Çocuklarda Erken Teşhis Çok Önemli!

Yayın: 08:55 - 12.02.2013
Güncelleme: 08:55 - 12.02.2013

Pendik Belediyesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen ‘0-5 Yaş Çocuk Sağlığı ve Gözlem’ semineri Güzelyalı Semt Konağı’nda yapıldı. Seminerde, çocukların hastalıklarında erken teşhisin tedavi sürecindeki önemi vurgulandı.

Seminerde konuşan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Perran Boran, “Çocuk doğduğu zaman 48-72 saat içerisinde bir doktor tarafından görülmesi lazım. Sarılık ve çeşitli problemler bu saatlerde çıkar. Bebeklerin D ve K vitamini ihtiyacı var. Biz K vitaminini, hastanemizde doğan her çocuğa yapıyoruz. Çevrenizdeki insanlara da bunun önemini anlatın” dedi.

Topuk kanını mutlaka verin

Bebek doğduğu zaman metabolik tarama için topuktan kan alındığını söyleyen Doç. Dr. Boran, “Eğer bir sorun varsa doktor tarafından aranıyorsunuz. Mutlaka birkaç ay sonra ikinci defa topuk kanını da verin. ‘Benim çocuğumdan daha önce alındı’ demeyin. Bebekler eğer yeterli vitamini almazsa hastalıklar topuk kanı alındığında ortaya çıkıyor. Onun için mutlaka ikinci defa topuk kanını verin.” diye konuştu.

 

Erken teşhis çok önemli

Günümüz hastalıklarından birini de Otizm olduğunu söyleyen Doç. Dr. Boran, “Biz bunu 18. Ayda bir objektif testle tarayabiliyoruz. Ayrıca çocuklarda mutlaka kalçanın ultrasonla taranması lazım” dedi. Çocukların dişleri hakkında bilgi de veren Doç. Dr. Perran Boran, “bebek ilk diş çıkardığı andan itibaren dişlerinin fırçalanması önemli. Ama suyla fırçalanmalı. 2 yaşından sonra ise bir mercimek büyüklüğünde diş macunu ile fırçalayabilirsiniz.” dedi. ‘Bebeklerimiz nasıl olsa sağlam. Doktora götürmeyelim’ zihniyetinin ortadan kalkması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Boran, “Erken teşhis ve erken tanı çok önemli” diye konuştu.

Anne sütü çok önemli

“İlk 6 ay çocuğu emzirmek çok önemli. Oda ısısını kontrol edin. İdeal ısı 22-24 derece olmalı. Bunun üzerindeki sıcaklık bizim gibi onları da rahatsız eder. İlk 3 aylık dönem, bebeğin anne ile ilişki kurduğu dönemdir. Yorgun olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sinirlenmeyin. Gerekirse ailenizden yardım alın. Su, çay ve şerbet gibi içecekleri bebeklerde önermiyoruz. Bebeğin mide kapasitesi 4 çay kaşığı kadardır. Onun için bu gibi içecekleri verip çocuğun midesini doldurmayın. Bunun yerine emzirin. En az 1 yaşına kadar çocuğunuza D vitamini verin.” dedi.

 

Bebeklerinize televizyon izletmeyin

Annelerin hamilelik sırasında kendilerine çok iyi baktıklarını ama doğumdan sonra bakmadıklarını söyleyen Doç. Dr. Boran, “Aslında bebek için annelerin doğumdan sonra da kendilerine bakmaları önemli. Çünkü çocuğunuzu emziriyorsunuz. Şımaracak endişesiyle bebeğinizi kucağınıza almamazlık etmeyin. Kucağınıza alın. Fiziksel cezalandırmayı asla yapmayın. 2 yaşına kadar çizgi film de olsa çocuğunuza kesinlikle televizyon izletmeyin.” diye konuştu.  Doç. Dr. Perran Boran daha sonra seminere katılan kadınların sorularını cevapladı.

 

 

Exit mobile version