Anadolu yakasındaki en iyi devlet hastanesiyiz!.

Yayın: 09:18 - 11.04.2011
Güncelleme: 09:18 - 11.04.2011

Günlük yaklaşık bin acil hasta, dört bin civarında ayakta bakım, ortalama elli ameliyatın gerçekleştiği Yavuz Selim Devlet hastanesinin, çok iddialı olduğunu dile getiren başarılı Başhekim Dr. İsmail Kartal’la hastanedeki uygulamalar ve yapılan yenilikler hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

*Acil servislerde vezneler kaldırıldı!..

*KETEM Kanser Tarama Merkezi devreye giriyor!..

*Fizik tedavi poliklinikleri açıldı!..

*Akupunktur polikliniği açılıyor!..

*Diyabet polikliniği açılıyor!..

*Yoğun bakım odaları yenilendi!..

*Algoloji ( Ağrı) birimi açılıyor!..

*Evde yatalak hasta bakımı yapılıyor!..

Acil servislerde vezneler kaldırıldı.

Acil servislerde hasta psikolojisi ön planda tutularak önce tedavi anlayışı hakim kılındı. Acil servislerden vezneler kaldırıldı. 

Acilde insanlar şunu bekler: sizde girdiğinizde rahat bir ortam beklersiniz. Fakat hasta ve yakınları  “acil ajitasyon” dediğimiz sinirli ve agresif tutum sergilerler. Ama rahat bir ortamda hastanın rahatladığını görülür. Otomatikman o rahat ortamda rahatlar.

O yüzden hizmeti kaliteli vermek lazım.

Hasta memnuniyetinde % 95 e ulaştık

Hasta ve yakınlarının hastanede temizlikte %95 memnuniyete ulaştık. Bu konuya da çok önem veriyoruz çünkü biz, sağlıkta bakanlığın sağlık dönüşüm programında kalite önemli yer tutuyor. Yani bir hizmet var bir de hizmeti kaliteli vermek var.

Hasta taşıma ve danışma hizmeti veriyoruz burada 40 kişilik hasta danışma hizmeti veriliyor.

(KETEM) Kanser tarama merkezi binası

Başhekim Dr. KARTAL, Sadece Ümraniye’de olan ve 2. olarak Kartal’da yapılan (KETEM) Kanser tarama merkezi binasını anlattı. Kartal, “ En kısa zamanda açılacak olan KETEM binasının gönüllü olan tüm vatandaşlarımıza; kadınlara meme kanseri yönünden, erkeklere akciğer ve yaygın kanserler yönünden kanser taramaları yapılacak” dedi.

 

Yapılan poliklinikler neler?

Başhekim Kartal, Fizik tedavi poliklinikleri açtık. Yatarak ya da ayakta tedavi hizmeti veriyoruz. Hatta fizik tedavide de çok randevularımız birikti. Bu yüzden 5-8 saatleri arası ek mesai koyduk, artık mesai yapılıyor.

Bazı spesifik poliklinikler açıyoruz. Şimdi yeni bir çalışmamız var. Akupunktur polikliniği,  bir uzman arkadaşımız açılacak olan akupunktur polikliniğimizde hizmet verecek farklı olarak.

Bir de endokrin getirip, diyabet polikliniği açacağız. Diyabetlere özel bir poliklinik olacak oraya gelecek hastalarımız takip edilecekler.

Peki daha önce Diyabet polikliniği var mıydı?

 

Başhekim Kartal, yoktu çok eskiden yapılmıştı ama çok uzun zamandır yoktu. Şimdi ağrılara yönelik yeni bir diyabet polikliniği oluşturuyoruz.

Ayrıca Algoloji denen bir birim var. Ağrı bilimi, anestezi uzmanları tarafından yapılıyor. Bunun polikliniği de yok. Açma çalışmaları yapıyoruz.

