SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Taşyürek; Bütçe Sağlıklı Hazırlanmadı ve Belediye İyi Yönetilmiyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Belediye Kanunu’nun 64.maddesi gereği bütün belediyelerde olduğu gibi Kartal Belediyesi’nin 2013 Mayıs ayı oturumunda da 2012 yılının bütçe kesin hesabı görüşüldü. 09 Mayıs Perşembe günkü toplantıda ilçe plan bütçe komisyonu adına kesin hesaba ilişkin komisyon raporunun okumasının ardından, AK Parti adına muhalefet şerhine ilişkin görüşlerini açıklayan AK Parti Kartal ve İBB Meclis Üyesi Mali Müşavir Abubekir Taşyürek, 2012 yılı kesin hesabının, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında olduğu gibi negatif farkla, yani giderlerin gelirlerden fazla olarak kapatıldığını belirterek, “CHP’li Kartal Belediyesi yönetiminin göreve geldiğinden beri irtifa kaybettiğini” söyledi.

Konuşmasına “demokrasinin iki kanatlı bir kuş” olduğunu belirterek başlayan Abubekir Taşyürek, bu kanatlardan birinin iktidar, birinin muhalefet olduğunu, iktidarın muhalefetin yapıcı eleştirilerini her zaman dikkate alması gerektiğini, aksi takdirde telafisi imkânsız durumlarla karşılaşılabileceğini anlattı. Kartal Belediyesi mevcut CHP’li yönetiminin kendilerinin yapıcı eleştirilerini dinlemediği için 2009 yılından beri sürekli irtifa kaybettiğini, görüşülen 2012 kesin hesap sonuçlarının bunun en güzel örneği olduğunu belirten İBB Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Abubekir Taşyürek, “rakamlar yalan söylemez” diyerek eleştirilerini kesin hesap rakamlarından örnekler vererek sürdürdü.

2012 Gelir bütçe gerçekleşmesinin yüzde 68, gider bütçe gerçekleşmesinin ise yüzde 85 oranında olduğunu, faiz giderlerinin yüzde 191 fazlasıyla, belediye şirketlerine borç verme harcamalarının 9 kat fazlasıyla gerçekleşmesine rağmen, halk için kalıcı yatırımları gösteren gider kalemi olan sermaye giderlerinin öngörülenden yüzde 63 eksiğiyle gerçekleştiğini bütün bunların da “belediyenin iyi yönetilmediğini ve bütçenin sağlıklı hazırlanmadığını gösterdiğini” söyledi.

Kesin hesabın şu anda görüşülmesine rağmen Kartal Belediye yönetimince 2013 yılının ocak ayında 2012 kesin hesap baz alınarak 14 milyon borçlanma yetkisi verildiğini anlatan Abubekir Taşyürek bu durumun tamamen Belediye Yasasına aykırı olduğunu ifade etti. CHP’li belediye yönetiminin göreve geldiği 2009 yılından beri toplam 63milyon lira borçlanma yetkisi aldığını ve bu yetkilerin tutarlarını yıllar itibarıyla belirten Abubekir Taşyürek, “halkın sırtındaki borç yükü katlanarak artmaktadır” dedi.

ak-parti-tasyurek

 

Yıllar itibarıyla kesin hesap sonuçlarını açıklayan Abubekir Taşyürek, 2009’da 13 milyon, 2010’da 19 milyon, 2011’de 12 milyon ve 2012’de de 34 milyon olmak üzere toplam 78 milyon lira olumsuz, negatif, yani giderlerin gelirlerden fazla olarak gerçekleştiğini anlatan AK Partili Abubekir Taşyürek, diğer taraftan ödenemediğinden dolayı biriken işçi borçları için “işçilerin feryat ve yardım istediklerini sosyal medyada ifade eder hale geldiklerini” açıkladı.

Belediye şirketlerinin sermayelerinin hesapsızca artırıldığını açıklayan Abubekir Taşyürek, yıl içinde iyi bütçe yapılamadığından sürekli aktarma uygulamasına da gidildiğini, bunun da birçok müdürlüğü işlevsiz hale getirdiğini, bu nedenle “belediyenin iyi yönetilmeyerek halkın bütçesinin heba edildiğini” ifade etti.

Belediyenin internet sitesine “günlük tahsilat” ve “günlük gider” tutarlarını koyarak popülizm yaptığını söyleyen Abubekir Taşyürek, “eğer yüreğiniz yetiyorsa bilançoyu, gelir tablosunu, ve belediye borçlarını internet sitesine koyun” dedi.

Kartal Belediyesinin ücretsiz yayın organı olan Kartal Dergisinin 4.sayısında “Kartal Alt Yapısını Yeniliyor, Koruyor” manşeti atıldığını ve bu önemli çalışmaya ilişkin olarak konulan fotoğrafta da, iki işçinin iki küçük mutfak tüpüne bağlı pürmüz diye tabir edilen aletle ayrık otlarını yaktıklarının göründüğünü anlatan Abubekir Taşyürek, “bu ironik durumun CHP’li belediye yönetimlerinin durumunu gösteren gerçek bir fotoğraf “ olduğunu söyledi. Buna Karşılık İBB ‘nin İstanbul’un 39 ilçesine yaptığı yatırımın kişi başına düşen tutarında Kartal ilçesine ortalamanın üstünde bir yatırım yapıldığını buna ilişkin verileri isteyen meclis üyesi ile paylaşabileceğini, İBB’nin 2004-2012 dönemindeki toplam 33,1 milyar lira civarındaki yatırım harcamasını “parti ayrımı gözetmeden bütün İstanbul halkına yaptığını” anlattı.

Kartal belediyesinin 31 Aralık 2012 tarihli bilançosunu da değerlendiren Abubekir Taşyürek, söz konusu bilançoya göre belediyenin 110 milyon civarında borcunun olduğunu, gerçek borcun belirlenmesi için “bu tutara faiz ve gecikme zamlarının da ayrıca ifade edilmesi gerektiğini” açıkladı.

Konuşmasının sonunda 2012 kesin hesap sonuçlarının son dört yılın, en düşük seviyesinde gerçekleştiğini, yıl içi uygulamalarda bütçe disiplinine uyulmadığını, aktarmaların gelenek haline getirilerek, bütçe ve performansın yok sayıldığını ifade eden Abubekir Taşyürek, “Kartal Belediyesi iyi yönetilmemiş ve halkın bütçesi heba edilmiştir” dedi.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ‘ün katılmadığı görüşmeler sonrasında yapılan oylamada 2012 kesin hesabı, AK Partili üyelerin red oylarına karşılık CHP’li üyelerin kabul oyları sonucu oyçokluğu ile kabul edildi.

 

 

 

 

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]