“Mutlu Evler” Projesi uygulamaya konuldu

Yayın: 08:11 - 04.02.2012
Güncelleme: 08:11 - 04.02.2012

Sancaktepe Belediyesi “Mutlu evler” projesi ile evlilik,  sağlıklı aile ilişkileri, güçlü aile bağları ve huzurlu bir toplumu oluşmasına katkı sağlamak amacıyla bir süredir ‘Mahalle Anneleri’ adı altında çalışmalarını yürüttüğü projeyi genişleterek uygulamaya koydu.

Toplumumuzda insani değerlerin yıpranmasından kaynaklanan ekonomik, sosyal, psikolojik, ahlaki ve ilişkisel sorunlar gün geçtikçe yaygınlaşarak, karmaşık hale geldiğini gören Sancaktepe Belediyesi, ‘Mahalle Anneleri’ adıyla bir süredir uygulamaya başlattığı projeyi daha kapsamlı hale getirdi. Gerekçe olarak ise, hızla artan boşanmalar, eşler arasında sürüp giden geçimsizlikler, her gün TV ekranlarından taşan cinayet haberleriyle ürkütücü düzeylere varan aile içi şiddet v.b. olgular, toplumun yapı taşı olan aile kurumunu tehdit eder hale gelmesi gibi çok önemli konular gösterildi. Ayrıca aile, çocuklarına, hayatın zor şartlarına rağmen ayakta kalabilmelerini sağlayan temel enerjiyi, sevgi ve şefkati doya doya yudumlayabildikleri bir ortam yerine onların ruhlarında doldurulması zor boşluklar yaratan soğuk ve karanlık bir dünya sunduğu tespitiyle, buna yol açan ana nedenin, çoğu kez, ailenin mimarları olan ana-babaların, bu rollerinin yeterli düzeyde bilgi ve birikim sahibi olmaması, projeyi daha kapsamlı hale getirmeye sonuç verdi.

AİLENİN MAHALLEDE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Bugün  mahalleler,  ailenin sosyal ve kültürel gelişim merkezi konumunda. Saygı, sevgi, hoşgörü, aidiyet, çocukların eğitimi, alışveriş, emniyet ve diğer tüm sosyal aktiviteleri aile bireyleri kendi, mahallesinde yaşıyor. Bu yüzden,  mahalle halkı birbiriyle iletişim kurma durumlarında hangi dinden olursa olsun fark gözetmez. Komşuluk bağları kuvvetlidir. Onun için sosyal bir dayanışma vardır. Öyle ki asayiş bozuksa mahalleli kendi mahallesinin asayişini sağlar. Zengin olan fakiri kollar ve gözetler. Çocuk mahallesinde okula gider. Ahlaki kurallar mahalle tarafından tespit edilir.

Günümüzde modernleşmekle birlikte apartman hayatı ve köyden kente yoğun göçlerin olmasıyla mahalle müessesi ile oluyor. Aynı apartmandakiler birbirlerini tanımıyor. Komşuluk ilişkilerinin oldukça zayıfladığını görüyoruz.

Sonuç olarak, aile üniversal özellikleri olan bir kurumdur, ama onun yerel renkleri de bu özellikleri kadar önemlidir. Bu yüzden geçmişten günümüze bugünün ailesini irdelediğimizde mahalle merkezli bir aile hayatını görülüyor.

PROJENİN AMACI

Sancaktepe Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezini bu projeyi yaparken belirli amaç ve hedef tespit ederek  yürütüyor. Projedeki amaç olarak, “toplumların yapıtaşlarının ailelerden oluşması, bu yapıtaşları ne kadar sağlam ve sağlıklı olursa toplumlar da o oranda sağlıklı, başarılı ve refah olur” anlayışından yola çıkarak aile projesinin amaçlarını şu şekilde sıralanıyor; “Geleneksel aile yapısının korunması, aile kültürünün yaşatılması ve devamlılığının sağlanması, aile içi şiddetin önüne geçilmesi, Kadınların aile içindeki öneminin vurgulanması,  aile içi iletişimin sağlanması, gelenek göreneklerine bağlı sağlıklı nesiller oluşturulması, Aile içi değerlerin öneminin korunmasının sağlanması, sözünden yola çıkarak aile-komşu-mahalle ilişkilerinin sağlamlaştırılması, yardımlaşmanın ve paylaşmanın öğrenilmesi, öğretilmesi, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden güçlü ailelerin oluşmasını sağlamak, eş seçiminde hatta eğitimi anne karnına kadar yayan geniş kapsamlı bir eğitim ağı kurmak, ailenin temel işlevlerini güçlü bir şekilde sürdürmesini sağlayacak beceriler kazandırmak, Aile içi rollerin dengeli dağılımı konusunda duyarlılık kazandırmak, Cinsiyet psikolojisi hakkında temel bilgiler kazandırmak.”

Bütün bu eğitim ve donanımın aile oluşabilmesi için “Mutlu Evler Mutlu Mahallelerde” oluşur diyerek geniş kapsamlı bir projeye imza atan Sancaktepe Belediyesi Kadın Koordinasyon merkezi, ‘Ailenin fiziki yaşam yeri mahalledir’ düşüncesi ile de Mahallede bulunan tüm dernek ve kurumları içine alan paylaşımcı,eğitim öğreten,yardımlaşma değer ve saygı odaklı bir proje gerçekleştirilmeyi hedeflemiş bulunuyor.

NİÇİN MUTLU EVLER?

Sancaktepe Belediyesi sosyal projeler kapsamında gerçekleştirmek istediği “mutlu evler“ projesi ile bir ilke imza atmak istiyor. Toplumun temelini temsil eden aileyi, korumak ve güçlendirmek. sosyal, kültürel ve ekonomik yönden güçlü ailelerin oluşmasını sağlamak. Ailelerin özellikle günümüz modern hayatında yalnız kaldığını görerek, ailenin yaşadığı fiziki ortam ve onu etkileyen tüm etkenleri de içine alıyor. “Mutlu evlere giden yol mutlu aileye ulaşmak için mutlu mahalleden geçer”diyerek geniş kapsamlı bir proje uygulanmaya başladı.

PROJE DESTEKÇİLERİ VE TANITIMI

Projenin Destekçileri arsında Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, IRCICA, İŞ-KUR, TRT, THY, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, UNICEF, Marmara Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kız Meslek Ticaret Lisesi bulunuyor.

Projenin adının, amaçlarının, hedef kitlesinin duyurulmasına yönelik çalışmaları arsında ise, basın toplantısı düzenlenerek, Sancaktepe Belediyesi bugüne kadar Mahalle Anneleri ve Kadın Koordinasyon Merkezi olarak neler yaptı? Bundan sonra bir yıllık sürede neler yapacak?gibi konular basın aracılığı ile halka duyurulacak. Ayrıca, tanıtım broşürleri, gazete, dergi reklam çalışmaları ile proje anlatılması yer alıyor. Projenin kapsamında radyo ve televizyon programlarının hazırlanması da planlanıyor.

 

 

 

Exit mobile version