SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Başkan Öz hakkındaki inceleme raporunun ayrıntıları!

Yayınlanma:
ABONE OL
Başkan Öz hakkındaki inceleme raporunun ayrıntıları!

Kartal Belediye Başkanı Opr.Dr Altınok Öz hakkında, Marmara Geri Dönüşümcüler Yapı Kooperatifi Başkanlığı yaptığı dönemde yolsuzluk yaptığı iddiaları üzerine inceleme başlatıldığı belirtildi.

Marmara Geri Dönüşümcüler Yapı Kooperatifi Yönetiminin  2009 yerel seçimlerinde Kartal belediye Başkanı seçilen eski Başkanları Altınok Öz ve ekibinin harcamalarıyla ilgili Yeminli Mali Müşavirliğe hazırlattığı rapor, Kocaeli Valiliğince incelemeye alındı.

 2005 ile 2009 yılları mercek altında!

1 Ocak 2005 ile 31 Aralık 2009 tarihleri arasındakiparatrafiği mercek altına alındı.

 

Kocaeli Valiliği’nce başlatılan incelemeye konu olan rapora gazetemize ulaştı.

İŞTE O RAPOR’DAN BAZI BAŞLIKLAR

“SUÇ DUYURUSU YAPILACAK”

Kooperatif Yasal Defterleri üzerinde yapılan incelemede, özetle şu görüşlere yer veriliyor “Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca tutulması zorunlu olan, yevmiye defteri ile kebir defterinin, yönetimkurulukarar defteri ve genel kurul karar defterinin kullanıldığı, bu defterlere ait açılış tasdiklerinin yasal süresinde yapılmış olmasına rağmen 2009 yılı Yevmiye defteri haricinde kapanış tasdiklerinin yaptırılmamış olduğu tespit edilmiştir. Yasaya göre Tasdik ettirilmeyen defterler için savcılığa suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.

BELGE-1

HİZMET ALINMADAN ÖDEME VE SAHTE FATURA

Bu bölümde şu konular tespit edilmiş “Kooperatif 2005-2009 yılları arasında bir şirketten Hafriyat makine çalışması ve inşaat malzemesi alımı yapmış görülmektedir.

İlgili firmanın kooperatif nezdinde düzenlemiş olduğu faturalar tarafımızdan incelenmiş olup düzenlenen faturaların şekil, içerik ve muhteviyat itibari ile gerçek iş ve işlemleri yansıtmadığına dair tarafımızda güçlü emareler oluşmuş bulunmaktadır. Ayrıca düzenlenen faturalara istinaden yapılan ödemelerin büyük bir kısmıbankaveya tevsik edici birkurumaracılığı ile olmayıpnakittahsilat makbuzu ile yapılmıştır.

Yine firma nezdinde yapılan incelemede firmanın kesmiş olduğu faturaların bu firmanın kooperatife yapmış olduğu hizmetlerin takibi amacıyla hazırlanmış olanhakediş raporları ile de uyuşmamakta olduğu tespit edilmiştir.

Görüşmelerde bulunduğumuz Kooperatif yetkilileri, …inşaat yetkilileri ile tüm bu hususlarda görüşmeler yapmış ve bu görüşmeler neticesinde firma yetkilisi, hizmetini sunmamış ve mal tesliminde bulunmamış olduğu bir kısım işlerle ilgili sahte fatura düzenlediğini, bu düzenlemiş olduğu faturalarda görülen bedelleri ise tahsil etmeksizin ilgili tahsilat makbuzlarını Y. isimli beye şahsa bıraktığını yazılı ve imzalı olarak düzenlenen ve rapor ekinde örneği sunulan bir belge ile ikrar ve beyan etmiştir..

BELGE-2 

ANA FAALİYET UNLU MAMULLER, FATURALAR İNŞAAT MALZEMESİ DEMİR, KUM, ÇİMENTO ..

Denetim elemanlarının bu bölümle ilgili görüşleri ise şöyle “Yine yapmış olduğumuz incelemede xxx….firmasının anafaaliyetkonusunun Unlu Mamuller satışı olduğu, Kooperatifin bu firmadan ekmek almak alımı yaptığı tespit edilmiştir. Kooperatif yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde de bu firmanın sadece ekmek alındığı beyan edilmiştir. Bu firmanın Kooperatif nezdinde ana faaliyet konuları dışında ve ekmek satışı dışında düzenlenmiş olduğu iki fatura bulunduğu, fakat bu firmanın düzenlemiş olduğu faturalar nezdinde yapmış olduğumuz incelemede, düzenlenmiş olan bir kısım faturada, Kooperatife inşaat malzemesi, Demir, Kum, ve Çimento satılmış gibi fatura düzenlendiği görülmüştür. Bunun üzerine Kooperatif personeli ile yapılan görüşmelerde bu firmadan ekmek harici hiçbir şey alınmadığı beyan edilmiştir.”

