Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, ortaöğretim ders çizelgelerini, 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni üniversiteye giriş sistemini bahane göstererek yeniden değiştirdi.
2009-2010 eğitim ve öğretim yılından itibaren Beden Eğitimi, Resim, Müzik dersleri dokuzuncu sınıftan itibaren ortak dersler yani zorunlu dersler arasına alındı. Eski uygulamada yalnız Beden Eğitimi dersi Lise 1. sınıfta zorunlu olarak haftada 2 saat okutuluyordu. Resim ve Müzik dersleri ise seçmeliydi. Lise 2., 3. ve 4. sınıflarda Beden Eğitimi dersi 2 saat ve seçmeli iken yeni düzenlemede 1 saate düşürüldü. Yeni düzenlemede tuhaf olan husus; “RESİM/MÜZİK/BEDEN EĞİTİMİ” derslerinin dek ders olarak ele alınması ve bu dersin “zorunlu” ders olduğunun belirtilmesidir.
Bir ders hem zorunlu ve hem de seçmeli nasıl olabiliyor? Doğrusu anlamak mümkün değil.
Doğru olan husus bu üç dersin de ayrı ayrı değerlendirilmesidir. Sonra bu uygulama Sınıf Geçme Yönetmeliğine ne kadar uygundur? Yönetmeliğin 7. Maddesinde “Ortak dersler, öğrencilerin okulu bitirinceye kadar almakla yükümlü olduğu dersler” olduğu açıkça ifade edilmektedir. Bu da ortak derslerin içinde yer alan her dersin zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. Bu üç farklı alanın tek bir dersmiş gibi değerlendirilmesi hukuka ne kadar uygundur? Ayrıca zorunlu olan derslerin seçilmesi gibi bir durum da Sınıf Geçme Yönetmeliğine aykırı değil mi?
Yeni uygulamayla Beden Eğitimi dersi yarı yarıya azaltılmakta ve bu dersi veren binlerce öğretmen okullarında norm kadro fazlası konumuna düşürülmektedir. Bu doğru bir uygulama değildir. MEB bu uygulamadan vazgeçerek Beden Eğitimi dersini diğer derslerden ayırmalı ve bütün ortaöğretim öğrenimi boyunca bu dersi haftada en az iki saat zorunlu olarak verilmesini sağlamalıdır. Çünkü 40 dakika içinde öğrencilerin hem bu derse gerekli hazırlığı yapmaları ve hem de bu dersle ilgili uygulamaları gerçekleştirmeleri mümkün değildir.
Beden Eğitimi ders saatleri neden düşürülüyor? Bunun pedagojik gerekçesi nedir? Öğrenci hangi derste deşarj olacak ve hangi derste sosyalleşecek? Sonra getirilen bu yeni uygulama Spor Şurasının Tavsiye kararlarına ne kadar uygundur?
Bir tarafta şiddetten, kötü alışkanlıklardan ve obeziteden şikayet edeceğiz, diğer taraftan da okullarımızda Beden Eğitimi derslerini kuşa çevireceğiz. Diğer yandan da sporcu yetiştirmeden ve sporcu kaynaklarını kurutarak olimpiyatlara aday olacağız. Bu ne yaman çelişkidir…
Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’ın Gelecek Vizyonunu Çiziyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Her Zaman Vatandaşın Yanında
Maltepe’de ‘Başka Sinema’ gösterimleri başlıyor
CHP, hep aynı!
Hazreti Mevlana 571. Vuslat Yıldönümünde Anıldı
Uçan Türk Fatih Arda İpçioğlu Türkiye Kayakla Atlama tarihinin en iyi derecesini yaptı