Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir mesleği icra edenlerin öncelikle o işin teorik meselesine çok fazla kafa yormaları gerektiğine dikkat çekerek genç tasarımcılara başarı yolunda önemli tavsiyelerde bulundu. Dumanlı, geleceğin tasarımcılarına, ezberlenen teorik notlardan ziyade meselenin özüne inilmesinin başarıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti.
Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir mesleği icra edenlerin öncelikle o işin teorik meselesine çok fazla kafa yormaları gerektiğine dikkat çekerek genç tasarımcılara başarı yolunda önemli tavsiyelerde bulundu. Dumanlı, “Neyi seçerseniz seçin işinizi sevin. Tasarım böyle bir şey” diyerek meselenin özünün sevgi üzerine bina edileceğini belirtti.
Yedi gün boyunca usta isimleri dinleyen öğrenciler, Gazete Tasarım Günleri’nin önceki gün gerçekleşen bölümünde önemli isimlerle buluştu. Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can ve Medya Derneği Başkanı Salih Memecan’dan sonra konuşan Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, geleceğin tasarımcılarına, ezberlenen teorik notlardan ziyade meselenin özüne inilmesinin başarıyla doğrudan ilişkili olduğunu anlattı.
Bir mesleğin önemini anlamanın ilk adımı hayatın önemini anlamak olduğunu kaydeden Dumanlı, hayata ruh katacak şeyin, insanın kendini tanıması ve hayattaki maksadını keşfetmesi ile başladığını söyledi. “İnsan gerçekten çok değerli ve çok istisnai bir varlık. Mesleğinizin felsefesini tekrar gözden geçirin. İnsan kimdir? İnsan nasıl bir varlıktır? sorularını kendinize sorun!” ifadesini kullanan Dumanlı, sözlerini şöyle sürdürdü. “Mesleğin ruhunu, felsefesini anlamazsanız yapacağınız tasarımda çok büyük bir tasarım olamaz. Her mesleğin; felsefesi özü, kalbi ve ruhu vardır. Onu kavrayamadığınız zaman bir şeyler yaparsınız mutlaka ama bu yaptığınız şey daima eksik olur.”
Gazeteciliğin manevi boyutunu da değerlendiren Dumanlı, tecessüs (şüphe) ve tefekkür kavramları üzerinde durdu. Gazeteciliğin peygamber mesleği olduğunu dile getiren Dumanlı, “Habir ismine dayanan en büyük haber kaynağında içinde yaş ve kuru ne varsa diyen Kur’an- ı Kerim’de geçiyor. O kitabı bize getiren muhbiri Sadık.” diyerek muhabirin emin olunan kişi manasını taşıdığını söyledi.
Haberi tecessüse dayandıranların yanıldığını belirten dumanlı, yüce kitapta her şeyin bu konuda çok açık ve net ifade edildiğini kaydederek, yüce kitapta insanların özel hayatının deşifre hakkının yer almadığını sözlerine ekledi. Türkiye ‘de gazeteciliğin ruhu üzerine çok fazla şey söylenmediğini kaydeden Dumanlı, meselenin özünün yine yapılan işi sevmekte olduğunu ifade etti. Dumanlı, Türkiye’nin işini ve eşini sevmeyenlerin ülkesi olarak tanımlanabileceğini belirterek, “Kişi, işini ve eşini sevmiyor hâlbuki bu hayatın özüdür. Türkiye’de günde 40 defa lanet olsun bu işe! Nerden girdim diyen kişilerin çevrelerine verdiği zarardan dolayı gerçekten büyük sıkıntılar yaşandığını düşünüyorum.” dedi.
İnsanların ruh dünyasının aydınlığı ölçüsünde tasarımlarının da berrak olacağını kaydeden Dumanlı, Peygamber efendimizin (S.A.V) “Allah işini doğru yapan insanı sever” sözünü hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkiye’de işinden şikayet eden çok insan var. İşinizi sevin. Yapacağınız tasarım ister endüstriyel ister gazete tasarımı olsun onun içine duygularınızı katın. Hayata bakışınıza yaptığınız gazete arasında çok büyük bir bağlantı vardır. En büyük olay okumak. Eğer bu mesleği yapacaksanız tefekkür edeceksiniz” diye konuştu.
Günümüzde Türkiye’deki en büyük felaketlerden birinin okumadan yazmak, düşünmeden konuşmak olduğunu dile getiren Dumanlı, Türkiye’nin tefekküre çok ihtiyacı olduğunu anlatarak derin fikirlere de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. İnsanların hayata bakışıyla yaptıkları iş arasında çok büyük bir bağlantı olduğunu belirten Dumanlı, “Eğer bu mesleği yapacaksanız tefekkür edeceksiniz.” diyerek genç tasarımcılara, bir grup Harvard’lı akademisyenin yazdığı “Element of Journalizm’ adlı eseri okumaları tavsiyesinde bulundu. Sosyal sorumluluk içerisinde yeni bir gazetecilik dili oluşturmak gerektiğini belirten dumanlı, “Gazetecileri engelleyen en önemli unsur devletlerin uyguladığı sansür mekanizmasıydı. Devletler geliştikçe bu sansür ortadan kalktı ama şu an sansürü reklam verenler uyguluyor” diye konuştu.
“Batı dünyasının çok bilmediği yaklaşım ve mantıkla yeni bir duyarlılık oluşturması gerektiğine inanmaktayım” diyen Dumanlı, Türkiye’de pozitivizm ve materyalcilik korkusunun hala zihinlerde var olduğunu söyledi. Dumanlı, kanunların müsaade ettiği alanda inanan insanların medyayı yeniden kurgulaması gerektiğini vurgulayarak, “Bunun biraz İnançlı bir hayat bakışıyla ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Biz her yazdığımız satırın hesabını asıl mahkemede vereceğimizi düşünerek dikkatli olmak zorundayız” dedi.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi