Sigara İçilen Uçaklardan Bugünlere Geldik!

Yayın: 10:15 - 08.05.2013
Güncelleme: 10:15 - 08.05.2013

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile 26-27 Nisan’da “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda konuşan Newcastle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter Anderson toplum sağlığını ilgilendiren konularda Türkiye’nin son yıllarda inanılmaz bir yol kat ettiğini ifade etti. Anderson 16 yıl önce Türkiye’ye geldiğinde, uçakta sigara içilmeyen alanda koltuk bulamadığını anlattı.

Prof. Dr. Peter Anderson Global Alkol Politikaları Sempozyumu’nda kamu sağlığını korumaya yönelik ülkelerin ‘Global’ bir anlayış ile politikalar üretmesi ve uygulaması gerektiğini ifade etti. Anderson; “16 Yıl önce tütün konusunda politikalar oluşturmak üzere İstanbul’da bir toplantı düzenlenmişti. Toplantıya katılmak için bindiğim, Türkiye’ye ait uçakta maalesef sigara içilmeyen koltuklarda yer yoktu ve ben üzeri sigara külleri ile dolu bir koltuğa yönlendirildim. Külleri temizlememeleri halinde oturmayacağımı ifade ettiğimde çevremdeki birçok insanın şaşırdığını hatırlıyorum. Sağlığa zararlı bir maddenin kalıntısı ‘normal’ karşılanıyordu. Şimdi uçaklarda sigara içilmiyor ve havalimanından sempozyum alanına kadar sigaraya ve billboardlar dolusu reklamlara maruz kalmadan gelmek çok etkileyici oldu benim için. Türkiye, toplum sağlığını ilgilendiren konularda özellikle son yıllarda inanılmaz bir yol kat etti” dedi.

Anderson, alkolün kamu sağlığını tehdit ettiğini ve sosyal sorunları bir araya getiren bağımlılık yapıcı ve sarhoş edici toksik bir uyuşturucu olduğunu ifade etti. Alkolün verdiği zararın ülke bazından çıkarak uluslararası bir sorun haline dönüştüğünü ifade eden Anderson, alkol endüstrisinin ülkelerin politika geliştirme girişimlerine müdahale ettiğini belirtti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile 26-27 Nisan’da düzenlenen “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” 53 Ülkeden, Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri başta olmak üzere 1200’ü aşkın konusunda uzman ismi ağırladı. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen sempozyuma Dünya Sağlık Örgütü Genel Başkanı Dr. Margaret Chan katıldı. Sempozyum Türkiye ve dünya siyasetine alkol politikaları önerileri sunmak, alkol politikaları alanında çalışmalar yapan uluslararası aktörlerle bilgi paylaşımında bulunmak ve toplumda alkol tüketiminin zararları ile ilgili farkındalık sağlamayı amaçlıyor.

 

Exit mobile version