Kartal’da organ bağışı semineri düzenlendi

Yayın: 09:42 - 13.05.2011
Güncelleme: 09:42 - 13.05.2011

Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Organ Bağışı konulu bir dizi seminer düzenledi. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde ve Hürriyet Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde yapılan seminerde organ bağışının hayat kurtarmadaki önemine dikkat çekildi.

Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve özel bir hastanenin işbirliği ile düzenlenen seminerlere konuşmacı olarak Dr. Süleyman Tilif, Op. Dr. Can Varılsüha, Psikolog Zeren Okçuoğlu ve özel bir hastanenin Organ Nakil Koordinatörü Banu Onat katıldı.

Dr. Süleyman Tilif yaptığı konuşmada organ naklinin kimlerden yapılabileceğini, tedavi yöntemlerini ve organ nakli yapılmış insanların sağlıklı insanların yaptığı her şeyi yapabilerek hayatını sürdürebilmeleri hakkında bilgi verdi. Özel bir hastanenin Organ Nakil Koordinatörü Banu Onat ise yaptığı konuşmada beyin ölümü kavramının ne olduğunu, beyin ölümü durumunun nasıl gerçekleştiğini, beyin ölümünden sonra yapılacak organ bağışının aşamalarından söz etti.

Psikolog Zeren Okçuoğlu ise organ naklinin hastalar ve hasta yakınları üzerindeki psikolojik etkilerine dikkat çekerek; kişinin organ bağışlamasına ilişkin görüşlerini şekillendiren, etkileyen koşullardan söz etti. Son olarak tüm konuşmacılar, toplumun organ bağışına bakış açısına ilişkin gözlemlediği bilgi eksiklerine açıklık getirerek, organ bağışının yaygınlaşmasına dikkati çekti.

Organ bağışının nasıl yapıldığına dair bilgilendirmelerin yapıldığı seminerde, hayat kurtarmadaki önemi anlatıldı. Organ bağışının, kan naklinden farkının olmadığı; sağlıklı olan her organın bağışlanabileceğinden söz edildi. On sekiz yaşını doldurmuş herkesin özgür iradesiyle organ bağışına karar verebileceği belirtildi. Başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas gibi organların; kalp kapağı, kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuların bağışlanabildiği ve günümüz tıp teknolojisiyle nakil yapılarak birçok insana yaşam şansı doğurabildiği vatandaşlara anlatıldı.

 

 

Exit mobile version