Afetlere Karşı Hazırlıklı mıyız?

Yayın: 08:19 - 15.05.2013
Güncelleme: 08:19 - 15.05.2013

Uğur Mumcu Mahallesinde S.O.S. eğitimi verildi

Türkiye deprem, sel, heyelan, çığ, kuraklık ve benzeri afetlere dönüşebilecek birçok tehlikeyle karşı karşıyadır.

Etkileri ve neden olduğu kayıpların büyüklüğü nedeniyle ülkemizde meydana gelen doğal afetleri oluşturan tehlikelerin başında deprem gelmektedir. Bununla birlikte Türkiye coğrafyasının yaklaşık %96’sı deprem kuşağında yer almaktadır.

S.O.S çevre gönüllüleri platformu Güvenli Yaşam Eğitimlerinin 4. Çalışmasını 13 Mayıs 2013 tarihinde Uğur Mumcu Kültür Merkezinde mahalle muhtarı Soner Eker işbirliğiyle gerçekleştirdi.

İstanbul, coğrafi konumunun yanı sıra nüfusu, yerleşme alanlarının kullanımı, sosyal yapısı ve ülke ekonomisi içinde taşıdığı önem gibi nedenler dolayısıyla, olası afetlerden en çok etkilenecek şehirlerimizden biridir.

İstanbul’da yaşayan bireyler olarak kendimize ve sevdiklerimize güvenli yaşam çevreleri oluşturabilmek için afetleri anlamamız ve afetler yaşanmadan önce farklı tehlikelere karşı önlem alarak hazırlanmamız gerekir.

Güvenli Yaşam Kültürü;

Eğitim alarak olası bir afet öncesinde ve sonrasında, kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını korumak ve güvenli bir yaşam çevresi oluşturmak için gerekli bilgi ve becerileri kazanabilirsiniz.

Güvenli Yaşam Eğitimlerinin genel amacı, İstanbul halkının birey ve kurum/kuruluş düzeyinde afetlere hazırlık kapasitesinin arttırılmasını sağlamak ve olası bir afet ve acil durum karşısında, mevcut müdahale kapasitesini harekete geçirerek kendi kendine yardım etme becerisini desteklemektir.

Afet ve acil durumlara karşı bireysel ve toplumsal hazırlık çalışmalarını içeren ve 3 seviyeden oluşan Güvenli Yaşam Eğitimleri, T.C.İstanbul Valiliği öncülüğünde,kurum ve kuruluşların işbirlikleri ve destekleriyle tüm İstanbul halkına ulaştırılmaktadır.

 

S.O.S çevre gönüllüleri platformu Güvenli Yaşam Eğitimlerinin 4. Çalışmasını 13 Mayıs 2013 tarihinde Uğur Mumcu Kültür Merkezinde mahalle muhtarı Soner Eker işbirliğiyle gerçekleştirdi.

2010 yılından bu yana depremle ilgili birbirini takip eden proje kapsamında çalışmalar yapan S.O.S mahalle eğitimleri yapıyor.

 

‘Deprem Öncesi Bilgilendirme Projesi’nin kurucusu F.Türksen Başer Kafaoğlu Anadolu yakasındaki tüm ilçelerdeki mahalle çalışmalarına gittiklerini ve eğitimler koordine ettiklerini belirterek, projelerini valiliklerle paylaştıklarını ve kendilerine bütün kaymakamlıklara bildirerek onay verildiğini ve kendilerininde ilçe ilçe dolaşmaya başladıklarını ve projelerinin ilçelerde nasıl yapılacağını aktardıklarını dile getirdi.

Bir diğer projeleri olan ‘Okullarda Üçgen Eğitim Projesinden söz eden F.Türksen Başer Kafaoğlu ‘Bu projeylede İstanbul Anadolu yakasındaki 14 ilçenin mülki amirlerini ziyaret ederek onların yöneltmesiyle tüm ilçelerdeki okullarla eğitim koordine ettik bütün okullar çalışma kapsamına alındı amacımız doğrultusunda her okuldan üç öğretmen eğitildi sonrasında bu öğretmenler okullarındaki diğer öğretmenlere seminerlerimizdeki bilgileri aktardı. Tüm öğretmenler eğitilmiş oldu,her okulun öğretmenleri sınıflarını eğitti ve her bir öğrencinin iki velisini getirmesini isteyerek onları da eğitti böylece çok kısa bir sürede okul, öğrenci, veli arasında kopuksuz olarak planlı bir eğitim gerçekleşti.Bunlar ücretsiz gönüllü verilen eğitimler bunlar güvenli yaşam 1(farkındalık eğitimleri)’dir

Bir diğeri güvenli yaşam eğitimleri deprem sırasında hasarı azaltmak için becerili eğitimler eğitimler sonunda sertifikalar takdim ettik katılımcılarımıza. Başbakanlık AFAT daire başkanı panelimize katıldı ve projenin son derece önemli olduğunu belirterek kullanmak için izin istediler. Biz Anadolu yakasında 14 ilde iki buçuk milyon insanı eğitmiş olduk.3. geliştirmiş projemiz 2013 Ocak ayından bu yana uyguladığımız projemiz. Yaptığımız işlem toplumsal olarak yatay bir işlem. Mahalle muhtarlarının birçok sivil toplum kuruluşları mahalle hareketlerini oluşturmalarını depremden başlayarak sağlamak istiyoruz. 17 muhtar dolaştık bir tanesi de Uğur Mumcu mahalle muhtarlığı ve buradaki eğitimin verilmesini SOS Çevre Gönüllüleri olarak koordine ettik. Muhtarların mahalle hareketleri olarak yürüttük depremden başlayarak herhangi  bir sorun yaşandığında mahalle içinde birlikle sorun aşılması sağlanabilir’ diyerek sözlerini noktaladı.

Exit mobile version