Yoğun bakım odalarımızı daha da rahatlattık

Hastanemizin yoğun bakım yatak sayıları, bakım düzeylerine göre en ağır düzey 15 yataklı oda, en hafif yoğun bakım 4 yataklı, orta düzey ise 6 yataklı olmak üzere 26 yoğun bakım yatağı var. Eskiden hastalar 6 kişilik odalarda kalıyordu. Şimdi yatak sayısını 367 yataktan 256 düşürdük en azında hastalar daha rahat özel oda şeklindeki odalara kavuşmuş oldu. Bu şekilde biraz hastaların memnuniyetini arttırmaya çalıştık.

Kalite yönetimi konusunda bilgi verir misiniz?

Başhekim Kartal, “Biz de zaten kalite çalışmaları var. Hatta kalite çalışmalarında bizim 2 tane anketörümüz var. Her yatan hastalar ziyaret ediliyor. Memnuniyet anketleri dolduruyorlar. Çıkan polikliniğe gelen 4 bin hastanın seçimi oluyor bunları kendileri seçiyor. Bunlardan memnuniyet anketi yapıyor. Ve her ay biz bu anketlere bakıyoruz. Ortalama 2010 yılına göre % 13 artış kaydettik. Memnuniyet anketlerinde % 85 ‘i yakaladık daha da üzerine çıkmayı düşünüyoruz. Yatan hastada bu daha yüksek.

Başhekim Kartal, İstanbul’un Anadolu yakasında çalışan en iyi devlet hastanesiyiz; bu, tüm İstanbul’da eğitim araştırmaları hariç, en iyi çalışanı, en iyi hizmet vereniyiz.

Evde yatalak hasta bakımı yapıyoruz

Ayrıca yeni bir yer yaptık bakım hizmeti için, hasta müracaat ettiğinde evde yatalak bir hastam var getiremiyoruz dediğinde biz burada bakım hizmetinden birini göndereceğiz o gidip onu görecek hangi branşta ona ihtiyacı varsa bize söyleyecek biz eve hizmet vereceğiz.

Yeni bir yenilik yaptık: Sur-time uygulaması

Başhekim Kartal, üç aydır devam eden Sur-time uygulamamızda saat 5 sonrada  8 ‘e kadar uzman hekim bulunduruyoruz. Poliklinik yaptırıyoruz. Buna Sur-time deniliyor. Mesai dışı uzman hekim polikliniği yanılmıyorsam Anadolu yakasında sadece bizde var. Şu anda pediatri(Çocuk hastalıkları), nöroloji, cerrahi ve kadın doğumda var. Bu gönüllülük esasına dayalı bir uygulamadır.

 

Acil servise girişteki araç yolu yetersiz..

Yangın tatbikatında itfaiye hastaneye giremedi.

Başhekim Kartal, biz dört defa yangın tatbikatı yaptırdık. Dördünde de araç giremedi. Biz, bunu Kartal Belediyesine yazdık ve destek istedik. Tabi Kartal Belediyesi’nin bu konuda yapacak bir şey yok. En son çözüm için Büyükşehir Belediyesine gittik. Fotoğrafladık ve gönderdik. Çünkü yangın olayında sıkıntıya gireriz. Mutlaka bu bölgeye araç çekilmesine izin verilmemesi lazım itfaiye araçlarının bu üsten dönmesinde sıkıntı yaşıyoruz. Bu alanın mutlaka genişletilmesi lazım.

ÖZGEÇMİŞİ:

Erzurum doğumluyum. İlk ve orta liseyi burada Küçükyalı Kadir Has’ta okudum. Üniversiteyi Trabzon’da okudum Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Takültesi mezunuyum. Hastane yönetimiyle ilgili Beykent Üniversitesinden yüksek lisansım var. İdareci olarak İstanbul’da 2003- 2005 Sultanbeyli sağlık grup başkanlığı yaptım.

2005- 2009 İstanbul sağlık müdür yardımcılığı yaptım. 2009’dan sonra haziranda Yavuz Selim başhekim yardımcılığı, 2010 Şubat’tan beride başhekim olarak çalışıyorum. Yani ortalama 10 yıla yakın idarecilik pozisyonuyla çalışıyorum.1 yılda burada yenilikler yaptık inşallah bundan sonrada daha faydalı yeniliklere imza atarız. Evliyim iki çocuğum var.

Kartal Haber Merkezi

Exit mobile version