Çocuk dünyasına engelliliği anlatabilmek

Yayın: 08:08 - 20.12.2011
Güncelleme: 08:08 - 20.12.2011

Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi’nden Özgür Uğur, Ayhan Alkan ve eğitimci Fidan Danışman tarafından çok sayıda okulda düzenlenen “Farklıyız, Her Şeyin Farkındayız” adlı eğitim seminerleri devam ediyor.

Geçtiğimiz gün, Uğur Mumcu Kreşi öğrencilerine yönelik engelliğe ilişkin yaklaşımların boyutlarının gözler önüne serildiği seminer düzenlendi. Eğitim semineri süresince herkesin farklı olduğunu ve bu farklılığın herkes kadar engelliler içinde geçerli olduğuna vurgu yapıldı. Tüm bireylerin farklılıklarının bilincinde olarak;  karşılıklı önyargı ve ön kabul geliştirilmeden yaşamanın gerekliliğinin altının çizildiği seminerde engellilik, engelli olma hali üzerinde çok sayıda düşündürücü soru ve yanıtlarla karşılaşıldı. “Engellilik deyince aklınıza neler geliyor?” sorusuna verilen yanıtlar arasında çocuklar “herhangi bir insandan farklı olan kişi,” “gelecekte başımıza neler gelebileceğini gösteren örnekler” gibi yanıtlara yer verdi.

Seminerde öğrencilerden mizansen olarak, görme engelleri olsa neler hissedebilecekleri gözleri kapatılarak sınandı.  Gözleri kapalı olarak arkadaşlarını tanımaları, yürümeleri, sese yönelmeleri istendi.  Çocuklara, görme engeli olan bir insanın duyma, koklama ve hissetme ile görme engelini nasıl kaldırabildiğini; insanlar görmese de, duymasa da başka duyularıyla fark edebildiği, tanıyabildiği gösterildi. Eğitmen Fidan Danışman ve Özgür Uğur’un, “insanların engelli doğmasını veyahut olmasını önlemek mümkün mü?” sorusuna birçok çocuk, devletin, ailenin, toplumun üreteceği çözümlerle  mümkün olabileceğinden söz etti. Danışman ve Uğur, seminer boyunca engellilere yönelik tutum ve tavırlarda rastlanan dışlama, aşağılama, yok sayma ve benzeri yaklaşımların önyargıların ürünü olduğuna dikkati çekti. Uğur Mumcu Kreşi çocuklarına engelliliğe yönelik farkındalık geliştirebilmeleri için  farklılıkların kabulünün önemi gerek görsel sunumlar gerekse de mizansenle anlatıldı.

Engelliler Koordinasyon Birimi’nden Özgür Uğur, uzun süredir devam eden “Hepimiz Farklıyız, Her Şeyin Farkındayız” adlı seminerlerin engelliğe yönelik bilinç ve farkındalık oluşturulmasına katkısına ilişkin bir dizi açıklamada bulundu. Uğur, engelliğin tanımının henüz bilinmediğini belirterek “özürlülük tıbbi bir tanımdır. Özürlülük doğuştan ya da sonradan ruhsal, duygusal, bedensel ve zihinsel anlamda belli yetenekleri yitirmiş olmaktır.  Engelliliği ise, toplumsal, yönetsel tutumlar ve tercihleri içeren; bu tercihlerden dolayı engellenmişlik hali olarak tanımlayabiliriz” diye konuştu.

“Doğru mesajları vermeye çalışıyoruz”

Kartal Belediyesi görme ve fiziksel engellilerin olumsuz fiziki şartlarının düzeltilmesi için sokak ve mahallelerde altyapı çalışmalarını, engellilere yönelik bir dizi projeyi hayata geçiriyor.  Özgür Uğur, okul ve kreşlerde çocuklara engelliliğe yönelik eğitim seminerleri vererek doğru mesajı ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.  Uğur, “kaldırımların, yapılan yolların görme engellilere uygun hale getirilememesi bir yönetsel tutum ve tercihi içeriyor. Burada bir engellilik durumu söz konusudur. Biz bir taraftan çocuklara bu bilinci vermeye çalışırken; bir taraftan da bu engelleri ortadan kaldırmaya dönük birçok çalışma yapıyoruz. Ayhan Alkan tarafından yürütülen koordinasyonla mahallelerde engellilere erişimimizi sağlayacak birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Okullarımızda ve belediyemize ait kreşlerde çocuklarımıza engellilik konusunda duyarlılıklarını arttıracak ve bilinçlendirecek eğitimler veriyoruz. ‘Hepimiz farklıyız her şeyin farkındayız’ sloganıyla önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğimiz çalışmalar daha da boyut kazanarak devam edecek. Engelliliğe ilişkin bilinç kazandırmak için, daha şimdiden çocukların duygusal ve zihinsel dünyalarında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Çünkü çocuklara ulaşan çalışmalar, yetişkinlerin hayatlarında hızlıca yerini alabiliyor. Öyleki çoğu zaman çocuklar ailelerine bilgi taşıyor. Dolayısıyla çocukların aileleriyle paylaştıkları bilginin farkındalık yaratması çok daha belirleyici. Biz bu paylaşım ilişkisini çocuklar ve yetişkinler arasında olduğu gibi, Engelliler Günü ve Engelliler Haftası için düzenlediğimiz etkinliklerde engelliliğin ortadan kalktığı buluşmalarda da çok önemsiyoruz” dedi.

Exit mobile version