Seçim bitti MHP Diyarbakır davası düştü!

Yayın: 09:04 - 24.09.2011
Güncelleme: 09:04 - 24.09.2011

Diyarbakır’da düzenlenecek MHP mitingini provoke edecekleri ve Silvan’da 13 askerin şehit edilmesinin ardından Zeytinburnu’nda çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla 59 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen soruşturmada, örgüt suçu unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle dava açılmasına yer olmadığına karar verildi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince genel seçim öncesinde MHP’nin 6 Haziran’da Diyarbakır’da yapacağı mitingini proveke etmek amacıyla saldırı planladıkları ve Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edilmesinin ardından Zeytinburnu’nda çıkan olaylara karıştıkları iddiasıyla 59 şüpheli hakkında bir süredir yürüttüğü soruşturmada, örgüt suçunun unsurlarının oluşmadığı tespit edildi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) kararıyla dün özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay’ın yürüttüğü soruşturmada, ”terör örgütü üyesi olmak” ve ”suç için anlaşma yapmak” iddialarıyla sorgulanan eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Erdem Karakoç‘un da aralarında bulunduğu 59 şüpheli hakkında, suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle dava açılmasına yer olmadığı kararı verildi.

Savcı Altay, ”2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet edildiği” gerekçesiyle bu şüpheliler hakkında dava açılması için ”görevsizlik kararı” vererek dosyayı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Diyarbakır’da düzenlenecek MHP mitingini provoke edecekleri iddiasıyla nöbetçi mahkeme tarafından sorgulanan 13 kişiden, aralarında eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Erdem Karakoç’un da bulunduğu 11’i, 6 Haziran 2011 tarihinde tutuklanmış, bu kişiler avukatlarının mahkemelere tahliye talepli itirazları üzerine serbest bırakılmıştı.

Silvan’da 13 askerin şehit edilmesinin ardından Zeytinburnu’nda karşıt görüşlü oldukları öne sürülen 2 grup arasında çıkan olaylara karıştıkları öne sürülen 3 kişi de İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26 Temmuz’da ”örgüt faaliyetleri çerçevesinde halkı ırk farkı gözeterek birbirine karşı eylemde bulunmaya, karşılıklı kavgaya, kargaşaya ve kaos ortamı oluşturmaya çalışmak, kamu düzenini bozmak, toplumsal ayrıştırmaya neden olacak şekilde provokatif eylem hazırlığı içerisinde olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Dosyaları, BDP’li 10 kişinin de tutuklandığı soruşturmadan ayrılan tutuklu 3 şüpheli, avukatlarının yaptığı itiraz sonucu tahliye edilirken, BDP’li şüphelilere ilişkin soruşturmayı özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar devralmıştı.

HABER-KAYNAK: Ebubekir KARA

Exit mobile version