“Engelsiz şehirler için süre doluyor”…

Yayın: 07:31 - 29.06.2011
Güncelleme: 07:31 - 29.06.2011

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem KUYUMCU “Engelsiz Şehirler”  kitabının tanıtımını ve imza gününü yaptıkları M1 MERKEZ AVM – Kartal da gelinen aşamayla ilgili konuştu.

KUYUMCU :“Engelsiz ve erişilebilir şehirler için 2005 yılında çıkan kanunun belediyelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara verdiği 7 yıllık sürenin dolmasına 1 yıl kala şehirlerin hala engellerle dolu olması nedeniyle sivil toplum kuruluşları ve engelliler tazminat davaları için hazırlanırken belediyeler ve sorumlu kuruluşlar sürenin kısa olduğu, maddi imkansızlıkları olduğu ve baş vuru kaynağı olmadığı şeklinde mazeretler sunuyor. Konut müteahhitleri, mühendisler ve mimarlar ise konuyla hiç ilgilenmiyorlar.

Maalesef belediyeler bu güne kadar kanunları uygulamadılar ve şimdi mazeretler sunuyorlar.

2011 Temmuz ayına geldiğimiz halde erişilebilirlik konusunda hala “ başvuru kaynağı yok, paramız yok, deneyimli elemanız yok” diyen belediyelere dernek olarak danışmanlık yapabileceğimizi bildirdik.

1000 sayfanın üzerinde kaynak okunup incelenerek 100 sayfalık özet bir kitap derledik ve “Engelsiz Şehirler” başvuru kitabı olarak yayınladık ve tüm geliri derneğimize gelecek şekilde belediyelere ve ilgili kurumlara sunduk.

Ancak belediyeler kitabı almayı da derneğimizden danışmanlık almayı da gereksiz buldukları gibi mazeretler üretmeye devam ediyorlar.

Konut müteahhitleri, mimarlar odası, inşaat mühendisleri odası gibi şirketler ve meslek kuruluşları ise “öyle bir kanun mu var” deyip ilgisizce telefonu kapatıyorlar.

Engelsiz hayat dayanışma derneği başkanı olarak dava açmaya hazırlanan dernek ve engelli arkadaşlarıma önerim şudur ; Dava açmak ve tazminat almak engellilere özgürlük kazandırmaz fiziki ve mimari  engelleri ortadan kaldırmaz. Yapılması gereken sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerle birlikte çalışması ve yapılan her işi denetleyip yanlışları tespit edip doğrusunun yapılması için yerel yöneticilere bildirmesidir.

Belediyelerin ve ilgili kurumlarında nasılsa ek süre verilir, kaynak yok, bilgi yok, standart yok gibi mazeretleri bırakıp kanunu uygulamaları ve sivil toplum kuruluşlarından danışmanlık alması gerekmektedir.”

Adem KUYUMCU derneğe gelir elde etmek amacıyla yazdığı kitabın ilk imza buluşmasında engelliler ve aileleri ile de sohbet etti. Engellilerin gelecek kaygıları ve bakım – rehabilitasyon şartları konusunda bilgilerini aktardı.

Kuyumcu, etkinliğin sonunda kendilerini ikinci kez misafir eden M1 MERKEZ AVM – Kartal yetkililerine ve müdürü Selçuk KOÇAK ‘a duyarlılıkları için teşekkür etti.

 

 

 

Exit mobile version