 

BELGE-3

ELEKTRONİKÇİ, KIRMA DELME İŞLERİ YAPMIŞ

Rapor’un bir başka bölümünde Denetçiler şunu ifade etmektedir “Yine bir şahıs işletmesinin düzenlemiş olduğu faturalar nezdinde yapmış olduğumuz incelemede, bu firmaya ait faturalarda ve işletmenin kaşesinde   …….. elektronik ibaresinin olduğu görülmüştür. Halbuki firma düzenlediği faturalarda zemin delme ve kırma işleri yapmış gibi görülmektedir.Zemin delme ve kırma işlerinin uzmanlık ve profesyonellik gerektiren işler olması ve firmanın ana uzmanlık alanının bu faaliyetli hiçbir ilgisi bulunmayan iletişim ve Elektronik işler olarak görünmesi ayrıca yapıldığı belirtilen Kırma, Delme, işleri ile ilgili kesilen faturalar haricinde birhakediş dosyası benzeri yapılan hizmeti ispat edici har hangi bir evrak ve dokümanın bulunmayışı, tarafımızda düzenlenen faturaların muhteviyatı ile ilgili tereddütler hasıl etmiştir”

BELGE-4

FATURALAR KAYITLARDA YOK

Raporun bir başka bölümünde ise şu tespitler yapılmış “ 2005 -2009 yılları arasında özellikle  iki firmanın Kooperatife ait fatura dosyalarında görünen ve Kooperatife nezdinde düzenlendiği görülen bir kısım faturaların ise Kooperatif kayıtlarına ve defterlerine girilmediği tespit edilmiştir.”

 

BELGE-5

TEMA’YA VE ADD’YE ÖDEMELER USULSÜZ

Raporun 30. sayfasında TEMA ve ADD’ye ödemelerle ilgili şu tespitlere yer veriliyor “2006 yılı içerisinde kısa adı TEMA olan Türkiye Erozyonla MücadeleAğaçlandırma ve Doğal Varlıkları KorumaVakfı’na 08.02.2006 tarihli 20511 seri numaralı Bağış makbuzu ile  350.000 TLbağış yapıldığı görülmektedir. Bu bağış karşılığında TEMA vakfına muhtelif vadeli toplam 7 adet Kooperatif çeki düzenlenmiş olduğu görülmektedir. Bu bağış kaydı Yevmiye Defteri üzerinde yaptığımız incelemede 170 inşaat ve onarım maliyetleri hesabından muhasebeleştirilmiştir.

Bahse konu harcama bir bağış niteliğinde olmakla birlikte bu hususta Kooperatif karar defterinde yaptığımız incelemede bu miktar bir bağış yapılması hususunda alınmış bir karar örneğine rastlayamamış bulunmaktayız.

Yine aynı şekilde Kooperatif hesabından ilgili dönemlerde her ay düzenli olarak Kıza adı ADD olan Atatürkçü Düşünce Derneğine aylık 210Tl olmak üzere ödemeler yapıldığı ve yine bu ödemelerle ilgili olarak da karar defterinde alınmış her hangi bir karar bulunmadığı tespit edilmiştir.

Tüm bu tespitler ışığında, yapılmış olan ilgili bağışların Kooperatif üyelerinin oluru alınmadanyönetimorganlarınca inisiyatif kullanılarak yapıldığı kanısı hasıl olmuştur..” denilmektedir.

 

BELGE-6

AVUKATLIK, MİMARLIK, MÜHENDİSLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, İÇİN EMSAL BEDELDEN YÜKSEK ÖDEME YAPILMIŞ..

 

Raporun 6. maddesinde ise şu görüşlere yer veriliyor “Kooperatif gider işlemleri ve gider faturaları toplu olarak incelendiğinde, Kooperatifin özellikle Muhasebe, Avukatlık, Mühendislik ve Teknik Müşavirlik konularında almış olduğuhizmetlereistinaden düzenlenen faturalar incelendiğinde, bu hizmet alımlarına emsal bedeller açısından yüksek miktarlarda ödemeler yapıldığına dair kanaatler hasıl olmuştur. Ayanı zamanda ve aynı dönemlerde benzer hizmetlerin Harita hizmetleri ve Mimarlık hizmetleri gibi farklı firmalardan alınması ve aynı hizmet türü için birden fazla firmanın faturalarının bulunması da tereddüt hasıl eden bir diğer husustur” denilmektedir.

İlgili Haberler