SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal Belediye Meclisi’nde KEDEV gerginliği

Yayınlanma:
ABONE OL
Kartal Belediye Meclisi’nde KEDEV gerginliği

Kartal Belediye Meclisi Ocak ayı son toplantısında KEDEV gerginliği yaşandı. AK Partili meclis üyelerinin itirazına rağmen CHP’li meclis üyelerinin OY çokluğu ile meclisten geçirdikleri KEDEV daha şimdiden tartışma konusu oldu. Kartal Belediyesi’nin uhdesinde olan ‘Büfe Kantin ve Kafeteryaların çalıştırılmasını S.S. Kartal Kadın Çevre ve Kültür ve İşletme Kooperatifine (KEDEV) e ücretsiz tahsis edilmesi’ konusunun CHP’nin oylarıyla meclisten geçmesi CHP’li meclis üyelerini sıkıntıya sokabileceği kaydedildi. “Hukuka aykırı olarak” meclisten geçen konuyla ilgili CHP’li meclis üyelerine zimmet çıkması tartışması başlattı.

AK Parti  grubu adına konuşan Metin Bektaş’ın KEDEV’le ilgili bazı belgeleri açıklaması CHP grubunda şok etkisi yarattı.

AKPartili ’li Abdi Kesimal ise meclis kararı alınmadan Kartal’daki büfelerin bedelsiz olarak KEDEV’  verildiğini “meclisin “Noter” gibi kullanıldığını bunun da üzüntü verici olduğunu söyledi.

BEKTAŞ “KEDEV” TEFECİLİK Mİ YAPIYOR

AK Parti grubu adına söz alan ve BELGELERİ ortaya çıkardığı için “HAFİYE” olarak tanımlanan AK Partili Metin Bektaş “  KEDEV’le ilgili belediye başkanlığı arasında yapılan protokol’ü okuduktan sonra KEDEV’den kredi alan bazı bayanların icraya maruz kaldığını belirterek icra belgelerini gösterdi. Mağdur durumda bulunan üç bayanın belediye’nin “ Sosyal Yardımlaşma” sına müracaat kendilerine destek olunmasını istediklerini, belediye yetkililerinin de ‘hakkınızda gerekli araştırmayı yapacağız ve size bilgi vereceğiz’ dediğini belirterek, daha sonra belediyeden her hangi bir kimse uğramıyor fakat KEDEV’in yetkilileri bu arkadaşların evlerini ziyaret ederek kendilerine bir kredi çalışması yapacaklarını söylüyorlar. Bu bayanlardan ikisi 750’şer lira bir tanesi ise 500 Tl kredi alıyor.

Şubat ayında 750 Tl kredi alan bayan bazı sıkıntılardan dolayı ödeyemiyor Ağustos ayında KEDEV’den gelen Avukat, bayanın evine haciz götürüyor eşyalarını yazıyor, akabinde üç bayanı birbirine kefil kıldıkları için tehdit ediyor Ağustos ayında 1 milyar 150 TL olarak icra takibiyle para tahsil ediliyor.

Bir diğer bayan da 750 TL’yi ödeyemediği için eşyalarındaki haczi kaldırmıyorlar kasım ayında 1.400 TL istiyorlar, aynı zamanda bu parayı diğer bayana da yansıtıyorlar.

Bu bayan babasının maaşıyla geçinen biri maddi imkânsızlıklar nedeniyle çocuğunu okutamıyor, kendisi belediye başkanıyla görüşmeye geldiğinde “bu belediye’nin sorunu değil, derdinizi KEDEV’le çözün” diyerek belediye başkanı kendisiyle görüşmüyor. Şu anda evinde eşyaları yazılmış bekliyor

Üçüncü bayan 500 Tl kredi almış, şubat’ta alınan parasına karşılık 1 milyar 280 Tl para isteniyor. 1.280-1.450-1.150 topladığınız zaman yaklaşık 4.000 Tl,  2.000 Tl’ye 8 ayda 2000 TL faiz KEDEV tefecilik mi yapıyor”

Bu arada bayanlardan biri spot piyasadan mal alıyor, malını satabilmek için buradaki pazara geliyor, zabıta izin vermiyor. Sokaklarda satamıyor ve kadının malzemeleri evinde duruyor. Biz size satış noktalarında kendi pazarımızda destek vereceğiz didikleri halde..Ödeyememiş olabilirler ama tefeci gibi 2.000 Tl’ye sekiz ayda 4.000 Tl istenmez..”

Bektaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadın Emeğini korumak yerine kadını ezmek adına yapmış oldukları bu icra takiplerini akıl hocalığı yapılarak Kartal’da bir Kooperatif kuruluyor.

Belediye kanunun 15. maddesinin (h) maddesine dayanarak meclisten yetki istendiğini belirtti.

