Marmara Belediyeler Birliği’nin 2012 yılı olağan ikinci toplantısı Tekirdağ Ramada Otel’de yapıldı. 168 belediye başkanının katıldığı toplantıda açıklama yapan Başkan Altepe, “Kentsel dönüşüm, semtlerin ve evlerin değeri artırıyor” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği’nin 2012 yılı olağan 2. Meclis toplantısı Tekirdağ Ramada Otel’de yapıldı. Marmara Bölgesinden yaklaşık 168 Belediye Başkanı ve 42 Meclis Üyesinin katılımıyla gerçekleşen toplantı, Tekirdağ Belediye Gençlik Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibinin gösterisiyle başladı. Meclis toplantısı öncesinde birlik çalışmaları hakkında bilgiler veren Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, eğitim konusunda lokomotif görevi gördüklerini kaydederken, “2012 yılının ilk 10 ayında organize ettiğimiz 282 faaliyete 16 bin 300 kişi katıldı. Son 4 yılda yaptığımız eğitim faaliyetlerine ise yaklaşık 62 bin kişi katıldı. Sadece bölgemizde değil, ülkemizin de birçok şehrinde düzenlediğimiz faaliyetlerle birliğimiz, eğitim konusunda üye belediyelerimizin en önemli muhatabı ve çözüm ortağı hâline gelmiştir” diye konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM, BÜYÜKŞEHİRLERDE EVLERİN VE SEMTLERİN DEĞERİNİ ARTIRIYOR”
Marmara Belediyeler Birliği olarak kentsel dönüşüm ve çevre konusunda iki önemli sempozyum hazırladıklarını kaydeden Başkan Altepe, Kasım ayında Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa ‘Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’ ve Aralık ayında da ‘Marmara Sempozyumu’nu düzenleyeceklerini vurguladı. Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’nda, kentsel dönüşüm faaliyetlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için medyanın öneminin anlatılacağını ifade eden Başkan Altepe, “Özellikle kentsel dönüşümde kamuoyunda yanlış bir algı var. Vatandaş devlet gelecek şehirleri yıkıp, yeniden yapacak gibi düşünüyor. Devlet üzerine düşeni yapıyor. Kendi binalarını, lojmanlarını yıkıyor. Ama mahallelerin dönüşümü vatandaşlar tarafından yapılacak. Mahallelerin, semtlerin yenilenmesi vatandaşların fedakarlığına ve bilincine, belediye başkanlarımızın aktif rol almasına bağlı. Halkımız adımlarını yerel yönetimlerle birlikte atacak. Vatandaş kendi evini, sitesini yenileme yolundaki adamları atma konusunda istekli olacak, bizler de belediyeler olarak destek vereceğiz. Kentsel dönüşüm, başta büyükşehirlerde olmak üzere Türkiye’nin her yerinde semtlerin ve evlerin değerini artırıyor” dedi. Başkan Altepe, Marmara Sempozyumu’nda ise Marmara Denizi’nde kirliliğin önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması için yapılmakta olan çalışmalar ile yapılması gerekenlerin ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını ifade etti.
TEKİRDAĞ, KANALİZASYONA KAVUŞUYOR
Toplantıda söz alan Tekirdağ Belediye Başkanı Dr. Adem Dalgıç ise, “Göreve geldiğimizde ilk olarak Çevre Müdürlüğünü kurduk. Tıbbi atık sistemini kazandırdık. Yağlar, piller ve diğer atıkları ayrı ayrı topluyoruz. Biyolojik arıtma tesisinin de ön anlaşmalarını yaparak finans anlaşmasını yaptık. Projeye de de en kısa zamanda başlayacağız. Denize akan kanalizasyonu önleyerek, çok daha temize kavuşacağız. Tekirdağ şu ana kadar bunu yapamamasının üzüntüsünü yaşıyordu. Gerçekten güzel bir çalışma oldu. Bunun gibi diğer çevre çalışmaları da belediyemiz tarafından süratle yapılmaktadır” dedi.
“AYAZAĞA VE MASLAK, ŞİŞLİ’DE KALMALI”
Toplantıda söz alan Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Nurettin Oduncu ise, Ayazağa ve Maslak’ın Şişli’den alınarak Sarıyer’e bağlanmasının yanlış bir eylem olacağını belirtirken, “1994-1999 döneminde Refah Partili Beyoğlu Belediyesi de benzer bir uygulamaya maruz kalarak, Beyoğlu’ndaki bir bölge ANAP’lı Şişli’ye kaydırılmıştı. O zaman da karşı çıkmıştım; bugünkü uygulamaya da karşı çıkıyorum. Ayazağa da Maslak da Huzur Mahallesi de Şişli’nin bir parçasıdır ve Şişli’de kalmalıdır” diye konuştu.
“BELEDİYE BAŞKANLARI ŞAPKADAN FİL ÇIKARIYOR”
Toplantıda son olarak söz alan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ise, belediye başkanlarının zor şartlar altında çalıştığını belirtirken, “Belediye başkanları oldukça zor şartlar altında olağanüstü icraatlar yapıyor. Şapkadan tavşan çıkaran sihirbazları alkışlarken, neredeyse şapkadan fil çıkarmayı beceren belediye başkanlarımızı da alkışlamamız gerekiyor. 1001 çeşit denetimden ve sorgudan geçen belediye başkanları, çok zorlu şartlara rağmen başarıyla hizmet veriyor ve siyasi partilerimiz ayrı olsa bile, Türkiye genelinde belediyeciliğin çok geliştiğini ve doğru yolda olduğunu hatırlatmak istiyorum” dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARI BİLGİ ALDI
Toplantının ardından Marmara Belediyeler Birliği ve Ümraniye Belediyesi arasında eğitim protokolü imzalanırken, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Marmara Belediyeler Birliği’nin yurtiçi ve yurtdışı eğitim ve teknik temas programlarıyla ilgili Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Birlik Genel Sekreteri Züver Çetinkaya’dan bilgi aldılar.
İlgili Haberler