Mutlucan son yolculuğuna ‘küskün’ uğurlandı

Yayın: 07:57 - 31.12.2011
Güncelleme: 07:57 - 31.12.2011

Kahramanlık türkülerinin usta sesi Hasan Mutlucan, sevenlerinin gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Keriman Mutlucan, eşinin türküleri kahramanlık mevzusu içinde kurduğunu fakat ‘darbe kişisi’ olarak anıldığını ifade etti. Keriman Mutlucan, türkülerinin 12 Eylül’de çalınmasından dolayı eşinin küstüğünü söyledi.

Rahatsızlanması üzerine kaldırıldığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Mutlucan için sevenleri Erenköy Galippaşa Camii’nde bir araya geldi. Mutlucan kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Eşinin insanlar tarafından çok sevildiğini söyleyen Keriman Mutlucan, eşini ‘darbe kişisi’ diye tanındığını aktardı. Kendisinin her zaman demokrat bir insan olduğunu ifade eden Mutlucan, “O türkülerini eski bir kahramanlık mevzusu içinde kurdu. Ama onlar çaldılar. Devamlı çaldılar. Kıbrıs barış harekatında çalındı o bizim hoşumuza gitmişti. Fakat 12 Eylül’de çalınca küstü.” dedi. Mutlucan’ın kızı Günay Mutlucan, babasının çok sevgi dolu bir insan olduğunu, herkese sevgi verdiğini anlattı.



ALABORA: MUTLUCAN DARBECİ DÜŞÜNCELERE SAHİP DEĞİLDİ 

Cenazeye katılan Mustafa Alabora da Mutlucan’ın hayatta en büyük sıkıntısının 12 Eylül darbesinde şarkılarının çalınması olduğunu ifade etti. Kendisinin asla darbeci düşüncelere sahip bir kişi olmadığına değinen Alabora, “Türküleri onun iradesi dışında çalındı. Öyle anıldığı için çok üzülürdü.” diye konuştu.

Devlet Konservatuarı Şefi Esad Kabaklı, Mutlucan’ın kahramanlık türkülerinin ‘canı’ olduğunu söyledi. Mutlucan’ı Kıbrıs Barış Harekatı’nın sabahında türküleriyle tanıdıklarını aktaran Kabaklı, milletin onun türküleriyle savaş halinde rahatladığını aktardı. Kabaklı, Mutlucan’ın halk müziğine büyük hizmetleri olduğunu sözlerine ekledi.



HASAN MUTLUCAN KİMDİR?

İzmir’de 1926 yılında doğan Hasan Mutlucan, 6 yaşındayken babasını keybetti. Annesiyle birlikte İstanbul’a taşınan Mutlucan, ortaokul yıllarında dekoratör çırağı olarak çalıştığı tiyatroda oyunculardan biri rahatsızlanınca ilk kez sahneye çıktı. Sahnede Mutlucan, Muhsin Ertuğrul’un ilgisini çekti ve Mutlucan tiyatroda ufak roller almaya başladı. Daha sonra Muhlis Sebahattin ile tanışan Mutlucan, onun operet kumpanyasına katıldı. Mutlucan, Sebahattin’in ölümünden sonra o dönemde Münir Nurettin Selçuk’un yönettiği İstanbul Belediye Konservatuvarına girdi. Sesinin az bulunur kalitedeki bas tınısı ona Faust operasına girme imkanı bile verdi, fakat Mutlucan türküleri çok sevdiği için bu teklifi kabul etmedi.

1973 yılında TRT radyosunda 15’er dakikalık programlarla Mutlucan’ın davudi sesini tüm Türkiye tanıdı. Sadi Yaver Ataman’ın ısrarıyla kahramanlık türküleri söyledi ve bir plak çıkardı. 12 Eylül 1980’de okunan darbe bildirisinin ardından Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri albümünden ”Yine de Şahlanıyor” türküsü çalındı. CİHAN

Exit mobile version