Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer

Yayın: 14:01 - 21.03.2011
Güncelleme: 14:01 - 21.03.2011

Kartal müftülüğünce, Bülent Ecevit Kültür Merkezinde 18 Mart şehitler günü münasebetiyle Prf.. Dr. Emin IŞIK’ın konuşmacı olarak katıldığı “Çanakkale ve İstiklal Marşı” konulu konferans düzenlendi.

Kartal Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Kartal Müftüsü Ümit Çimen, Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gök, Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Ahmet Şark, Cemevi Dedesi Mustafa Düzgün, Mal Müdürü ve diğer resmi zevat katıldı.

Yunus Emre Cami İmam Hatibi Mehmet Pervane’nin Kuranı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan İlçe Müftü Ümit Çimen, “Bu anlamlı günümüzdeki programımıza hoş geldiniz. Bu gün 18 Mart; tarihimizdeki önemli köşe taşlarından birisi olan zaferimizin yıl dönemi. Bununla birlikte 12 Mart İstiklal marşımızın kabulünün yıl dönümü, aynı zamanda tarihimiz, kültür ve medeniyetimizin yüz akı, Mehmet Akif Ersoy’u anma günüdür.Ayrıca 2011 yılı MEHMET AKİF ERSOY yılıdır. Şehit ve gazilerimizi anmak için toplandık.

Müftü Ümit Çimen, ‘tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer ‘diye bir söz var. Tarih milletlerin hafızasıdır.Bizimde amacımız tarihi hafızamızı canlı tutmak.Bizden sonra gelen neslimizi kültürel değerlerini besleyen kaynakla kökleriyle buluşturmak gerektir. Yoksa Yahya Kemal’in dediği gibi  tecelli eder.“insanda derin bir yaradır köksüzlük; Budur alemde hudutsuz ve hazin öksüzlük diyor.

Çanakkale “ Eski dünya, yeni dünya bütün akuamı beşerin üzerimize çullandığı bir yerdir. Asımın neslimin üstüne çullandığı, ama asımın neslimin silkinerek ayağa dikildiği, bu vatan bin yıldır bana ait, bundan sonrada bana ait olacaktır dediği ve her rengi, şekli ve çizgisi binbir mana yüklü o ay yıldızlı bayrağı diktiği yerdir.Her rengi her şekli, her çizgisi bin bir mana yüklü o ay yıldızlı bayrağı oraya diktiği bir yerdir.Çanakkale bizi biz yapan değerlerin yaşandığı, Türk milletini bir çok hesabı bozduğu yerdir.Unutmayın herkesin bir İstiklal Marşı var ama bizim İstiklal Marşımız hepsinden güzel, herkesin bayrağı var ama dünyada en güzel bayrak bize ait.

Kavramların içini bizim kadar dolduran ikinci bir millet yoktur. Bizi canlı tutan değerli tutan işte bu değerlerdir”.Mehmet Akif’i, tüm şehit ve gazilerimizi, bu vatanı bize miras bırakanları rahmet ve şükranla anıyoruz….

Marşlar ve savaşlar içe içedir diyen Prof. Dr. Emin IŞIK, “Bir defa anmak ve anlamak içindir. Gerçekten biz tarihimizi az bilen insanlardanız.Hep güzel duygular düşünceler taşımış ama işlerimizi Allah’a havale etmişiz.Allah çalışanları sever.Tembellere ilahi inayet çok az gelir.

Şöyle demiş filozoflardan biri “zeki ve çalışkan olana şans yüz kez gülerse tembellere ancak hayatında bir kez güler.Tembellikle olmaz bu işler. Dünya ve ahiret hayatı da emekledir.Dirayetle çalışırsak bu vatan bizim, bizim demek te  yetmiyor.Malına sahip çıkacaksın.

Vatan nedir, evvela vatan kültürümüzü taşıyan yer. Kültürümüz nedir, başta din gelir. Milli kültür dediğimizde, temelinde din olan kültür.Vatanı şöyle tarif etmişler. Deresinde sazan varsa, köylerinde ozan varsa, minaresinde ezan varsa işte orası vatandır.

Exit mobile version