Beden Eğitimi Öğretmenlerinden Duyarlı Çağrı

Yayın: 09:19 - 24.09.2009
Güncelleme: 09:19 - 24.09.2009

Beden eğitimi ders saatlerinin zorunlu olması ve ders saatlerinin arttırılması için,  gerekli girişimler yapalım… 

         Sağlıklı, zinde, güçlü, verimli, yaratıcı bir toplum olmak uygar bir toplumun gerekleridir. Toplumların gelişmesi de fertlerin her yönüyle kendini geliştirmesi ve refah seviyesine ulaşmalarıyla mümkün olabilir. Fertlerin refahı ise, bedenen ve ruhen sağlıklı olmalarına bağlıdır. Fertlerin, özellikle de gençlerin beden ve ruh yapısının eğitilip geliştirilmesinde en uygun ve en önemli araç beden eğitimi ve spordur. ,

          İlk ve Ortaöğretimde Beden Eğitimi dersleri,geleceğimizi oluşturacak çocuklarımız için çok önemelidir. Bu önem Devletimizin değişik kurumları aracılığı ile net olarak otaya konulmuştur. Devlet ve yerel imkânlarla çocuklarımız beden eğitimi ve spor faaliyetlerine yönlendirilmiştir. Bunlardan en önemlisi binlerce öğrencinin beden eğitimi ve spor faaliyetleri yapan ilk ve ortaöğretimlerdir. Milli Eğitim bakanlığımızın bu konularda ciddi çalışmaları olmuştur. Spor liseleri açılmış ve  belli branşlarda branş çalışmalarının yapılabileceği liseler açılmaktadır. Beden Eğitimi ders programları çağın gerekleri çerçevesinde yenilenmiş ve öğrencilere daha aktif hareket sağlayan kazanımlar alınmıştır.

      İlköğretime ve ortaöğretime gelen SON  genelgelerle Beden Eğitimi Öğretmenlerinin hangi sınıflarda hangi derslere girecekleri açıklandı. İlköğretimde seçilen Spor Etkinlikleri dersine alanında uzman olan beden eğitimi öğretmeni girmesi gerekirken bu husus 4-5.sınıflar için kaldırıldı ve bu derslere herhangi bir spor alanı olmayan sınıf öğretmenleri veya idareciler girebilir genelgesi ortaya çıktı. 6-7-8.sınıflarda Beden Eğitimi 1 ders saati olarak uygulanmakta ve eğer Beden Eğitimi öğretmeni başarabilirse 1 saat de spor etkinlikleri dersi seçilmektedir.

     Ortaöğretim de durum çok daha vahim bir hal aldı. Öğretmenlerin maaş karşılığı olarak girecekleri derslerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızın yayınladığı genelge ile Resim/Müzik/Beden Eğitimi ders saati 9.sınıflara toplam 2 saat,10-11-12.sınıflar da yine her üç ders için toplam 1 saat olarak belirlendi. Okul müdürlükleri herhangi bir sınıf için ister beden eğitimi, ister müzik ve isterse resim dersini zorunlu ders olarak gözükmesine rağmen seçerek programa koyabilmektedirler. Bu durumda spor salonu olan veya olamayan birçok okulda hiç beden eğitimi dersi olamayabilir. Bu ve benzer durunlar neticesinde binlerce beden eğitimi öğretmeni norm kadro dışı kalacaktır. Beden Eğitimi dersi zorunlu olarak gözükmesine almasına rağmen eğer okulda programa hiç alınmamışsa o okul hiçbir spor faaliyetine katılamaz, okul içi hiçbir spor faaliyeti yapılamaz.

Biz Beden Eğitimi Öğretmenleri, bakanlığımız tarafından şimdiye kadar bizlere verilen her türlü görevleri hiçbir farklı çıkar ve görev tanımı beklemeden yapmış eğitimciler olarak; Beden Eğitimi Derslerinin, İlköğretim 1.sınıfından başlayarak Ortaöğretimin son sınıfı olan 12.sınıfa kadar; aşağıda belirttiğimiz hususlar çerçevesin de tüm derslere Beden Eğitimi Öğretmenlerinin girmesini ve ders saatlerinin hafta da en az 2 saat olmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Bu konu da yılgınlığa düşmeden ısrarcı olacağız. Her platform da bunu dile getirmeye devam edeceğiz.

NİÇİN İSTİYORUZ!

1-Anayasamızın 58. ve 59 maddeleri gereği için.(MADDE 58.– Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır. MADDE 59.– Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.  Devlet başarılı sporcuyu korur.

2-1739 Milli Eğitim Temel Kanunun Gerekli Maddeleri için(1. (Değişik bent: 16/06/1983-2842/1 md.) Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

3-Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğinin ilgili maddeleri için(MADDE5 ğ) Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yoluyla zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel yeteneklerinin fark edilmesi, becerilerinin geliştirilmesi ve yönlendirilmesi; sosyal, kültürel, eğitsel ve akademik gelişmelerinin sağlanması için okul ve aile ile iş birliği yapılır. MADDE 19 – (1) Öğrencilerde; ders programlarıyla birlikte özgüven ve sorumluluk duygusunu geliştirecek, yeni ilgi alanları oluşturacak, bireysel yetenek ve beceriler kazandıracak, katılımcı ve demokratik eğitim ortamını destekleyici, okul veya kurum içi ya da kurumlar arası bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif etkinlikler düzenlenir ve öğrencilerin bu etkinliklere katılmaları için gerekli tedbirler alınır. MADDE 64 – (1)  Spor salonu, çok amaçlı salon, spor ve oyun alanları okul veya kurumun amaçlarına göre düzenlenir. MADDE 70– (1) Spor alanı, spor salonu ve çok amaçlı salonu bulunan okul veya kurumlarda bu yerler, beden eğitimi dersleri ile her tür sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler için kullanıma hazır durumda bulundurulur.

4-17.Milli Eğitim Şurası Kararları İçin(MADDE 76-Öğrencilerin “barış kültürü” kavramını içselleştirebilmeleri için özellikle ortaöğretimde spor etkinliklerine yönlendirilmeleri ve beden eğitimi derslerinin saat sayısı artırılarak bütün sınıflarda zorunlu ders hâline getirilmelidir.

5-Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Görevleri için.( Eğitim sistemini, eğitim plan ve programlarını, bütün ders (beden eğitimi de bu dersler için de)araç ve gereçlerini araştırmak, geliştirmek ve uygulama kararlarını onaylatmak üzere Bakanlık Makamına sunmak

6- Olimpiyatlarda başarısızlığın faturasının Beden Eğitimi Öğretmenlerine kesilmemesi için.

7- Bakanlığımızın gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak için yapmak olduğu çalışmalara katılmak için,

8-Sağlıklı ve obez olmaktan kurtulan bir nesil için,

9-Beden Eğitimi dersinin çocuğa verilme ya da verilmeme hakkının okul müdürlerinin elinden alınması için.

10-Sizin, bizim, okuyan ya da okumayan herkesin evlatları için.

11-Büyük Türkiye için.

Buyurun Söz Siz de. Bu Nesil sizin eliniz de…

Onlara bu imkânı verin. Sizleri alkışlayalım.

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ……….

Exit mobile version