Kartal’da Pazar Filesi’ne Dönüş!

Yayın: 07:45 - 08.05.2013
Güncelleme: 07:45 - 08.05.2013

Çevre’ye Bir Katkı Da Engellilerden

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün talimatları doğrultusunda  Kartal’da çevre bilincinin yaygınlaşması için çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Kartal Belediyesi’nin Engelsiz Üretim Atölyesi, engelli vatandaşlara el becerisi ve meslek eğitimi vererek onlara yeni ufuklar açmaya devam ediyor. 2012 Nisan ayında hizmete açılan Kartal Belediyesi Engelsiz Üretim Atölyesi’nde engelli vatandaşlar çevreye olan duyarlılıklarını gösterecek bir projeye daha imza atıyorlar. “Pazar filesine dönüş” projesiyle Engelsiz Üretim Atölyesi’nde engelli vatandaşların kendi el emeğini yansıttıkları fileler ile çevreye duyarlı bir toplum için mesaj verilecek. Üretilen pazar fileleri ile çevreye bir katkı da engellilerden gelecek. Engelsiz Üretim Atölyesi’nde üretilen Pazar fileleri tezgahlarda yerini alacak ve Kartallılar çevre bilinciyle naylon poşet yerine pazar filesine dönecek.

Naylon poşet kullanımın zararları

Dünyada her yıl 4-5 trilyon naylon torba üretiliyor, her dakika bir milyon naylon torba çöpe atılıyor. Bunların doğada çözünmesi 100-10.000 yıl alıyor.

Naylon torbaların, her yıl onları yiyecek zanneden yaklaşık 100.000 deniz kuşu ve memelinin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.

Naylon torbaların çözünmesi sürecinde oluşan zehirli mikroskobik parçacıklar su kaynaklarımıza ulaşıyor, bitkiler ve hayvanlar yolu ile besin zincirimize giriyor.

Denizleri, gölleri, nehirleri kirleten naylon poşetler aynı zamanda nesli tehlikede olan türlerin de yok olmasına neden oluyor.

Petrol kaynaklarından yapıldıkları için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salımının kaynaklarından birini oluşturuyor.

Kanalizasyonları tıkar.

Dokundukları gıdaların vitaminlerini yok ederler.

Çöplerin % 90’nı naylon ve plastik atıklardan oluşur. Atık miktarını artırır.

Naylon poşetler şeffaf oldukları için, tıpkı bir sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur.

Karada ise inekler, keçiler ve öteki hayvanlar yem ararken genellikle plastik parçalar yiyorlar. Bu nedenle hastalanabiliyor ve hatta ölüyorlar

 

Exit mobile version