Sultan Abdülhamid Han, Sultan Toprağında!

Yayın: 12:46 - 26.11.2012
Güncelleme: 12:46 - 26.11.2012

Osmanlının kudretli padişahı II. Abdülhamid’in hayatını konu alan “Eskitilmiş Kılıç: Sultan II. Abdülhamid Han” isimli tiyatro oyunu, Sultan’ın yolunun kesiştiği topraklarda, Sultanbeyli’de izleyiciyle buluşuyor.

 

“Ben bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil, milletime aittir” sözleriyle tarihe altın harflerle geçen II. Abdülhamid’in hayatı tiyatroya uyarlandı. Mustafa Akif Ekşi’nin yazıp Sami Gülbaba’nın yönetmenliğini üstlendiği “Eskitilmiş Kılıç: Sultan II. Abdülhamid Han” adlı oyunun galası 29 Kasım günü Sultanbeyli’de yapılıyor.

 

Yolu Sultanbeyli’yle kesişmiş Sultan

 

Osmanlı Devleti’nin ömrünü uzatan II. Abdülhamid Han, Şubat ayında Sultanbeyli’de anılmış ve icraatları, hayatı ve Sultanbeyli toprakları ile bağlantısı üzerine ilçede bir sempozyum gerçekleştirilmişti. Abdülhamid Han, ülkemize sağlıkta, teknolojide, ulaşımda ve iletişimde kazandırdıklarının yanında, kız kardeşi Cemile Sultan’a ait Sultanbeyli topraklarını, hizmetlerinden dolayı dönemin ilk denizcilik bakanı Hasan Hüsnü Paşa’ya hediye etmesiyle biliniyor.

 

 

Oyuna dair…

 

“Eskitilmiş Kılıç: Sultan II. Abdülhamid Han” adlı oyun, 93 Harbi ile başlayıp Sultan’ın vefatı ile sonlanıyor. Abdülhamid Han döneminde cereyan eden birçok konunun ele alındığı oyunda, Abdülhamid Han’ın Jön Türklerle olan diyalogu, Filistin ve toprak meselesi, Selanik sürgünü gibi hayatının detayları aktarılırken, siyasetin kişiliğe nasıl yansıdığı değil, kişiliğinin siyasete nasıl yansıdığı ön plana çıkarılıyor.

 

29 Kasım Çarşamba günü, saat 19.00’da, Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde sahnelenecek olan oyuna herkes davetli.

 

 

Exit mobile version