Belediye kamu kurumudur ve 2886 sayılı yasaya tabidir

“TÜRKİYE MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL”

Bektaş: “ Kartal Belediyesi bir kamu kuruluşudur. Devlet İhale Kanunu der ki ‘gelir getiren kamu kuruluşlarının her türlü geliri 2886 sayılı kamu ihale kanununa tabidir. Ancak Belediyeler ve kamu kuruluşları kamu yarına hizmet eden kamu adına hizmet eden dernek vakıf vb yerlere tahsis edebilir’ Türkiye muz Cumhuriyeti değil arkadaşlar Türkiye kanunlarla yönetilir. Kamu yararı nedir, bu vakıf ve derneklerde aranan şartlar en az bir yıldan beri faaliyette bulunması gerekir. Bize gelen Kooperatif 6.10.2011 yılında kurulmuş. Yine kamu yararına olan dernekler, İç İşleri Bakanlığı’na ve ilgili bağlı iken, Kooperatifler bir ticari işletme oldukları için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlıdır oranın kanun ve yönetmelikleriyle yönetilirler.”

Meclis “Noter” görevi yapıyor..!

Kooperatiflerin sadece ve sadece üyelerinin haklarını ve menfaatlerini korumakla mükellef olduklarını her ne kadar tüzüğüne istediğini yazmış olsa da, tüzüğüne ben kazancımı şunlara bağış yapacağım demiş olsa da Türk Ticaret Kanunlarına karşı böyle bir şey yapamyacağını belirten Bektaş, “Zaten şu anda Kooperatif büfeleri devralmış, Hürriyet Mahallesi’ndeki büfeyi devralmış yaklaşık iki aydır kanunsuz bir şekilde işletmeye başlamış. Kim söylüyor bunu Ben belediye’den gelen resmi yazıyı okuyorum “ özetle bu kapsamda ilk olarak Hürriyet Mahallesi YKYM ‘nin içinde bulunan çay ocağı, Kadın Kooperatifi tarafından işletilmeye başlandı. Dolayısıyla meclis yine noter görevi yapıyor..”

Belediye’den konuyla ilgili kendisine gönderilen bir yazıyı da okuyan Bektaş yazıda “ üç dört aydır ……kişilerle görüşülüyor idi fakat sonuç alınamadı. En son sayın başkanla şu tarihte şu kafeterya’da bir görüşme yapıldı, başkan da bunun kararını verdi ikin gün içinde

meclise gitsin geçsin dedi, sürekli kiralamayla uğraşmayalım dedi, bizde yazıyı encümene gönderdik. “ dendiğini ifade etti.

Belediye Meclis üyelerine zimmet çıkar

Konuşmasında bir Sayıştay hakiminin bir belediye ile ilgili verdiği kararı okuyan Bektaş, “Sayıştay Tetkik Hakiminin bir belediye’de yaptığı incelemede, belediyenin gelir getiren bir büfesinin bir derneğe tahsis edilmesinden 6 ay sonra yapılan incelemede o günkü oylamaya katılan meclis üyelerine 6 aylık giderlerin zimmet çıkartılmasına, o günkü tahsisin teklifini meclis kararlarına koydurarak o günkü meclis toplantısına katılmayan belediye başkanının zimmetten muaf tutulmasına, ayrıca belediye başkanının görev ve yetkilerinde meclisin almış olduğu kararları uygulaması gerektiği için meclis kararını uyguladığı için tahsis yaptığı için zimmetten muaf tutulmasına Sayıştay karar vermiştir”  dedi.

Konuyla ilgili söz alan AKP’li Abdi Kesimal ise “Kartal Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü’nden bu konuyla ilgili yani İşletme Kooperatifine tahsis edilebilmesi hususunda hukuki görüş alınmışmıdır alınmışsa bunu hangi hukukçular vermiştir isimlerini istiyorum”

Meclisin Noter gibi kullanılmasından son derece üzgünüm

Kesimal ,“Son bir şey daha söylemek istiyorum. Özellikle bu üzücü bir hadisedir. Kartal Belediyesi’nin noter gibi uygulanmasından son derece üzgünüm. Arkadaşım belge getirdi iki aydır işletiyorsunuz. Madem bunu yapacaksınız önce hukuki mevzuatını yapın kararınızı alın ona göre değerlendirin, yani buradaki CHP meclis üyeleri demek ki başkan ne getirirse bunu imzalıyorlar ellerine kaldırıyorlar dolayısıyla önceden gitmesinde bir mahsur yok diye düşünüyorlar. Zaten Sayın belediye başkanımız buraya teşrif ettiğinde mutlaka başlamış ama meclis kararları alınmamış olduğunu tahmin etmekteyiz.”

