Prof. Dr. Üstün Dökmen Kartallılarla buluştu

Yayın: 08:12 - 18.01.2011
Güncelleme: 08:12 - 18.01.2011

Prof. Dr. Üstün Dökmen‘ in, “Küçük Şeyler 2” adlı sunumu, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Geçtiğimiz akşam Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği etkinlikte akademisyen psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen’in, toplumda yaşanan iletişim sorunlarını tiyatral bir dille sunduğu “Küçük Şeyler 2” semineri Kartallılarla buluştu.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Prof. Dr. Üstün Dökmen’in iletişim alanındaki akademik bilgileri ve gözlemlerini paylaştığı sunum, Tiyatro Yeniden oyuncularının eğlenceli parodileriyle renklendi.
Eşekler sanıldığı kadar inatçı mıdır? Mehter takımı hep iki ileri bir geri mi hareket eder? Çin Seddi Ay’dan görünür mü? Mevlana “Ne olursan ol gel” demiş midir? Başkalarının fikirlerine katılmasak bile saygı duymalı mıyız? Eskimolar buzdan evlerde mi yaşarlar? gibi soruları izleyiciye yönelten Dökmen, sunumuna interaktif bir boyut kattı. Bu soruların cevaplarının aslında bildiğimiz gibi olmadığını söyleyerek; “eğer biz duyduklarımıza hep inanmış olsaydık ve araştırma yapmasaydık o zaman ilerleme olmazdı.”dedi.

“İltifat Marifet Getirir”
Üstün Dökmen, ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiğini de anlattı.

Dökmen, “çocuğunuza sürekli ders çalışın demeyin, bu yöntemden fayda sağlayamazsınız. Yapacağınız tek şey sınava birkaç gün kala çocuğunuza şans dilemek için arayanları çocuğunuzdan uzak tutmaktır. Çünkü arayanlar çocuğunuzun kaygısını arttırır ve kaygı da başarıyı düşürür” dedi. Çocuklara küçük sorumluluklar vermenin fayda sağlayacağını belirten Üstün Dökmen, zorlamayla çocuklara bir şey yaptırmanın doğru olmadığını, bunun yerine iltifat etmenin büyük önem taşıdığını kaydetti. İltifat marifet getirir diyen Dökmen, çocuk eğitiminin zayıf olduğu bir ülkede işlerin iyiye gitmeyeceğini dile getirdi. Dökmen, başarının anahtarının karşılıklı saygıda, sonsuz sevgide olduğunu sözlerine ekledi.

Yaklaşık iki buçuk saat süren sunumda Üstün Dökmen az bilgi bol fikir üreten insanoğlunun ezberlerini bozması, öğrendiklerini sorgulaması, bir konu hakkında bilgi sahibi olması, okuması ve daha sık düşünmesi gerektiğini nükteli bir dille izleyiciye aktardı. Ailede ve toplumda sağlıklı iletişimin, uzlaşmanın, yaşama sevinci taşımanın yolunun empati yapmaktan ve hayata başka açılardan bakmaktan geçtiğini verdiği ilginç örneklerle anlattı. “Okumak için iki eli bir araya gelmeyen milletin iki yakası da bir araya gelmez. Bir toplum yeteri kadar okumazsa değerli yazarlarını ıskalar. Ülkem Melih Cevdet’i ıskalamıştır. Mevlana’yı, Fazıl Hüsnü’yü ıskalamıştır. Birçok değer reytinge, popülere yenilmiştir. Sekiz ay önce bir kitapevinin önünde gördüğüm 18-19 yaşlarındaki iki genç kız “Aaa! Şuraya bak Aşk-ı Memnu’nun kitabını çıkarmışlar! dediğinde kitabın yüz yıl evvel yazıldığını ıskalamıştı.” diyen Prof. Dr. Üstün Dökmen, sunumunu Ravel’ in Bolerosu’nun farklı dinletilerini örnek göstererek sonlandırdı.

Dökmen, “Eserde tek bir takt ve melodi 24 kere tekrarlanır. Her çıkışta farklı enstrüman eklenir; Bolero hayatımızı özetliyor. Hayat monotondur, eğer siz becerebilirseniz yaşamınızın kalitesini arttırıp muhteşem bir final yaratabilirsiniz.” dedi. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Prof. Dr. Üstün Dökmen’e katılımından dolayı Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz adına Kartal maketi vererek teşekkürlerini sundu.

Exit mobile version