‘Gün boyu sırtıma vurulmadan akciğerlerim temizlenecek’

Yayın: 13:29 - 03.10.2011
Güncelleme: 13:29 - 03.10.2011

Ümraniye’de yaşayan Başar çiftinin doğuştan ‘kistik fibrozis’ hastalığı bulunan 16 yaşındaki kızları Tuğçe, her gün sırtına vurulmadan rahat nefes alamıyor. Çift akciğer nakli gereken Tuğce’nin yardımına koşan Kimse Yok Mu Derneği, Başar ailesine kızlarının rahat nefes alabilmesi için 24 bin liralık özel cihaz hediye etti.
Tuğçe 16 yaşında. Doğduğu günden beri Kistik Fibrozis hastası. Kistik fibrozis hastalarında akciğerlerde balgam birikiyor ve biriken balgamlar ciğerlerden dışarı atılamıyor. Yıllardır her gün ailesinin uyguladığı fizyoterapiyle hastalığının şiddeti bu boyutta değildi. Ancak geçen yıl Tuğçe’nin ciğerlerinden biri söndü. Doktorlar müdahale etmek için vücudunun 6 noktasına tüpler taktı. Fayda etmeyince akciğerine kendi kanından damlatıldı. Tekrar ne zaman bu boyutta bir operasyon geçireceği bilinmiyor.

Milyonda bir görülen Kistik Fibrozis hastalığı ülkemizde 2 bin 500 hastada var. Hastalığın doğuştan geldiği ve hastayı en iyi ihtimalle 30 yıl yaşattığı için bu hastaların çoğunluğu çocuk yaşta. Tuğçe Başar da doğumundan bu yana bu hastalıkla mücadele ediyor. Henüz iki günlükken iki ameliyat geçiren Tuğçe, geçtiğimiz yıla kadar ailesinin uyguladığı fizyoterapi ve evde uygulanan oksijen ve ilaçlarla yaşamını sürdürüyordu. Ta ki bir ciğeri sönüp ciğerine kendi kanından damlatılan bir operasyon geçirene kadar. O günden sonra Tuğçe 32 kiloya kadar düştü.

Kimse yok mu Tuğçe’ye el uzattı

Yaklaşık bir ay önce Tarzan Başar (36) yolunun Kimse Yok Mu Derneği’ne düşmesiyle kızı için bir mektup yazdı. Tuğçe’nin balgam atmasına yardımcı olarak hayatını kolaylaştıracak, doktorların “Hayat kurtarıcı cihaz” dedikleri yelekli cihazı anlattı yetkililere. 24 bin liralık cihaz için yardımseverler bir araya geldi ve bir aydan kısa bir sürede Tuğçe’ye Vest isimli cihaz 1 Ekim Cumartesi günü hediye edildi.  Tuğçe’nin bu hastalıktan kurtulabilmesi için ciğer nakli olması gerekiyor. Türkiye’de bir yıldır başlayan ciğer nakillerinde ise henüz hiçbir çocuk ameliyat edilmemiş. Bu sebeple doktorlar aileyi Avusturya’daki Viyana Tıp Fakültesi’ne yönlendirmiş. İki taraflı ciğer nakli için ameliyat bedeli ise yaklaşık olarak 700 – 800 bin lira. Tuğçe’ye ameliyatı için yardım etmek isteyenler www.kimseyokmu.org.tr internet sitesinden, 444 4 593 numaralı iletişim adresinden veya tüm operatörlerden “Tuğçe” yazıp 5777’ye kısa mesaj atarak 5 TL bağışta bulunabiliyor.

 

CİHAN

Exit mobile version