Av Yasakları 15 Nisanda Başlıyor!

Yayın: 08:25 - 15.04.2013
Güncelleme: 08:25 - 15.04.2013

Deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla getirilen yasaklar, 15 Nisan’da başlıyor. Yasakların başlamasıyla birlikte; trol ve gırgır ağları ile su ürünleri avlanması yapılamayacak. Ancak 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümlerine uymak şartıyla olta, uzatma ve parakete gibi avlanma araçlarıyla dönem boyunca su ürünleri avcılığı yasak kapsamına girmiyor.

Su ürünleri kaynaklarından daha ekonomik olarak yararlanmak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması ve su ürünleri kalkınma plan hedeflerine ulaşılmasını sağlamak amacıyla, denizlerde ve iç sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ ile su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar 15 Nisan 2013 tarihinde başlıyor. Buna göre; tüm denizlerde 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı; trol avcılığına açık tüm karasularımızda ise 15 Nisan – 15 Eylül tarihleri arasında dip trol ağları ile su ürünleri avcılığı yapmak yasaklanıyor. Yasaklara rağmen avlanma yapan balıkçılara idari para cezası uygulanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; su ürünleri kaynaklarının korunması ve denizlerdeki verimliliğin artırılabilmesi için bu yıl çeşitli önlemler aldı. Bakanlık, gelişigüzel avlanmayı önlemek için tür, zaman, boy, derinlik, mesafe ve avcılıkta kullanılan avlanma araç gereçleri gibi konularda çeşitli sınırlamalar getirdi. Alınan tedbirler ve sıkı takip nedeniyle bu yıl büyük bir balık bolluğu yaşandı.

KURALLARA UYMAYANLARA 3 MİLYON 600 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denizlerdeki verimliliği artırmak için yapmış olduğu çalışmalarda, İstanbul’a ayrı bir önem verildi. Öncelikle su ürünleri kaynaklarının daha ekonomik olarak kullanılması, üretimin arttırılması ve av yasaklarının kontrol ve takibinin daha düzenli yapılabilmesi için, “İstanbul Valiliği İl Balıkçılık ve Su Ürünleri Komisyonu “ kuruldu. Su Ürünleri Komisyonu’nun kurulmasıyla birlikte denetim ve kontroller sıklaştırılırken; çalışmalar daha organize ve koordineli yürütüldü.

01.01.2012 – 31.12.2012 tarihleri arasında; İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kumkapı Su Ürünleri Hali Müdürlüğü ekiplerince denizler, iç sular, soğuk hava depoları, karaya çıkış noktaları, perakende ve seyyar satış noktaları ve yol kontrollerinde toplam 29 bin 477 adet denetim yapıldı. Şimdiye kadar yapılan denetimlerde; bin 179 kişiye toplam 3 milyon 581bin 544 Türk Lirası idari para cezası uygulanırken, avlanma yasakları ve standartlarına uyulmadığı için toplam 157 ton su ürünlerine de el konuldu.

 

Exit mobile version