SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Ambargoyu isteyen ABD, enerji faturasını da ödesin!

Yayınlanma:
ABONE OL
Ambargoyu isteyen ABD, enerji faturasını da ödesin!

Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı

Ömer Faruk Başaran’ın, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamada bulundu.

Elektrik ve doğalgaza Nisan ayından geçerli olmak üzere yapılan zamlar, vatandaşı olduğu kadar sanayici ve işadamlarını da tedirgin etti.

 

Doğalgaza 1 Nisan itibariyle yüzde 16,49 – 18,72; elektriğe yüzde 9,26 zam yapılmasını değerlendiren Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, enerji zamlarının enflasyonu tetikleyerek, piyasadaki dengeleri altüst edeceğini öne sürdü. Başaran, “Elektrik ve doğalgaza yapılan bu zamlar A’dan Z’ye tüm ürünlere fiyat artışı olarak yansıyacaktır” dedi.

ABD’nin Faturası Türk Halkına Ödettirilmemelidir

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın, “Zamların Türkiye’nin etrafında gelişen olaylardan kaynaklandığı” yönündeki değerlendirmesini hatırlatan Başaran, şu açıklamayı yaptı:

“İran’dan petrol alımını kısmamızı isteyen ABD’dir. Bölgedeki istikrarsızlık ABD’nin eseridir. Petrol fiyatlarının artması da ABD’nin bölgedeki tutumundan kaynaklanmaktadır. Öyleyse Türkiye’ye müttefik olarak gören ABD, bunun gereğini yapmalı; ortaya çıkan enerji faturasını karşılamalıdır. ABD’nin yol açtığı fatura, Türk halkına ödettirilmemelidir.”

Merkez Bankası Dövize Müdahale Etmeli

Bakan Yıldız’ın zamlara ayrı bir gerekçe olarak da döviz kurlarındaki dalgalanmaları gösterdiğine işaret eden ASİAD Genel Başkanı Ömer Faruk Başaran, fiyat istikrarını sağlamakla görevli Merkez Bankası’nın harekete geçerek, dövize müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Başaran, “EPDK, otomatik fiyatlandırma gereği 3 ayda bir döviz ve petrol fiyatlarına bakarak fiyat belirliyor. Hükümetin ve piyasa otoritelerinin zamlara müsaade etmek yerine, piyasa şartları içerisinde, artan maliyetleri azaltmaya dönük tedbirler almasının daha doğru olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İhracatı da Olumsuz Etkileyebilir

Şubat ayında ihracat yüzde 17,1 artarken, ithalat artışının yüzde 1,1’de kaldığını belirten Başaran, “Geçen yıl Şubat ayında yüzde 57,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın Şubat ayında yüzde 66,5’ye yükseldi. Bu trendin devam etmesi beklenirken artan enerji maliyetleri ihracatı da vurabilir. Üretimin en önemli girdilerinden doğalgazın fiyatı dünyada düşüş eğilimindeyken, bizde yükseliyor. Enerji faturamız, dış ticaretimizi de yakabilir” uyarısında bulundu.

 

İlgili Haberler