SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Mücadele ettik ve sonunda 4/B’lilerin kadroya geçirilmesini sağladık

Yayınlanma:
ABONE OL
Mücadele ettik ve sonunda 4/B’lilerin kadroya geçirilmesini sağladık
  • Mücadele Edenler Her Zaman Kazanamazlar.Ancak Kazananlar Hep Mücadele Edenlerdir.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak bugüne kadar sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi için yoğun mücadele verdik. Nitekim 2003 yılında çıkarılan sözleşmeli personel istihdamına ilişkin kanuna ilk tepkiyi koyarak sözleşmeli personel istihdamının kölelik uygulaması olduğunu her platformda dile getirdik.

 

Sözleşmeli personelin her zaman yanında olduk, onların feryadını hükümete duyurduk, hak arama mücadelelerine destek olduk.

Sözleşmeli personel istihdamının yanlışlıklarını basın açıklamalarıyla, basın toplantılarıyla sürekli gündeme taşıdık, sözleşmelileri ‘ha bugün, ha yarın’ diyerek oyalayanların maskelerini düşürdük.

18. Milli Eğitim Şurasında, tüm eğitim çalışanlarının ve öğretmenlerin kademeli olarak sözleşmeli statüye geçirilmesi şeklinde alınmak istenen karara en sert tepkiyi yine biz gösterdik ve bu ihanet kararının alınmasını engelledik.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak; sözleşmelilerin kadroya alınması için sayısız miting ve eylem yaptık.

Nitekim 24 Mayıs 2008’de sözleşmeliler için ilk mitingi biz gerçekleştirdik. Sözleşmelilerle anketler gerçekleştirerek sorunlarını gündeme taşıdık. 2008 yılı toplu görüşmelerinde eş durumu, becayiş ve askerlik dönüşü işe başlama haklarını almalarını sağladık.

25 Kasım 2009 tarihinde yaptığımız iş bırakma eyleminde sözleşmeli personelin kadroya alınmamasını protesto ettik.

13 Mart 2010 ve son olarak 16 Nisan 2011’de Ankara’da yaptığımız büyük mitingler ile sözleşmelilere kadro verilmesi talebimizi tüm kamuoyuna haykırdık. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi yolunda hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sözleşmeli personelin hakları için sayısız dava açtık ve kazandık. 4/C kısmi zamanlı sözleşmeli öğreticilik uygulamasını iptal ettirdik, 4/C’li öğretmenlerin 4/B’li olarak istihdam edilmesini sağladık.

Görüldüğü üzere Türkiye Kamu-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalar, sözleşmeli personelin kadroya alınması noktasında ciddi gayretler ortaya koymuştur. Etkin sendikacılık yapan Konfederasyonumuz bugün yaptığı çalışmaların, verdiği mücadelelerin meyvesini toplamaktadır. Çünkü sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin düzenleme sonunda 4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu sevindirici bir gelişmedir. Sözleşmeli personel derin bir nefes almıştır ve artık geleceğe daha güvenle, umutla bakmaktadır.

Bütün bunlara ek olarak bazı kamu kurumlarında, dayanağını teşkilat kanunlarındaki hükümlerden alan sözleşmeli personel istihdamı bulunmaktadır. Bu personel de KHK kapsamına alınmamıştır.

Bütün bu hususlar incelendiğinde, sayıları 300 bine dayanan sözleşmeli ve geçici personelden yalnızca 657 sayılı Kanunun 4/b maddesi ve 4924 sayılı kanun uyarınca çalıştırılan yaklaşık 192 bin kişi kadroya geçirilmiş, yüz binin üzerinde sözleşmeli personel ise yok sayılmıştır.

Nitekim Bakanlar Kurulu kararına göre İSTİSNALAR;

Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, ayın veya haftanın bazı günleri yada günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar kadroya alınmıyor.

Görünen o dur ki; bu KHK kapsamına birçok sözleşmeli personel dahil edilmemiştir. Bunların başında 5393 sayılı Kanunun 49. maddesine göre belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli personel gelmektedir.
İl Özel İdarelerindeki sözleşmeli personel de, yine 657’nin 4/b maddesine göre değil, 5302 sayılı Kanunun 36. maddesine göre istihdam edilmektedir. Dolayısı ile bu personel de kadroya geçirilmeyecektir.

