Ömer Tuğrul İnançer; ‘Sazın Haramı Helali Olmaz, Kullanılış Gayesinin Haramı Helali Olur’

Yayın: 10:00 - 25.07.2012
Güncelleme: 10:00 - 25.07.2012

Pendik’te Ramazan etkinlikleri tüm coşkusuyla devam ediyor. Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen, ‘Pendik’te Ramazan-2012’ etkinlikleri kapsamında Ömer Tuğrul İnançer, ‘Aşk’a Dair Ne Varsa’ söyleşisi ile Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde Pendiklilerle buluştu. Söyleşi aralarında ise Maltepe İbrahim Kaya Musiki Derneği korosunun verdiği konser izleyicileri adeta mest etti. Programda konuşan İnançer, “Ne yazık ki bazı cahiller musikinin zatına haram diyor. Sazın haramı helali olmaz, kullanılış gayesinin haramı helali olur” dedi.

‘Aşk, iki gönül arasında olur’

‘Sürekli ben, ben denilen yerde aşk olmaz’ diyen İnançer, “Ben demenin bittiği yerde aşk başlar. Aşk, aşkın maşukunda yok oluşudur ve aşk iki beden arasında olmaz, iki gönül arasında olur. Gönlün de cinsiyeti olmaz” şeklinde konuştu.

Konuşmasında musikiye de değinen Ömer Tuğrul İnançer, “Allah’ın insana bahşettiği bütün nimetler, onun isteği istikametinde kullanılırsa insanı doğru yola götürür, yükseltir ve ilerletir. Nefis için kullanılırsa alçaltır, çukurlaştırır. Musikiyi de bir alet gibi görmek lazımdır. Ne yazık ki bazı cahiller musikinin zatına haram diyor. Sazın haramı helali olmaz, kullanılış gayesinin haramı helali olur” diye konuştu.

 

‘Tembelliğin adını evrimleşme koymayalım’

‘Dede Efendi uzun yıllar önce aşkla ilgili sözleri, çok güzel besteler haline getirmiş. Zamanımızda da bestekarlarımız aşk ile ilgili çok güzel besteler yapıyorlar, sözler yazıyorlar. İnsanlar gibi aşk da evrim geçiriyor mu? Yoksa o konuda da eskiyi arar hale geldik mi?’ sorusu üzerine İnançer, “Efendim bilen söylemez söyleyende bilmez. Evrime gelince insanların evrim geçirdiği teorisi adı üstünde teori, nazariye. Bunu pek doğru kabul etmek mümkün değil. İnsanlar evrim geçirmez.

Mum ışığı, kandil ışığı ve meşale ışığının yerine elektrik gelmiş. Başka bir şeyle aydınlanmak evrim geçirmek demek değil, aletlerin yer değişmesidir. İnsanların daha az yorulması sonucuna ulaşmasıdır. Tembelliğin adını evrimleşme koymayalım. Yağ kandiliyle aydınlanan Hz. Mevlana gibi bir mesnevi mi yazabildik ki, elektrikle aydınlanıyoruz diye burnumuz büyüyor. Öyleyse ne insan, ne insanın yaradılış sebebi olan aşk evrime tabi değildir. Hakikatler değişmiyor, zuhurlar değişiyor. Aşk her zaman aşktır. Uçaklar sayesinde kuşlar gibi uçuyoruz, denizaltılar sayesinde balıklar gibi yüzüyoruz, insan gibi ne zaman yaşayacağız?” dedi.

‘İnsanlar nefislerini aklamasın’

Sunucu Gamze Mehmetoğlu’nun “Ramazan ayında oruç tutmak, ibadet etmek Allah’a olan kulluğumuzda bizi bir adım ileri götürür mü? diye soracağım ama genelde karşılaştığımız bir durum var, ‘benim kalbim temiz. Ben çocuk okutuyorum. Yetimlere yardım ediyorum, anneme, babama iyi davranıyorum ama oruç tutmuyorum, namaz kılmıyorum’ denildiğini sıkça duyuyoruz. Bu konuyla ilgili bizi bilgilendirebilir misiniz” sorusu üzerine Ömer Tuğrul İnançer, “Doğrusunu söylesem onlara yazık, eğrisini söylesem bana yazık. Ne söyleyeyim. İnsanların sadece ben iyi niyetliyim demesi yetmiyor.

İyi niyet zaten olacak ama insan anasına ve babasına da bakacak. Çocuk da okutacak, namazını da kılacak, orucunu da tutacak. Hepsini yapacak. Sen sana bir gömlek hediye edene teşekkür ediyorsun da, sana o gömleği giymeni sağlayan sırtı veren, bedeni veren Allah’a teşekkür etmeyecek misin?  Yusuf peygamber bile ‘kalbim temiz diyemem’ derken, şimdi insanlar nasıl oluyor da benim kalbim temiz diyebiliyorlar, insanlar nefislerini aklamasın” diye cevap verdi.

Yüzlerce Pendiklinin dinlediği söyleşide, Maltepe İbrahim Kaya Musiki Derneği korosunun, Rast makamından Nihavend’e, Kürdili Hicazkar’dan Şehnaz’a ve Bestenigar’dan Uşşak makamına kadar söylediği birçok nadide eser de izleyicileri mest etti.

 

 

Exit mobile version