Tükoder akaryakıt zammına tepki gösterdi

Yayın: 15:37 - 16.12.2010
Güncelleme: 15:37 - 16.12.2010

Akaryakıt zamlarının fahiş şekilde yükselmesine Tükoder Genel Başkanı Av. Şükran EROĞLU tepkilerini dile getirirken;

                “Ülkemizde 2005 yılından itibaren akaryakıtta Serbest Piyasa uygulamasına geçildiği belirtilerek yeni bir uygulama getirilmiş ve özellikle petrol fiyatları Dolara göre ayarlanmaya başlanmış, ancak bir süre sonra bu uygulama değişerek tamamen keyfi bir hal almıştır. Petrol, Elektrik, Doğal Gaz ve LPG piyasası EPDK ( Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ) tarafından kontrol edilip, hem EPDK, hem de Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ ne bu alanda düzenleme, politika ve stratejiler oluşturma görevleri verilmiştir.

                Enerji Piyasasını düzenlemek  ve denetlemek üzere yapılan tüm kanunların amacı :

                “ ELEKTRİĞİN, DOĞAL GAZ’IN, PETROLÜN VE LPG. NİN YETERLİ, KALİTELİ, SÜREKLİ, DÜŞÜK MALİYETLİ VE ÇEVREYE UYUMLU ŞEKİLDE TÜKETİCİLERİN KULLANIMINA SUNULMASI İÇİN REKABET ORTAMINDA ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE GÖRE FAALİYET GÖSTEREBİLECEK ,MALİ AÇIDAN GÜÇLÜ, İSTİKRARLI VE ŞEFFAF BİR ENERJİ PİYASASININ OLUŞTURULMASI VE BU PİYASADA BAĞIMSIZ BİR DÜZENLEME VE DENETİMİN SAĞLANMASI  ”

                OLARAK AÇIKLANMIŞTIR.

                Ancak kanunlar uygulanmaya başladığından bu yana amaçlarına uygun bir sonuca ulaşılamamış, tüketicilere düşük maliyetli, yeterli ve kaliteli ürün sunulamamıştır.

                Rekabet Kurumu 2008 yılında hazırladığı sektör raporunda EPDK. nın 47 dağıtım şirketine lisans vermiş olmasına karşın pazarın % 90’ının 5 büyük teşebbüsün elinde olduğunu, bu teşebbüslerin FIRSAT KARLARI elde etmeye yönelik fiyatlandırma stratejisi oluşturduklarını, sektörde REKABET ORTAMININ YARATILAMADIĞINI belirterek yapılması gereken işlemleri ve alınması gereken önlemleri belirtmiştir. O tarihten bu yana sektörde değişen hiçbir şey olmamış, nihai kullanıcı olan tüketicinin durumu değişmemiştir. Rekabetin olmadığı bir ortamda mal ya da hizmetin fiyatının düşmesi mümkün değildir.

                Akaryakıt ürünleri içinde Petrol’ e yapılan zammın piyasalara yansıması iğneden ipliğe her şeye zam yapılması anlamına gelmektedir ki, en basit örneklemeyle İstanbul’da simit’in fiyatı 50 kuruştan 75 kuruşa çıkmıştır. Bu zamların ardı arkası kesilemeyecek ve tüketiciler yeni bir zam dalgasının altında ezileceklerdir.

                Ülkemizin dünyanın en pahalı benzin, doğalgaz ve elektriğini kullandığı gerçeği artık her kesim tarafından bilinirken ve benzinin litresine ödenen paranın % 67’si vergi olarak devletin kasasına girerken bu konuda hiçbir iyileştirme yapmayan hükümeti de önlemler almaya ve halkın cebinden elini çekmeye çağırıyoruz.

                Bugün görevini ihmal eden, piyasada gerekli önlemleri almayıp, denetimleri yapmayan EPDK Başkanı ve Petrol İşleri Genel Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bundan sonra TÜKODER olarak bir  yandan yargı yoluna giderken, diğer yandan seri eylemler yapacak ve zamlar durana kadar eylemlerimize devam edeceğiz.

                Yaşasın TÜKODER, Yaşasın tüketicilerin hak ve hukuk mücadelesi “ dedi.

Exit mobile version