Ağırbaş,“2011 -Bireysel Silahsızlanma Yılı- ilan edilsin”

Yayın: 12:54 - 17.12.2010
Güncelleme: 12:54 - 17.12.2010

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilmesine ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ağırbaş teklifin gerekçesinde, Türkiye’de her 10 kişiden birinde, her 3 evden birinde ateşli silah bulunduğunu belirterek “Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır” dedi.

ANKARA- DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının,  Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesini istedi.

Ağırbaş ve arkadaşlarının imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na, 2011 yılının ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilmesi için hazırlanan kanun teklifi sunuldu. Teklifin gerekçesinde şu görüşler dile getirdi:

“Dünyada ve ülkemizde silahlanan bireylerin sayısında son yıllarda büyük artış yaşanmaktadır. Dünyada 875 milyona ulaşan silahların %74’ü sivillerin, %22.9’u Hükümet ve Silahlı Kuvvetler’in, %3’ü polisin, %0.1’i silahlı muhalif grupların elinde bulunmaktadır.

Türkiye’de bireysel silahlanma ile ilgili net istatistikler olmamasına rağmen 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.

 Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre her 10 kişiden 1’inde, her 3 evden ise 1’inde ateşli silah bulunmaktadır. Her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri ise ateşli silah taşımaktadır.

Ortalama olarak her 65 kişiden birinin silahının olduğu Türkiye, silaha sahip olma sıralamasında dünya ülkeleri arasında 20. sırada yer almaktadır. Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır.

Her yıl 28 Eylül ‘Bireysel Silahsızlanma Günü’ olarak ve Haziran ayının ilk haftası ise ‘Silah Şiddetine Karşı Küresel Eylem Haftası’ olarak ilan edilmesine ve tüm dünya genelinde, silah kullanımını engellemeye yönelik bir bilinç oluşturulmaya çalışılmasına rağmen, bireysel silahlanmanın önü bir türlü alınamamaktadır. Dünyada her gün 1000 kişi silahın ateşlenmesi sonucu hayatını kaybetmekte, 3 katı kadarı ise ciddi yaralanmalara maruz kalmaktadır. Her gün silah nedeniyle gerçekleşen tahmini 1000 ölümün yaklaşık 250 kadarı bir savaşta veya silahlı çatışmada meydana gelmektedir. Geri kalanını ise cinayetler (%56), intiharlar (%14) ve istenmeden gerçekleşen silah ölümleri (%5) oluşturmaktadır.

Silahlarla gerçekleştirilen eylemlerde şiddetin düzeyi artmakta, ölümle sonuçlanan vakalar artmaktadır. Diğer araçlarla yapılan saldırılarla karşılaştırıldığında, ateşli silahlarla gerçekleştirilen bir saldırının ölümcül sonuçlara yol açma olasılığı 12 kat daha yüksek bulunmuştur. Salt bir silahın varlığı dahi ölümcül bir tehlike yaratabilmektedir. Yapılan çalışmalarda evde bir silah bulundurulmasının ev halkından bir kişinin cinayet, intihar veya kaza sebepleriyle ölmesi tehlikesini %41 oranında artırdığını göstermektedir.

Ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerinden olan Umut Vakfı’nın yaptığı araştırmalarda Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, 2008 yılı (Ocak – Mart) ilk üç ayında,  2007 yılına kıyasla, silah kullanımında %57 artış olduğunu ortaya konulmuştur. Ateşli silahlardan çıkan kurşunlarla her gün 8 kişi yaşamını yitirmekte, 2 kişi ise yaralanmaktadır.

Türkiye’de bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kollektif çalışmalar ortaya konulmalıdır. Eğitim kurumlarından, sivil toplum örgütlerine, bireylerden ailelere, toplumun tüm kesimine ve basın kuruluşlarına kadar herkesin silahların olumsuzlukları hususunda farkındalığı arttıracak eylemler ortaya koyması sağlanmalıdır. Sigaraya karşı yapılan kampanyanın bir benzeri, silahlanmaya karşı da yapılmalı ve toplumsal bir seferberlik başlatılmalıdır.

Kanun teklifiyle 2011 yılı ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilerek, silahların insan hakları ve insan güvenliği açısından yol açtığı tehlikeler hakkında ülkede farkındalık yaratmak suretiyle, silah kullanımının ve bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hususunda önemli bir adım atılması amaçlanmıştır”

            Ağırbaş’ın kanun teklifi ise şöyle:

“MADDE 1. 2011 yılı “Bireysel Silahsızlanma Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bununla ilgili çalışmaları yürütmek üzere İçişleri Bakanlığı’nın başkanlığında, ilgili bakanlıklar ve silahsızlanma üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan ‘2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Komisyonu’ teşkil edilmiştir.

            MADDE 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

            MADDE 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür”  dedi.

Exit mobile version