Ayrıca, KHK ile sadece 4/b’li sözleşmeli personel kadroya geçirilmiştir. Bu nedenle 657 sayılı Kanunun 4/c maddesine göre istihdam edilenler bu KHK’nın kapsamı dışında kalmıştır. Bunlar, 4/c’li olarak çalışmaya devam edecektir.

Bütün bu hususlar incelendiğinde, sayıları 300 bine dayanan sözleşmeli ve geçici personelden yalnızca 657 sayılı Kanunun 4/b maddesi ve 4924 sayılı kanun uyarınca çalıştırılan yaklaşık 192 bin kişi kadroya geçirilmiş, yüz binin üzerinde sözleşmeli personel ise yok sayılmıştır.

Türkiye Kamu-Sen’in uzun yıllar boyunca sözleşmeli personellerimiz adına sürdürdüğü mücadelenin temelinde; sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasının uluslar arası sözleşmelerde tanımlanarak, ülkelere tavsiye edilen düzgün iş, “decent work” kavramına uygun olmadığı, kamu istihdamına güvencesizliği yerleştirdiği, çok başlı bir uygulamanın önünü açtığı ve karmaşık bir istihdam yapısı doğurduğu gerekçeleri yatmaktadır. Bu nedenle sözleşmeli istihdamı uygulamasının kaldırılması ve 657 sayılı kanunun 4/c maddesi kapsamında çalıştırılan geçici personel dâhil olmak üzere, kamu istihdamı mantığına uymayan ve esneklik içeren vekil imam, vekil ebe, vekil, ücretli öğretmen, sözleşmeli belediye personeli gibi tüm çalışanların kadroya geçirilmesi temel hedefimizdir.

Ayrıca sözleşmeli personel, eğer kamuda karşılığı var ise mevcut unvanları ile atamaları yapılacaktır.

Kadroya geçiş için dilekçe ile başvuru şartı bulunmaktadır

Kurumlar bir ay içerisinde başvuru alacaklar yani başvuru şartı bulunmaktadır. Başvurudan sonra iki ay içerisinde kadroya geçiş tamamlanacaktır.

Kadroya geçenler bulundukları pozisyonda görev yapacaklar. Yani A okulunda Sınıf Öğretmeni olan bir kişi kadroya geçtiğinde de A okulunda Sınıf Öğretmenliğine devam edecek.

4/C’LİLER DE KADROYA GEÇİRİLMELİDİR

Öte yandan hükümet 4/B’lileri kadroya alırken, 4/C’lileri unutmuştur. Kamuda istihdam edilen 45 bin 4/C’li personel bulunmaktadır. Seçimlerden önce 4/C’liler de kadroya alınmalıdır ve insanlık ayıbı olan 4/C’li istihdam modeline son verilmelidir. Türkiye Kamu-Sen olarak; 4/C uygulamasını icat eden hükümetin yaptığı yanlıştan dönmesini istiyor, 4/C’liler ve onların ailelerine müjde vermesini bekliyoruz.

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 

NOT: Başvuru İçin Dilekçe Örneği

 

……………………………………. Üniversitesi Rektörlüğüne

 

Görevi                         :

Unvanı                         :

Adı soyadı                   :

Baba adı                      :

Doğum tarihi                :

Göreve başlama

Tarihi                           :

TC No                        :

Sicil No                       :

Özü                             : 04.06.2011 tarih ve 27954 sayılı Mükerrer Resmi Gazete de Devlet Memurları Kanununun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname uyarınca talebim hakkındadır.

04.06.2011 tarih ve 27954 sayılı Mükerrer Resmi Gazete de Devlet Memurları Kanununun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname yayımlanmıştır.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 37’nci maddesinde 657 sayılı kanunun 4/B maddesince istihdam edilen personelin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı isteği olması halinde kadroya geçirileceğinden söz edilmektedir.

……………………………. Üniversitenizin Döner Sermaye Biriminde memur olarak çalışmaktayım. 657 sayılı yasanın 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli statüde görev aldığım için anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 37. Maddesi uyarınca sözleşmeli memur olarak çalışmakta olduğum Üniversitenizin Döner Sermaye Birimine veya Rektörlüğünüze bağlı uygun bir birime kadrolu olarak atamamın yapılması isteğimi bildirir gereğini saygılarımla arz ile talep ederim.

 

İmza:

Tarih:

ADRES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]