncesi 1000$ istenen arsa şimdi 1250 TL. Yani sadece kur farkları üzerine gelmedi. Kriz öncesi arsa ve arazide daha hızlı alım satım yapılırken şimdi çok azaldı. Bize gelen arsa arazi teklifleri adet olarak %300 oranında adette arttı. Ancak fiyat düşüşü pek yaşanmadı.  Yine 2. El konut fiyatları geriledi ancak, proje halindeki konut fiyatlarında değişimpek olmadı. Ancak proje halindeki konutlarda da artış olmadı. ‘ dedi.

Sinpaş Satışlarında Hız Kesmedi

6 aylık dönemde yaklaşık nette 987 adet daire sattıklarını kaydeden Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik,  2009 yılı ilk yarısı itibariyle satışta olan 4 projeleriyle toplamda 3315 adet konut satışına ulaştıklarını bildirdi.Devam eden projelerinde  Bosphorus City, Bursa Modern, Lagün, Aqua City 2010 da satışa sunulacak 2069 adet daha evleri olduklarını belirten Ömer Faruk Çelik:‘2009’un 2. Satış döneminde Bosphorus Cıty’nin yanında projelendireceğimiz “Saraylar Bölgesi”nin, 2010 yılında Şişli Bomonti projelerimizin, Ankara Çankaya ve İncek projelerimizin satış ve üretim planlamasını yapıyoruz. Rakam verecek olursak, üretimi devam eden 756.131 m2 inşaat alanımız var. Bunun 453.000 m2 si satılmış, 303.000 m2 si 2011 yılına kadar satılacak. Alanımız ile üretimi planlanan daha 1.037.000 m2 inşaat alanımız ile toplamda 1.794.000 m2 lik üretim yapacağız.  ‘’ dedi.

6 yılda 1 milyar 900 milyon TL kar dağıtacağız

Ömer Faruk Çelik, bugün itibarı ile ellerindeki projelerden başka hiçbir iş yapmazlarsa önümüzdeki 6 yılda 1 milyar 900 milyon TL. tüm giderler düştükten sonra dağıtılabilir karları olacaklarını bildirdi.2007 de şirketi kurup halka arz ederken hedeflerinin 300-400 milyon ciro 70-80 milyon kar etmek  olduğunun altını çizen Ömer Faruk Çelik: ‘ Son 2 yıldaki çalışmalarımız ve müşterilerimizin teveccühü, ilgisi ve güveni ile performansımızı ve kapasitemizi %200 büyüterek bugünlere geldik. Özellikle halka arzda bizi takip eden analist arkadaşlar iyi hatırlayacaktır, o gün ne dedikse hepsini fazlasıyla yaptık hiç eksik yapmadık.’ diye konuştu.

İlgili Haberler

Ekonomi
25 Nisan 2024
Bitcoin, altın ve dolar o tarihte zirveye çıkacak! Uzman alım için son fırsatları açıkladı

Uzman isim alım için son fırsatları açıkladı. Altın, dolar ve bitcoin için tarihi zirve açıklandı. İşte altın, dolar ve bitcoin yatırımcılarına en fazla yükseleceği tarih… Ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı açıklamalarla bitcoin, dolar, altın yatırımcılarının sıkı sıkıya takip ettiği uzmanlardan birisi. Yaptığı piyasa tahminleriyle vatandaşların yatırımlarını doğru yönlendirmesine destek olan ekonomist, alım için fırsatları değerlendirdi. Altının […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Konut kredisinde yüksek limit fırsatı! 3 milyon düşük faizle verilecek

Ev satın almak isteyenlere konut kredisinde yüksek limit fırsatı açıklandı. 3 milyon TL konut kredisi düşük faizle verilecek. İşte yüksek limitli ve düşük faizli konut kredisi fırsatının detayları… Kira derdinden kurtulup kendi evini satın almak isteyenler ya da gayrimenkul yatırımını tercih edenler için konut kredisi paketlerinde fırsat doğdu. Ülkemizde kredi türlerinde faiz oranlarının artması ve […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Emekli cebine giren ek paradan olacak! 5.000 TL kesiliyor

Emekli cebine giren ek paradan olacak! 5.000 TL kesiliyor. Ülkemizdeki emekli vatandaşlar ceplerine maaşa ek giren paralara sevinirken maaşlardan 5 bin TL buhar olup gidiyor. İşte emeklilerden kesilen 5 bin TL’ye dair detaylar… SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında uzun yıllar hizmet etmiş vatandaşlar emeklilik haklarını elde ettikten sonra tek istedikleri rahat bir yaşam. Ancak […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Temmuz 2024’te ihtiyaç sahiplerine büyük destek! Sosyal yardım ödemeleri ne kadar olacak?

Sosyal yardım ödemelerinde artışlar yapılıyor. O vatandaşlara ulaşacak Mayıs ayı sosyal yardım ödemeleri belli oldu. İşte Mayıs 2024 sosyal yardım ödemeleri detayları… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyacı olan vatandaşlar için sağladığı birçok alandaki destek ödemeleri zamlanıyor. Temmuz ayında yapılacak memur ve memur emeklisi maaş zammıyla birlikte destekler de artacak. Memur ve memur emeklisi maaş […]