Eleştirilere cevap vermek için söz alan Başkan Yardımcısı Gülseren Böyüktaş: “ Burada söz konusu olan nedir bir çay bahçelerinin kadınlara verilmesi, siz değerli meclis üyesi arkadaşlarım ayıp değil mi, kadın şeylerini burada siz kendiniz burada tartışıyorsunuz bakın, bir süre erkekler kadınların toplum hayatına yaptığı sosyalleşmeyi tartışıyorsunuz. Çok gördüğünüz nedir mikro kredi almış üç tane kadının evine haciz gelmesi böyle bir şey olabilir mi bu utancı nasıl kadınlara yaşatıyorsunuz onu anlamıyorum.

Buna göğsünü gere gere katılmanız gerekirken bir şeyi siz oturmuş zimmet çıkacak diye tartışıyorsunuz çıkacağı zimmet nedir, söyleyebilir misiniz bana trilyonlar mıdır lütfen nedir çok gördüğünüz şey ve kadınları bu kadar aşağılamaya ne hakkınız var sizin? Niçin kadın haklarını siz erkek olarak konuşuyorsunuz bu mecliste, ben utanç duydum ve sizleri kınıyorum” dedi.

Böyüktaş’ın konuşmasını içlerine sindiremeyen AK Partililer sert tepki gösterdi “bu nasıl bir konuşmadır, bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Burada kadın hakları konuşulmuyor hukuk konuşuluyor, hukuka geleceksiniz.” dedi.

BİR BELGE DE DUMAN’DAN

KEDEV ile başlatılan görüşme ve tartışmadan sonra söz alan CHP’li Atilla Duman, ilgili yasa ile ilgili elindeki yasayı meclis üyelerine gösterdi ve “Kadın Emeği Kutsaldır” yorumu yaptı ve gazetemize yapmış olduğu özel açıklamada şunları söyledi:

“Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı -KEDV-, 1986 yılında dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmada liderliklerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. KEDV, dar gelirli kadınların yoksullukla mücadeledeki uzmanlıklarına, ailelerini ve toplumu geliştirme güçlerine inancıyla, onlarla ilkeli bir ortaklık anlayışıyla çalışmakta, tüm projelerini onların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştirmekte, yerel yönetimler ve toplumdaki diğer aktörlerle işbirliği yapmaktadır.

29.01.2001 tarihli, 2001-2009 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına kuruluş statüsü bulunmaktadır.

Çalıştığı bölgeler : İstanbul’un dar gelirli semtleri, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden etkilenen bölgeler ve Güneydoğu Anadolu’da çalışmalarını sürdürmektedir. KEDV ayrıca çalışmalarını yaygınlaştırmak amacıyla bu programları hizmetlerine dahil etmek isteyen Türkiye’nin her yerinden belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına, kalkınma projelerine ve destek talep eden kadın gruplarına eğitim, danışmanlık ve izleme desteği sağlamaktadır.
İşbirliği yaptığı kuruluşlar : KEDV çalışmalarının sonuçlarını yaygınlaştırmak üzere uygun ortam oluşturmak, karşılıklı deneyim alışverişinde bulunmak ve kadınların girişimleri için kaynak yaratmak amacıyla merkezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili alanlardan kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ve diyalog içindedir. Bu kapsamda, Belediyeler, SHÇEK, Kadının Sorunları ve Statüsü Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile işbirliği koşulları yaratmakta; çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanısıra, toplumsal sorumluluk çerçevesinde Citibank, Carrefour, Estore, Microsoft gibi firmalar ve gönüllüleriyle çalışmaktadır.

Uluslararası iletişim: KEDV; Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası gibi çok uluslu kuruluşlarca düzenlenen bölgesel, küresel toplantılara katılır, alınan kararların uygulama sürecini küresel iletişim ağları (Groots International, Women’s Learning Partnership ve Huariou Commission) kanalıyla izler. Hindistan, Kenya, Amerika, Hollanda, Almanya gibi ülkelerden yoksul kadınlarla çalışan benzeri kadın kuruluşlarıyla deneyim alışverişinde bulunur.

Çalışma İlkeleri :

Dar gelirli kadınların hayat deneyiminden gelen uzmanlıklarına, yoksullukla mücadeledeki yaratıcılıklarına, kendi yaşamlarını ve çevrelerini ayakta tutma güçlerine inanır. Sorunlarını tarif etme ve çözümde sorumluluk alma haklarını kabul eder.
Kadınların değerlerine saygı duyar, kendi değerlerini onlara empoze etmez, kadınları kendilerine ve çevrelerine yabancılaştırmaktan kaçınır.
Sorunların yerel düzeyde ve tüm sektörlerin işbirliğiyle çözümlenebileceğine; kadınların sosyal, ekonomik ve politik karar verme süreçlerine gerçek anlamda katılımının yerel düzeyde gerçekleşebileceğine inanır. Bu amaçla merkezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve toplumdaki diğer kesimlerle işbirliği yapar.
Tüm çalışmalarını ve projelerini yoksul kadınların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştirir.” hatırlatması yaptı. FETHİ SATICI

 


İlgili Haberler