SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Zabıta Teşkilatı 186 Yaşında!

Yayınlanma:
ABONE OL

1826’dan bugüne hizmet veren köklü kuruluşlardan Zabıta Teşkilatı bu yıl 186. yaşını kutluyor.

Her yıl Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştirilen Zabıta Haftası, bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 03-09 Eylül tarihleri arasında yapılacak etkinlikler, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törenle başladı.

Büyükşehir, Sultanbeyli ilçe zabıtası ve diğer ilçe belediyelerinden zabıta personelinin katılımıyla gerçekleşen tören 09: 30’da yapıldı.

Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan törene İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, İBB Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, Sultanbeyli Zabıta Müdürü Salih Nur ve zabıta ekibinin yanı sıra ilçe belediyeleri zabıta müdürleri ve çok sayıda zabıta katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk sunan yetkililer daha sonra İstanbul’un ilk Belediye Başkanı Hızır Bey Çelebi’nin kabri başında anma töreni gerçekleştirdi.

Burada konuşan Zabıta Daire Başkanı Tahmaz, İstanbul’un ilk belediye başkanı Hızır Bey Çelebi’nin açtığı yolda belediye zabıtalarının 186 yıldır hizmet verdiğini belirtti ve “Belediye zabıtası olarak bu nadide Şehr-i İstanbul’a hizmet vermekten onur duyduğumuz gibi bizlerden sonra gelecek olan neslin de bu şehrin tarihi önemini anlayarak hizmetlerinde çıtayı daima yüksek tutacaklarına inanıyoruz” dedi.

Zabıta Haftası’nın ilk gün etkinlikleri, Hızır Bey Çelebi’nin kabri başında yapılan dua ile son buldu.

Sultanbeyli Zabıta Müdürü Salih Nur,Zabıta Teşkilatının 186. Yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, her açıdan gelişen Sultanbeyli’nin bu gelişim sürecine Zabıta Müdürlüğü olarak maksimum katkıyı sunmaya gayret ettiklerini belirterek, “Her geçen gün hizmet kalitesini artıran ve personel yapısını sürekli dinamik tutan bir anlayış ile günün 24 saatinde çalışıyor ve halkımızın bize göstereceği anlayış ve destekle çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

Nur, bugün gerçekleştirilmesi planlanan törenlerin ise şehitlerimizin yası dolayısıyla iptal edildiğini söyledi.
Teşkilatın tarihçesi;

Belediye Zabıtaları; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 51. Maddesinde “Belde halkının sıhhat selamet ve sağlığının korunması amacıyla yetkili kurum kuruluşlar tarafından alınmış kararlar ve ilgili mevzuat ile kendisine verilen görevleri belediyelerde takip etmekle” görevlendirilmiştir.

Belediye zabıtalarının tarihsel süreci, Fatih Sultan Mehmet’ in padişahlığı döneminde Hızır Bey Çelebi’nin, şehrin Kadısı olarak atanması ve 1826 yılında İhtisap Nezareti’nin kurulmasıyla başlamış ve bugünkü ZABITA’nın temelleri atılmıştır.

Daha sonra, 1855 yılında şehremanetinin kurulması ile bu süreç devam etmiş, zaman içerisinde önceleri İhtisap Neferleri, daha sonra da Zaptiye Memurluğu ünvanları altında şehir esnafının denetimlerinde ve vatandaşın sorunlarının çözümünde görev yapmışlardır. Zabıtanın temellerinin atıldığı 1826 yılı esas alınarak her yıl Eylül ayının ilk haftası Zabıta Haftası olarak kabul edilmekte ve Zabıtanın Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri tertip edilmektedir.

 

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]