SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?

Yayınlanma:
ABONE OL

Temmuz 1968 yılında, Irak’ta gerçekleşen darbeye öncülük yapan Saddam Hüseyin, Devrim Komuta Konseyi ardından devlet başkan yardımcılığına yükseldi. 1979 yılında, Irak Devlet Başkanı General Ahmet Hasan Bekir’i azil ederek yerine geçti. Muazzam yeraltı kaynaklarına sahip olan Irak’ın Devlet kurumları üzerindeki otoritesini pekiştiren Saddam, Irak’ın dış ve iç politikasının kılcal damarlarına kadar hakimiyetini kurdu ve iktidarını sağlamlaştırdı.

#image_title

İktidarda en uzun süre kalmak sevdasıyla, Ortadoğu konusundaki ABD ve batılı ülkelerin dayatmalarına boyun eğme karşılığında Irak’ın yönetim koltuğunda oturmaya devam etmesi pazarlığına girdi. Söz konusu pazarlığı masa altından yaparken, zahirende ABD, batı “emperyalizm” karşıtı naralar atarak iç cepheyi kontrol etmeye çalıştı.  Bahse konu olan pazarlıklar neticesinde, 8 yıl devam eden ve toplam bir milyondan fazla insanın hayatına mal olan İran ile savaştı ve ardından Kuveyt’i işgal etti.

#image_title

Irak Toplumu, Kürt, Türkmen, Arap, Hıristiyan, Asuri, Eyzidi, Şebek, Sünni, Şii gibi bir çok farklı etnisite’den oluşuyor. Başka bir değişle, tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta, bu kadar farklı etnik ve mezheplerin bir arada yaşamasını sağlayan Bir Arada Yaşama Arzusudur. Bahsi geçen arzu yok edildiğinde, ayni coğrafyada 100 yıllardan beri yaşayan farklı ırk, ulus, din, dil ve kültür kökenli olan toplum/oluşumların bir arada  yaşam istek ve arzusu yok olduğundan dolayı birbirlerine güvenerek bir arada tutulmaları imkansız hale gelir. Saddam Hüseyin, Irak toplumu arasındaki bir arada yaşama arzusunu, sırf iktidarda bir kaç yıl daha fazla kalmak maksadıyla ayrımcılık, kutuplaştırma, ötekileştirme, kendi görüşünde olmayanlara yaşam/hayat hakkı tanımama ve kendisini desteklemeyenleri hain diye nitelendirme politikasının uygulaması sonucu yok etti.

Saddam sonrası Irak’ı yönetenlerin yaptıkları pespayeliklerin had hesabı olmadığından dolayı, Saddam’ı bir çok çevrelerde masum konumuna getirdi. Dahası, Irak’ı yöneten bazı siyasetçilerin “Saddam’ı mumla arar” hale geldik diye söylemeye başladılar. Ancak, yukarıda zikir edilen Irak halkına yönelik Saddam’ın uyguladığı hukuk tanımaz ayrıştırıcı siyasetinin, kendinden sonraki dönemin bir ürünü/ mirası olarak ortaya çıktı. Dolayısıyla, bugün Irak’ta yaşanan siyasi, coğrafi, ekonomi ve dini krizlerin müsebbibi, Saddam’ın 40 yıllık iktidarı döneminde Irak halkına yönelik uyguladığı siyasetin neticesidir.  Yani, Saddam’ım politikası sebep, Irak’ın yok oluşu sonuç. Ayni zamanda, 40 yıla aşkın ülke iktidarında kalan ve Ortadoğu’nun kaderini değiştirecek iki savaşa giren Saddam, bireysel ikbali uğruna kendi ülkesini yok eden siyastçi diye tarihin karanlık sayfalarında yeri aldı.

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler